Продължават да се увеличават случаите на заразени с морбили у

...
Продължават да се увеличават случаите на заразени с морбили у
Коментари Харесай

Случаите на морбили у нас надхвърлиха 750

Продължават да се усилват случаите на инфектирани с морбили у нас. В момента има  759 инфектирани, разкри националният здравен контрольор лекар Кунчев в „ Тази заран ” по bTV. В съпоставяне с предходната година нарастването е повече от 40 пъти. В София са две трети от инфектираните. Голям е броят им и в региона на Благоевград, от където потегли болестта.

Първите случаи бяха в детското поделение на болничното заведение в Разлог. Вече има заболели от морбили в Пазарджик, Бургас, Перник и Пловдив.

„ Винаги, когато има разпространяване на заразно заболяване, има мотив за терзание. В последните 2-3 години тече зараза от морбили в Европа, както на изток, по този начин и на запад. Водеща беше Украйна с десетки хиляди случаи, само че има инфектирани и във Франция ”, съобщи лекар Кунчев и добави, че след Румъния и Сърбия, сега болестта се е трансферирала в България и Македония.

В момента най-вече инфектирани има в София област. Случаи са регистрирани в  Самоков и Ихтиман, само че и в столицата и Кюстендил.

„ Една трета от инфектираните деца са под имунизационна възраст, а останалите по някаква причина не са били ваксинирани. В множеството случаи става дума за несериозно отношение на родителите, липса на персонален доктор, пътешестване отвън България и промяна на обитаемоте места. ”, разкри националният здравен контрольор.

Той означи, че към 90% от случаите са измежду ромското население, по тази причина натам са ориентирани  усилията за по-голям имунизационен обсег. Личните лекари и родителите на децата, които не са имунизирани, се глобяват. Установява се, че много постоянно виновността за липса на имунизация при децата е на родителите.

„ Това е най-заразното инфекциозно заболяване ”, напомни Кунчев.

Макар в множеството случаи да протича леко, въпреки всичко то отслабва имунната ни система и има един смъртен случай при 1000 болни, сочи статистиката.

„ Ако има 95% покритие на хората с ваксина, ще се избегне зараза ”, заключи националният здравен инспектор
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР