Продължават опитите на купувачите да бъдат пробутвани храни, произведени по

...
Продължават опитите на купувачите да бъдат пробутвани храни, произведени по
Коментари Харесай

Домашни храни бъкани с консерванти?

Продължават опитите на купувачите да бъдат пробутвани храни, създадени по промишлена технология и бъкани с консерванти, само че показани, като приготвени по домашна щадяща рецепта. Това заяви през днешния ден изпълнителният шеф на Федерацията на потребителите (ФПБ) Емил Георгиев след подписването на Меморандум за съдействие сред ръководената от него неправителствена организация, БАБХ и КЗП, написа Днесбг.

Той уточни за образец една от марките майонези. "Знае се, че домашната майонеза се прави от яйца. На етикета на предлаганата като „ домашна “ обаче написа, че е употребен яйчен прахуляк. Явно в тази ситуация става дума за илюзия на потребителите ", изясни той.

Председателят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов пък напомни за хванатите детски храни, оказали се създадени по технологията за всички останали. "В някои от тях даже наличието беше идентично или то нямаше здравословно отношение към децата ", сподели той. По мотив подписания меморандум сред трите организации шефът на КЗП сподели, че документът има за цел възстановяване на координацията сред институциите, включително и неправителствения бранш, за решаването на насъбраните през годините проблеми на хората.

Маргаритов даде образец взаимната работа на комисията през дейния летен туристически сезон с Национална агенция за приходите, икономическа полиция, БАБХ. той разяснява, че инспекциите в границите на тази взаимна работа са подкрепили освен потребителите, само че и бизнеса.

Директорът на БАБХ доктор Дамян Илиев сподели, че в действителност някои неща не са наред с информацията, достигаща до хората и те остават с неверни усещания. По думите му някои хора интензивно работят против българската хранителна промишленост, която е на високо равнище. "За това желаеме да се промени осведомителната среда по тематиката. Ние имаме благоприятни условия да не позволяваме изкривена информация, за това подписваме този меморандум с неправителствени организации. Това не значи, че желаеме да крием обстоятелства. Абсурдно е да ни се приписват такива планове ", добави той.

Емил Георгиев от ФПБ добави, че е редно прокуратурата да подхваща ограничения против разпространителите на погрешна информация, която нерядко всява суматоха измежду хората.

На въпрос н за случая с фипронила в яйцата доцент доктор Тодорка Янковска, зам.-изп. шеф на БАБХ изясни, че фермите се ревизират всеки месец. „ Това е част от засиления надзор. Поне до края на годината ще има ежемесечни инспекции и от нас. Дадено е наставление и на производителите на яйца да вършат също инспекции “, сподели тя и добави, че ще се ревизират и всички партиди, идващи от чужбина, които са без документи, доказващи неналичието на фипронил в продуктите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР