Продължават консултациите при президента Румен Радев във връзка с предстоящите

...
Продължават консултациите при президента Румен Радев във връзка с предстоящите
Коментари Харесай

Радев постави важни въпроси пред ЦИК за изборите

Продължават консултациите при президента Румен Радев по отношение на идните избори за парламентарния избор.

След като към този момент организира срещи с представители на Националния действен щаб, здравни специалисти, Националното съдружие на общините и с публичната комисия към ЦИК, през днешния ден президентът предложения в президентството и членовете на самата ЦИК.

Както е известно, Румен Радев даде старт на поредност от съвещания, с цел да бъдат изяснени всички елементи към провеждането на парламентарните избори, които на този стадий са планувани за 28 март, само че следва в края на месеца президентът да издаде декрет с окончателната дата на провеждането им.

От ръководещите от ГЕРБ към този момент обявиха, че за дата на вота избират да остане точно 28 март.

"Всички се вълнуват по какъв начин ще гласоподават и по тази причина задачата на тези съвещания е в няколко посоки - да запазим здравето на хората (както на гласуващите, по този начин и на тези в изборните секции), да подсигуряваме конституционното право на глас на всеки българин, да подсигуряваме надеждност при машинното гласоподаване ", сподели той.

"Затова към този момент се работи интензивно и има разнообразни разновидности и оферти. Следите консултациите досега, има оферти от разнообразни организации ", добави президентът.

Според него е значимо да има ясни указания и специфични маски за работещите в изборните секции.

"За хората, които ще гласоподават, ще е добър знак, на всеки да му бъде възложен комплект персонални защитни средства. Това ще покаже, че страната има отношение към жителите си и здравето им ", сподели той.

Той помоли представителите на ЦИК да разясняват дали е допустимо да се създадат коридори за по-възрастните хора, дали може да се създадат мобилни кутии, в които да се гласоподава, както и удължаването на изборния ден.

По думите му се слага и въпросът дали сънародниците ни зад граница ще могат да гласоподават по пощата.

"Искам да чуя по какъв начин вие виждате организацията на нещата. Отговорностите ви всяка година порастват. В октомври, макар моето несъгласие ви се вмени отговорността за закупуването на машините за гласоподаване ", сподели той.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР