Продължават ракциите във футболните среди за проведения в петък от

...
Продължават ракциите във футболните среди за проведения в петък от
Коментари Харесай

Футболните хора - срещу Бербатов

Продължават ракциите във футболните среди за извършения в петък от Димитър Бербатов и 76 клуба конгрес на БФС в зала 3 на НДК. Повечето - най-малко обществено декларираните, са срещу събитието и обстоятелството, че опозиционерът се самопровъзгласи за президент, след което няколко пъти прикани за разговор и " съединителен конгрес ".

На 18 март трябваше да има постоянен конгрес на съюза, плануван от Изпълкома още през предходната година. Преди дни обаче същият ИК го анулира с аргумента, че има правосъдни разногласия (заради тъжби от екипа на Бербатов), които спъват вписването в Търговския указател на определеното на изключителното съвещание през есента на м.г. управление, отпред на което още веднъж е Борислав Михайлов.

Според сподвижниците на Бербатов обаче този ход бил срещу устава на БФС. Пак по техни изказвания, фактът, че сбирката в петък стартира с едвам 82 клуба (около една осма от членовете на централата) и 76 от тях гласоподаваха на Бербатов, не бил проблем - законът го разрешавал.

" Земята щеше да се назовава море, в случай че риба я беше посочила ". Няма да разреша на никого да се упражнява безнаказано на гърба на българския футбол! ", написа Борислав Михайлов в персоналния си профил във фейсбук.

А още до момента в който течеше събранието в НДК, БФС излезе с позиция на формалния си уебсайт, с която разгласи следното (публикуваме откъси):

" Българският футболен съюз остро осъжда фарса, разигран през днешния ден в центъра на столицата на правова, демократична и европейска страна!

Провеждането на безусловно нерегламентирано мероприятие и провъзгласяването му за публично, освен това - пред безучастния взор на държавните управляващи - е неприемлива демонстрация, легитимираща анархизма и беззаконието в страната ни...

Ръководството на Българския футболен съюз изрично съблюдава законите на Република България, личния си правилник и разпоредбите на международната и европейската федерации ФИФА и УЕФА, които към този момент са сезирани за днешната трагикомедия - и ще брани правата си с всички законови средства! За следващ път призоваваме клубовете-членове на БФС да не се поддават на злонамерени и користни опити за разединение на българския футбол. "

Ден по-късно Георги Иванов-Гонзо, който неотдавна бе назначен за механически шеф, а по-късно се разграничи от Бербатов, Стилиян Петров и Мартин Петров, на собствен ред изпрати позиция до Българска телеграфна агенция (без редакторска намеса):

" Този фарс, който Димитър Бербатов и неговият екип проведоха през вчерашния ден в НДК, с изключение на противозаконен, е и извънредно рисков. Той слага на карта целия български футбол. Това, което се случи, е безусловно неприемливо в правова и цивилизована страна, част от Европейския съюз. Има ред и правила, по които би трябвало да се случват нещата.

Няма да отстъпим в убеждението си, че всичко би трябвало да става по законов ред, с цел да защитим правата и ползите на клубовете, които са членове на Българския футболен съюз. И най-после би трябвало да е ясно едно - ние сме твърдо решени да не допуснем този вулгарен спектакъл да докара до съдбовен край за българския футбол! "

Думата " фарс " използват още един куп футболни хора, измежду които президентите на " Славия " и " Локомотив " (София), Венцеслав Стефанов и Иван Василев. Първият прикани пред " Спортал " участвалите в конгреса на Бербатов клубове да бъдат изключени от БФС.

Сред тях е ЦСКА-София, единственият огромен наш тим, пратил пратеник в петък - изпълнителният си шеф Филип Филипов. Повечето от останалите резервират безмълвие.

Не и " Лудогорец ".

" В кръга на шегата това е исторически конгрес. Дори и в ерата на Тодор Живков не е имало гласоподаване със 100 % от присъстващите, рече изпълнителният шеф на " орлите " Ангел Петричев пред " Гонг ". - Действително щеше да е смешно, в случай че не беше тъжно. Опасявам се, че в българския футбол беше начертана нова разграничителна линия, която доста мъчно към този момент ще бъде преодоляна. Моята прогноза е, че даже в идеалния вид за Бербатов да се организира нов конгрес, то при него съм уверен, че той ще има голям отлив на гласовете, които получи на форума през септември. "

" Когато за теб са дали своят вот 12% от клубовете няма по какъв начин да си законен началник на футбола ни. Това е от морална позиция. От юридическа следва да забележим... Навремето имахме два синода. Те свещенниците години наред не можеха да се схванат, че какво остава за футболните хора. Конгресът на Бербатов малко ми наподобява на фракция. Събрали се 76 индивида и си избрали гуру. Аз присъствах на две предизборни срещи на Бербатов и не останах с чувството, че е подготвен да стигне до сходни крайности ", добави той.

" Левски " не е излизал с позиция, Станимир Стоилов даде по-скоро безпристрастен отговор след мача на " сините " с " Локомотив " (София) в събота. На предходния конгрес Наско Сираков застана зад Михайлов.

Дори националният селекционер Ясен Петров съобщи позиция, като в същото време прикани за единство и загърбване на разликите, защото неприятната конюнктура влияела и на тима.

" Аз знам кой ме е поканил да бъда треньор на националния тим, знам и кой ме е подкрепил. Знам и кой е президент на БФС - Борислав Михайлов ", разгласи пловдивчанинът пред Българска национална телевизия.

Последната реакция от по-голяма организация пристигна от Аматьорската футболна лига (ПФЛ), която сплотява по-голяма част от клубовете в България, надлежно и от членовете на федерацията.

Тя организира съвещание. Шефът й Румен Вълков е дълготраен член на ИК на БФС.

" Ние не одобряваме, че има някакъв различен конгрес. Клубовете от аматьорския футбол назовават провелото се събиране фарс и засегнатост за аматьорския футбол и за българския футбол като цяло. Ако това събиране може да се назова събитие, то е срещу всички документи, правилници и цялата нормативна база, която съпътства работата на системата на българския футбол. Натискът за провеждането на такова събиране върви повече от една година ", се споделя в позицията на АФЛ.

" Мога да кажа, че над 90 % от клубовете участваха на тези срещи и са възмутени от " язденето ", на което са подложени, разяснява пък Вълков персонално, визирайки предизборните обиколки на Димитър Бербатов. - Много хора считат, че зад всичко това прозират персонални ползи. Но самият факт, че участваха едвам 76 клуба, това демонстрира и какво е съотношението. "

Тази седмица ще заседава Изпълкомът на БФС и в допълнение ще вземе отношение по въпроса. И двате страни споделят, че са сезирали ФИФА и УЕФА за дейностите (или бездействията в тази ситуация на Бербатов) на " съперника ".
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР