Продължават споровете около заплатите. Във вторник от депутатите се чуха

...
Продължават споровете около заплатите. Във вторник от депутатите се чуха
Коментари Харесай

Има ли риск минималната заплата да бъде намалена

Продължават разногласията към заплатите. Във вторник от депутатите се чуха оферти да няма минимална работна заплата, а брутна минимална работна заплата.

Какво значи това, какво ще се включва в нея и ще има ли хора, които ще бъдат ощетени - тематиката пред NOVA разясняват Христина Христова, Никола Янков и Кузман Илиев.

Бившият обществен министър Христина Христова даде образец къде е уловката с прибавянето на думата „ брутна ” и влизането на класа „ прослужено време ”.

„ Искаме половината от междинната брутна заплата в страната - 850 лева При човек с 30-годишен стаж, в случай че това е брутна минимална работна заплата, би трябвало да извадим 30% от тези 850 лева, с цел да забележим каква е тази минимална заплата. Махаме и осигуровките - към 17%, махаме и налога 10%. Накрая индивидът с 30-годишен стаж ще вземе към 590 лева ”, обясни тя.
Според икономиста Никола Янков от Центъра за проучване на демокрацията обаче никой нямало да взима по-малко пари.

„ Пазарът на труда е еластичен. Когато един шеф желае да резервира служащ, ще му заплаща толкоз, че той да остане. В момента механизмът за установяване на минималната работна заплата е добър. Вдигането на този параметър се отразява извънредно отрицателно на най-бедните. Част от тях ще останат без работа ”, съобщи специалистът.

 istock istock

Икономистът Кузман Илиев е на мнение, че около заплатите депутатите са сътворили „ юридически тюрлюгювеч ”.

„ Те нямат задоволително време последните няколко Народното събрание да схванат по какъв начин действа системата. Две са хипотезите за минималната работна заплата - тя или няма никакво значение, в София, да вземем за пример, никой не работи за тези пари. Или - действително въздейства на пазара на труда, в Благоевградско, да вземем за пример, смазва бизнеса. На някои ще им се вдигнат парите. Това няма да се отрази на топ специалистите и най-много ще удари най-бедните ”, е мнението му.

Янков разясни, че приходите от дълго време са изпреварили инфлацията.

„ Инфлацията лекичко догонва приходите. Доходите би трябвало да порастват с икономическия растеж на страната и това се базира на частни вложения и увеличение на икономическата интензивност ”, сподели икономистът.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР