Продължават разкритията за мистериозните тунели под центъра на Пловдив. В

...
Продължават разкритията за мистериозните тунели под центъра на Пловдив. В
Коментари Харесай

Продължават разкритията за мистериозните тунели под центъра на Пловдив

Продължават разкритията за мистериозните тунели под центъра на Пловдив. В тях специалисти се натъкнаха на мраморни седалки от Античния стадион. Преди седмица живеещите в къщите монументи на културата на метри от Античния стадион сигнализираха, че техен комшия копае дълбоки, противозаконни тунели в основите на постройките.

Най-горният ред от седалките на Античния стадион, разгласен за културна полезност през 1995 година, се разкри в един от изкопите пред очите на специалистите, които направиха второ обширно изследване на тунелите.

Виждат се огромни каменни блокове, които наподобяват на мрамор и слизат надолу наподобяват на седалките на стадион, т.е. къщата е издигната върху седалките едно време, разяснява архитектът Драгомир Портев.

Архитекти, археолози, чиновници на „ Криминална полиция " и съседи останаха изумени от находките.

Сега разчистихме ламарините и изпод видяхме строеж, дупка покрита със строителен материал и се видяха две седалки, вероятно от римския стадион, споделя проектант Емануела Маринска от Регионалния инспекторат за запазване на културното завещание към Министерство на културата.

На този стадий не може да се каже дали са изнесени скъпи артефакти, споделят специалистите.

Те са много тежки. Мисля, че единствения метод да се изнесат е посредством техника, която вътре не може да влезе, механизирана, тъй че нямам концепция, не се виждат напълно, не се вижда да е отчупено парче от тях, с цел да е извадено. Не е изключено в действителност да са част от мраморните седалки на римския Филипопол, споделя археологът София Христева от Археологически музей-Пловдив.

Експертите огледаха и другия бездънен ров, чиято цел е неразбираема на този стадий.

Възможно е да продължава и в другата посока. Това не е подсилване. Какво е, не мога да Ви кажа. Основите няма метод да стигат толкоз надълбоко, това е повече от един етаж, разяснява проектант Емануела Маринска от Регионалния инспекторат за запазване на културното завещание към Министерство на културата.

На огледа участва и инженер конструктор, нает от съседите, който би трябвало да каже дали постройката е безвредна за обитаване.

Реално зидът е разрушен, с цел да се вкопае това,според неговите думи предходната година било доста крепко, аз се съветвах с конструктор който сподели, че поради че има отвори и дупки, това изобщо не е устойчиво, споделя живеещата в постройката Мария Стефанов.

Мъжът, който съседите упрекнаха, че копае под постройката,не участва на огледа. Tой ще получи солена санкция, споделят от културното министерство. А археолози ще упорстват да проучат терена под постройките.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР