Продължават преговорите на партията на Кирил Петков и Асен Василев

...
Продължават преговорите на партията на Кирил Петков и Асен Василев
Коментари Харесай

Преговорите за образование: Връщане на децата в училище и без джендър идеология

Продължават договарянията на партията на Кирил Петков и Асен Василев " Продължаваме промяната " с Българска социалистическа партия, " ИТН " и " Демократична България " за бъдещо съдружно държавно управление. Фокус на една от срещите през днешния ден бе тематиката " обучение ".

По време на договарянията като съществени цели бяха изтъкнати премахването на делегираните бюджети за учебните заведения, незабавни ограничения за връщане на децата в учебните заведения, промяна на системата и нейната цифровизация. От Българска социалистическа партия пъл желаеха учебните стратегии да бъдат съобразени с българската просвета и история, с цел да не се позволява " джендър идеология ".

Срещата беше водена от точно съпредседателя на Политическа партия Кирил Петков. Ня нея участва и служебният министър акад. Николай Денков , който е спряган за поста и в идващия кабинет.

Сред първите думата взе депутатът Христо Петров , по-известен като Ицо Хазарта. " Това, което умея да върша добре е да насочвам обръщение и те да стигат до доста хора. Вярвам, че това ще помогне на идеята, за която сме се събрали тук ", сподели той при представянето си.



Първи визията си за образованието показаха от " Демократична България ".

Те акцентираха пандемията и продължаващото онлайн образование като най-належащите проблеми. -

" Непрекъснато се сменя обстановката и това сътвори огромни дефицити в знанията и уменията, само че и в мотивацията на учениците, в тяхната среда, която към този момент действително я няма, в психологичното здраве и социализацията. Това е първото и най-важно, което би трябвало да се направи - да се набележат ограничения децата да се върнат в присъствена форма допустимо най-скоро. Особено огромен проблем е с учениците, които би трябвало да имат на практика занятия, а нямат такива. Представете си, че след шест месеца ще излязат от техникума по автотранспорт, водачи на рейсове, които са имали малко на практика часове ", сподели Ивайло Старибратов.

Според него поради онлайн образованието доста възпитаници ще имат дефицити и е добре да се направи самостоятелна оценка на всеки възпитаник, с цел да е ясно по какъв начин би трябвало да се работи с тях.

По думите му просветителната система остава трайно нереформирана и е нужна цялостна промяна, която да включва цифровизация. От " Демократична България " считат, че би трябвало да има и ясна формулировка какво е качество на образованието и да има надзор над това.
Преговорите за опазване на здравето: Демонополизация на Здравната каса и лечебните заведения да не са търговци (ВИДЕО)
Демонополизация на НЗОК и лечебните заведения да не бъдат търговски сдружения. Това са измежду главните хрумвания, обсъждани на договарянията по бранш " З...

Какво предлага партията на Слави?

" В някои учебни заведения има безконечни шефове, в някои дребни изключения това е добре, само че в множеството дава опция за политическо въздействие върху учителите и напън от тяхна страна. По този метод се построяват и политически зависимости. Затова би трябвало да има опция един шеф да е подобен единствено два мандата за по пет години ", разяснява от своя страна  Юлия Чортленева от " ИТН ".

Според нея не би трябвало в случай че един шеф е съумял с едно учебно заведение да му бъде неразрешено да бъде шеф на друго място. " Така най-качествените шефове ще вършат това и на друго места ". Сред концепциите на партията на Слави Трифонов е шефовете да се избират на обществен конкурс, " с цел да знаят хората и родителите на кого поверяват децата си ", а договорът, който се подписва да е с министъра на образованието, а не с шефа на районната просветителна ревизия.

Тя беше безапелационна, че по този начин също ще се избегнат локалните политически зависимости, нещо което съгласно нея е било очевидно на много места напоследък.

От " ИТН " оферират още да се отстранен системата на делегираните бюджети и учебните заведения да станат първостепенни разпоредители със средства, а не финансирането да е минава през общината. 
Правим държавно управление - всъщност или по пленум?
Когато водачите на " Продължаваме промяната " Кирил Петков и Асен Василев обясниха по какъв начин ще бъде градено съдружно ръководство, звучеше су...

Сред другите хрумвания са ваучери за спортни достижения, смяна на образователните проекти, възобновяване на зимни и летни лагери. От " ИТН " оферират още да се отстрани външното оценяване за след четвърти клас и той да бъде сменен с изпит по български език, който да се организира от всеки преподавател.



" Учебните стратегии в учебно заведение би трябвало да бъдат съобразени с българската просвета и история, с цел да не се позволява джендър идеология ", заяви  Ирена Анастасова от Българска социалистическа партия. Според нея би трябвало да има по един учебник за всеки предмет. Причината - по този начин ще се се прекъсне схемата на печалбарство, в която се е трансформирало издаването на учебници.

От левицата се оповестиха също за незабавно връщане на децата в учебно заведение, само че без да се вкарва наложителна имунизация за по-големите възпитаници.

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР