Продължават съдебните спорове относно победата на изкуствения интелект над неприкосновеността

...
Продължават съдебните спорове относно победата на изкуствения интелект над неприкосновеността
Коментари Харесай

Не е ли твърде нагло? Microsoft и OpenAI: „Ние да крадем вашите данни? О не, вие сами ни ги подарявате“

Продължават правосъдните разногласия по отношение на успеха на изкуствения разсъдък над неприкосновеността на персоналния живот на потребителите.

Microsoft и OpenAI са в разгара на следващото правосъдно дело, което може да има далечни последствия за промишлеността на изкуствения разсъдък. В делото, заведено от T. et al. v. OpenAI LP et al (3:23-cv-04557-VC) група от 13 ищци упреква фирмите в нелегално събиране и потребление на големи количества персонална информация. Тя е употребена за обучаване на модели на изкуствен интелект. Тя включва авторски творби, фотоси, финансова и здравна информация.

В документа, подаден през септември 2023 година, се твърди, че OpenAI и Microsoft в продължение на години „ скрито са събирали от интернет всичко, което в миналото е било основано и оповестено онлайн от стотици милиони американци„. Ищците, които са представлявани от Morgan and Morgan Complex Litigation Group и Clarkson Law Firm, считат, че софтуерните колоси основават рискови прецеденти, които подкопават бъдещето на промишлености като изкуството, музиката и публицистиката.

В центъра на разногласието е фактът, че потреблението на материали, предпазени с авторски права, и на персонална информация постоянно изисква експлицитното единодушие на притежателя на авторските права. Ищците упорстват потребителите да имат опция за наложително унищожаване на техните данни от базата данни за образование.

Адвокатско сдружение „ Кларксън “ показва, че позицията на OpenAI в действителност би трансформирала самата същина на интернет.

„ Правната позиция на OpenAI ще промени вечно интернет, защото единственият метод да защитим цялата си персонална информация, фамилни фотоси, творби, предпазени с авторски права, творби на изкуството и други, ще бъде да се откажем изцяло от нейното потребление “,

заяви ръководещият сътрудник Райън Кларксън.

Microsoft и OpenAI отхвърлят обвиняванията, като настояват, че ищците не са показали доказателства за нанесени вреди или не са показали каква сензитивна информация е била нелегално събрана. Ответниците се базират на това, че самите хора напълно непринудено се съгласяват с изискванията за потребление на техните артикули. Които нормално са написани със напълно дребен шрифт някъде и общите условия за прилагане на съответния артикул. Както и упорстват, че потреблението на обществено наличните данни за образование на ИИ не опонира на закона.

Microsoft акцентира сходни причини в друго правосъдно дело. Това е делото за нарушение на авторските права, заведено от The New York Times. В това дело юристите назовават опасенията на ищеца за вредите, породени от изкуствения разсъдък, „ апокалиптична футурология„.

Ищците по делото против OpenAI и Microsoft обаче упорстват, че дейностите на фирмите са непозволени. Те прибавят, че събирането на данни включва

„ местоположението на потребителите, финансова информация от Stripe, музикалните усети посредством Spotify. Както и разбор на частните диалози в Slack и Microsoft Teams и чувствителни медицински данни от портали като MyChart “.

Изходът от делото, което се преглежда от арбитър Винс Чабрия, може да дефинира бъдещите правила на машинното образование. Ако ищците завоюват делото, това може да има съществени последствия за OpenAI и Microsoft, в това число наложително унищожаване на потребителски данни от техните модели.

Подобен сюжет безспорно ще забави развиването на технологиите за изкуствен интелект и ще сложи под въпрос легитимността на съществуващите способи. Освен това той може да отвори вратите за нови правосъдни каузи от други компании и физически лица.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР