Продължават и разследванията за това как Катар, малка държава с

...
Продължават и разследванията за това как Катар, малка държава с
Коментари Харесай

Тъмната страна на Световното в Катар - модерно робство, експлоатация и смърт

Продължават и следствията за това по какъв начин Катар, дребна страна с население от едвам 3 милиона души, без футболни обичаи, съумява да завоюва скришен избор за домакинство

Изборът на Катар за хазаин на тазгодишното Световно състезание по футбол стана мотив за празненства по улиците на столицата Доха и причина за национална горделивост като първата страна с преобладаващо мюсюлманско население, която приема този конгрес.

Само че изборът на Катар за домакинство, изработен през 2010 година, още тогава стана мотив и за рецензии.

Най-вече поради провеждането на спортно събитие в страна, където температурите през лятото постоянно доближават 40-50 градуса, съмненията за корупция измежду високите етажи на ФИФА, както и поради опасения по отношение на нарушавания на правата на индивида.

Горещият климат на близкоизточната страна направи невероятно провеждането на шампионата през лятото, както е било постоянно до момента, тъй че то се оказа планувано за ноември и декември - тъкмо когато националните клубни шампионати са в разгара си. Без своите звезди сега, те са прекратени за повече от месец, разстройвайки ритъма и графиците на клубни тимове и федерации от целия свят.

Продължават и следствията за това по какъв начин Катар, дребна страна с население от едвам 3 милиона души, без футболни обичаи, съумява да завоюва скришен избор за домакинство.

На тези въпроси пробва да отговори документалната поредност на Netflix FIFA Uncovered, който включва приносът на проверяващи публицисти, адвокати и някогашни началници във ФИФА, в това число някогашният президент Сеп Блатер. В рамките на четири епизода, предаването показва изчерпателен роман за корупцията пропила се в управителния орган на международния футбол.

Неслучайно и в навечерието на шампионата самият Блатер дефинира избора на Катар за неточност.

" Това беше неприятен избор. И аз бях виновен за това като президент по това време ", сподели Блатер, чийто мандат завърши през 2015 година поради величествен корупционен скандал.

На фона на всичко това идват и безбройните доказателства за безусловно неуважение на човешките права на хиляди мигранти, употребявани за построяването на цялата нужна инфраструктура за провеждането на шампионат с сходни мащаби.

Не за първи път толкоз огромно спортно събитие се организира в страна с властническо ръководство. Китай семейства зимни и летни Олимпийски игри, Русия от своя страна също одобри една Олимпиада, както и предходното Световно от 2018 година

По-назад пък имаме Световното състезание в Аржентина, където по това време властта се държи от брутална военна хунта, оказала напън с всички вероятни средства за постигане до крайната победа в шампионата.

Олимпиадата в Берлин през 1936 година и международното по футбол в Италия две години по-рано са други образци за това по какъв метод репресивни ръководства употребяват спортни събития за реализиране на авторитет и почитание.

Така че Катар влиза в една мрачна компания на тоталитарни диктатури и военни хунти, за които човешките права не значат нищо, когато става въпрос за реализиране на триумфи.

В случая централно място заема системата, посредством която се реализира надзор върху мигрантските служащи.

Имайки поради, че страната до момента не е била хазаин на толкоз огромно събитие, което притегля голям брой гости и изисква инфраструктура, каквато до момента не е имало, то всичко е трябвало да бъде построено от нулата. Към 2010 година страната просто няма нужния брой хотели, игрища и даже подобаващи пътища.

За да се построи всичко, държавното управление се възползва от големия брой служащи мигранти, които съставляват към 90% от популацията. Смята се, че едвам към 300 000 от всички поданици на страната са катарски жители. Всички останали са имигранти, които се занимават с цялата нископлатена работа, считана за несъответствуваща от заможните жители.

Само за последната една година в популацията на Катар се е нараснало с цели 13,2%, демонстрира формалната статистика. Те идват най-много от Индия, Пакистан, Бангладеш Непал или Филипините с очаквания за припечелване на положителни пари в богатата страна.

Това на което се натъкват обаче е системата " кафала ".

Тя е присъща освен за Катар, а за всички страни от Арабския полуостров и съгласно нея задграничните служащи би трябвало да имат " спонсор " в страната хазаин. Обикновено тази роля се поема от съответния шеф, който дава отговор за обезпечаване на виза, работен статут, настаняване и всичко останало.

Самите служащи се оказват съвсем без права, защото системата не им разрешава да напущат страната без разрешението на спонсора си. То е належащо и за промяна на работа, приемане на шофьорска брошура, наемане на жилище или разкриване на разплащателна сметка.

Това елементарно основава условия за употреба на човешки труд, която е определяна като същинско иго.

Най-типичната форма на корист е отводът да бъдат освободени служащи след привършване на контракта им. Те не могат да се реалокират на друго работно място за цели две години, а в по-лоши случаи компанията може да ги държи за неопределен срок в опит да компенсира свои загуби, в случай че бизнесът не върви.

С това обаче напълно не се изчерпва всичко.

Различни правозащитни организации и медии настояват за хиляди смъртни случаи в резултат на безчовечен условия на работа и живот. Миналата година The Guardian открива, че 6500 мигранти от пет страни - Индия, Бангладеш, Пакистан, Шри Ланка и Непал - са умряли в Катар сред 2010 и 2020 година, като 30% от случаите не са естествена гибел.

" Някои от тях включват служащи, които припадат на строителната площадка. Други умират при пътнотранспортни катастрофи на път за работа в рейс на работодателя си. А доста други умират ненадейно по непонятен метод в трудовите лагери ", изяснява Пийт Патисън, един от репортерите по следствието, в изявление за NPR.

ФИФА и Катар оспорват това. Според Доха единствено трима души са починали като директен резултат от работата си на обекти, свързани със Световното състезание и оповестява за 37 умряли служащи, чиято гибел " не е обвързвана с работата ".

През последните две години държавното управление вкарва някои промени в системата " кафала ", която дава повече права на служащите. От правозащитната организация Human Rights Watch дефинират тези промени като извънредно незадоволителни и повърхностни.

Притесненията по отношение на нарушаванията на човешките права отиват оттатък третирането на служащите мигранти.

Скорошен отчет на Human Rights Watch разгласява отчет от 42 страници, описващ доста притеснителни практики.

Например наказателният кодекс на Катар криминализира извънбрачния секс, което е водило до случаи на правосъдно гонене против жертви на обезчестяване. Хомосексуалността също е криминализирана - сексът сред мъже се санкционира с до седем години затвор, а тези, които " подбуждат " или " примамват " различен мъж да извърши " акт на содомия или порочност ", могат да получат от една до три години затвор.

Наскоро даже специфичният посланикът на Катар за Световната купа разказа пред немски медии хомосексуалността като " увреждане на мозъка ".

Властите на Катар обявиха, че няма да трансформират законите си по отношение на ЛГБТ общността, само че и нито един гостуващ почитател няма да бъде дискриминиран на шампионата.

Привържениците ще могат свободно да развяват флагове и да се държат за ръце, съгласно началника на организационния комитет Насер ал Хатер.

" Всичко, което желаеме, е хората да почитат културата ни. ", споделя той пред Sky Sports. " В края на краищата, стига да не вършиме нищо, което да вреди на други хора, в случай че не унищожавате социална благосъстоятелност и се държите по метод, който не е рисков, тогава всеки е добре пристигнал и няма от какво да се тормози. "

Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР