Продължават консултациите при президента Румен Радев. За разговори с държавния

...
Продължават консултациите при президента Румен Радев. За разговори с държавния
Коментари Харесай

ДПС пред президента Радев: Ако има ротация, ще сме фактор на стабилност

Продължават консултациите при президента Румен Радев. За диалози с президента дойдоха съпредседателят на Движението Джевдет Чакъров, както и Йордан Цонев, Халил Летифов, Хамид Хамид и Станислав Анастасов. 

„ Вашата парламентарна група интензивно поддържаше ръководещото болшинство, в това число по най-важните решения, които взе 49-ото Народно заседание, без публично да бъде част от ръководството. Това сътвори предпоставки за редица разбори и тълкувания, които се проектират и върху процеса на договарянията, които вървят сега сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Включително и по тематиката за нюансите във връзка с плаващите болшинства. В тази връзка по какъв начин виждате вие ролята на Движение за права и свободи в един идващ ротационен интервал, в случай че стигнем до подобен, стоешком най-близо както до ГЕРБ-СДС, по този начин и до ПП-ДБ? ”, стартира президентът.

„ Държавата би трябвало да има непоклатимост и предвидимост. Нашата позиция не се е трансформирала за това да се откри формула за ръководство на страната в сегашния миг, с оглед и на политическата обстановка в страната и на комплицираната геополитическа обстановка в интернационален и международен аспект ”, сподели Чакъров, представен от Нова.

Съпредседателят на Движение за права и свободи уточни, че поддръжката на партията е била постоянно предвидима и поредна. „ Да, ние сме подкрепяли това държавно управление - главно във връзка с политиките, свързани с нашия европейски път и небосвод, както и с участието в НАТО. Но в същото време бих желал да кажа, че преследвайки Шенген и еврозоната, би трябвало да обърнем внимание и на дневния ред на хората. Добре е да има държавнически метод, всички да бъдем виновни и на висотата на провокациите, които са пред нас ”, добави той.

Чакъров изрази вяра главните субекти да намерят нужната формула за ръководство. „ Ако не, постоянно има опция да се откри и друга настройка, само че сякаш тя ще бъде много сложна ”, е мнението му.

Цонев посочи, че Движение за права и свободи е била главният фактор за непоклатимост през първите девет месеца от ръководството. „ Имахме градивна роля за съставянето на този кабинет. Водени от разбирането, че страната би трябвало да излезе от политическата рецесия, в която се намираме от три години. От тази позиция ние изпълнихме нашите задължения ”, съобщи той.

„ За нас оттук насетне решението е елементарно и ясно. Ако двете ръководещи обединения – ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, се схванат, има ротация и идващ кабинет, ние ще продължим същата политика – да бъдем фактор на непоклатимост, рационално да поддържаме това, което считаме, че е в тази посока, за положителното на хората и да завършат всички стартирани промени. Най-важното – двете стратегически цели на България – еврозоната и Шенген ”, сподели още Цонев.

По-рано президентът одобри за диалози на „ Дондуков ” 2 представители на ГЕРБ-СДС и „ Продължаваме Промяната – Демократична България ”. Консултациите ще продължат и на следващия ден с „ Възраждане ”, Българска социалистическа партия и „ ИТН ”.

До консултациите се стигна, откакто министър председателят Николай Денков подаде оставка във вторник предходната седмица, а в сряда Народното събрание я одобри единомислещо. Процедурата беше контрактувана още преди 9 месеца, с цел да може Денков да отстъпи мястото си на Мария Габриел в границите на ротацията сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР