Продължават спасителните операции сред развалините на сгради, които се срутиха

...
Продължават спасителните операции сред развалините на сгради, които се срутиха
Коментари Харесай

162 са вече жертвите на земетресението в Индонезия

Продължават избавителните интервенции измежду руините на здания, които се срутиха при земетресението, което лиши живота на минимум 162 души и рани стотици други на основния остров Ява в Индонезия, предава Асошиейтед прес.

Багери, камиони и друго тежко съоръжение, изпратено през нощта, доближиха най-тежко засегнатия град Чанджур, южно от Джакарта. Градът, в най-гъсто обитаемата провинция Западна Ява в страната, е ситуиран покрай епицентъра на земетресението с магнитуд 5,6, което удари островната страна в понеделник след обяд.

В допълнение към починалите, управляващите оповестиха, че повече от 300 души са съществено ранени и минимум 600 други са получили леки пострадвания. Засега не е ясно какъв брой души са в неопределеност.

В село северозападно от Чаджур, земетресението провокира свлачище, което блокира улици и затрупа няколко къщи, като има известия, че 25 души към момента са затрупани, сподели Анри Алфианди, шеф на Националната организация за търсене и избавяне.

Тъй като болниците към този момент са претъпкани, пациентите лежат на носилки и кревати в палатки, сложени извън, до момента в който чакат по-нататъшно лекуване.

Много от починалите са възпитаници от държавни учебни заведения, които са били завършили часовете си за деня и са вземали спомагателни уроци в ислямските учебни заведения, когато постройките се срутиха, сподели губернаторът на Западна Ява Ридуан Камил.

Първоначалните избавителни старания бяха възпрепятствани от развалени пътища и мостове и спирания на тока, както и липса на тежко съоръжение, което да помогне за преместването на бетонните парчета. До вторник зареждането и телефонните връзки започнаха да се усъвършенстват.

Президентът Джоко Видодо посети Чанжур във вторник, с цел да увери хората в реакцията на държавното управление за постигане на нуждаещите се.

Той даде обещание да възвърне инфраструктурата, в това число основния мост, свързващ Чанджур с други градове, и да даде държавна помощ до 50 милиона рупии (3180 долара) на всеки гражданин, чиято къща е била развалена.

Приблизително 175 000 души живеят в Чанджур, част от планински регион със същото име, обитаем с повече от 2,5 милиона души. Хората в тази област живеят най-вече в градове с едно- и двуетажни здания и в по-малки домове в покрайнините.

Страната с повече от 270 милиона души постоянно е удряна от трусове, вулканични изригвания и цунамита заради местоположението си върху дъгата от вулкани и линиите на разлом в Тихоокеанския басейн, прочут като " Огнения пръстен ".

През февруари земетресение с магнитуд 6,2 уби минимум 25 души и рани повече от 460 в провинция Западна Суматра. През януари 2021 г. земетресение с магнитуд 6,2 уби повече от 100 души и рани близо 6500 в провинция Западен Сулавеси.

Мощно земетресение и цунами в Индийския океан през 2004 г. убиха 280 000 души в няколко страни, като множеството жертви бяха в Индонезия.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР