Продължават скандалите с ремонта на възловия булевард Граф Игнатиев в

...
Продължават скандалите с ремонта на възловия булевард Граф Игнатиев в
Коментари Харесай

Използват неподходящи материали в ремонта на Граф Игнатиев?

Продължават свадите с ремонта на основния бул. " Граф Игнатиев " в центъра на София.

След сигнал на неправителствената организация " Спаси София " и след инспекция от страна на една от двете огромни частни малките екрани у нас - bTV, бяха показани основни промени в плана за трамвайното трасе. Става дума за вложение на несъответствуващи материали - по този начин наречените виброизолационни подложки за трамвайните релси , които да обират вибрациите, и по този метод да се понижи нездравословното влияние върху старите здания в центъра на столицата.

От репортажа излиза наяве, че инженерът, който прави плана на релсовия път, се отхвърля да работи по него таман поради смяната и слагането на неправилната поставка под трамвайното трасе .

Съгласно параметрите на публичната поръчка, въпросните подложки би трябвало да са от нов материал и с маса към 5 кг на квадратен метър. В последна сметка победител в състезанието е " Джи Пи Груп ". След като печели търга обаче, компанията стартира да поставя антивибрационен материал, за който в действителност е отстранена от процедурата компания " ПСТ градска среда Зона 2 ", защото не дава отговор на минимално заложените критерии в търга. Материалът е компания Pandrol, до момента в който " Джи Пи Груп " печели търга с оферта да постави материал на австрийската компания Getzner.

Според юрист Грета Ганева настъпилата смяна в публичната поръчка е неприемлива и допуска повреждане на контракта ( Съгласно Решение на Европейския съд по дело C-496/99 P Commission of the European Communities против CAS Succhi di Frutta SpA, параграф 116 гласи, че всевъзможни промени в поръчката, които биха довели до опция за ново техническо и/или ценово предложение са неразрешени и би трябвало да доведат до преустановяване на контракта ). Става ясно, че смяната на подложките е по решение на възложителя на публичната поръчка т.е. Столична община , а експертен съвет узаконява това. В подобен случай обаче законът планува преустановяване на процедурата за социална поръчка. На всичкото от горната страна в експертния съвет влиза инженер Асен Тасев, който първо е в комисията, отстранила " ПСТ ", само че няколко месеца по-късно " по поръчка " прави експертен разбор, с който материалът на Pandrol получава зелена светлина и влиза като специалист в експертния съвет, разрешил това. Членството на Тасев е утвърдено персонално от зам.-кмета по превоза Евгений Крусев .

Инженер Румен Борисов, проектирал релсовия път, се отхвърля от работата по плана, защото не желае да утвърждава поставка, която не дава отговор на плана.

Активистите от " Спаси София " в това време вършат калкулации, че с по този начин направената замяна в материалите в придвижване, компанията, която работи по трасето, си икономисва към 160 000 лв..

В последна сметка новият архитект на плана, инж. Красимир Жеков, поставя подписа си под смяната на подложките за трамвайните релси, а от " Джи Пи Груп " споделят, че направената смяна е по искане на възложителя.

Междувременно австрийската компания Getzner търси Столична общината, с цел да разбере за какво са отказани определените в началото техни материали. Стига се даже и до връзка през австрийското посолство у нас, само че отговор от администрацията на Йорданка Фандъкова няма .

От " Спаси София " обявиха, че желаят оставката на заместник-кмета по превоза Евгени Крусев, защото по думите им той е подписвал всички промени по плана.

Поканен за коментар в ефира на " Тази заран ", Евгени Крусев уточни, че множеството от нещата в репортажа са били лъжа. " Да, аз назначавам комисията, която преглежда офертите. И подписвам това, което комисията ми предложи. Подписвам спечелването на тази компания, която е предложила най-хубавата оферта ", означи Крусев. Той призна, че не познава в елементи Закона за публичните поръчки . Крусев разяснява, че няма по какъв начин той да упражнява надзор върху проектанта на самия план. По думите му специалистите имат за задача да дадат най-компетентно решение.

Крусев не можа да каже дали би трябвало да има нова социална поръчка заради подмяната по време на стартирането на плана на съответната поставка . Заместник-кметът уточни, че смяната на материала се реализира от експертен съвет от 29 души, който утвърждава това.

Още детайлности прочетете в Actualno.com.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР