Продължават да постъпват сигнали за недостиг на седем медикамента. Това

...
Продължават да постъпват сигнали за недостиг на седем медикамента. Това
Коментари Харесай

Недостиг на седем важни медикамента у нас. Каква е причината?

Продължават да постъпват сигнали за дефицит на седем медикамента. Това сподели пред публицисти доцент Момчил Мавров, шеф на кабинета на министъра на опазването на здравето.

За един от медикаментите, който се ползва при инхалации, има информация от притежателя на разрешението за приложимост, че се правят ежемесечни доставки към търговците на едро, уточни той. За различен инхалаторен медикамент, който преди време още веднъж липсваше от аптечната мрежа, не са постъпвали уведомления от притежателя на разрешението за приложимост за краткотрайно или непрекъснато прекратяване на доставките. В момента доставките се усилват, като са планувани нови до края на годината.

Лекарство, което се употребява в лечението на диабет и за което има сигнали, че липсва от аптечната мрежа, доцент Мавров уточни, че все още доставките са с 60 на 100 повече спрямо миналата година. Проверките, осъществени измежду търговците на едро, не са открили липса на медикамента, добави доцент Мавров. 

За антидепресант, който също липсва от аптеките, доцент Мавров уточни, че има писмо от притежателя на разрешението за приложимост, в което е посочено, че се чака доставка на медикамента при започване на този месец, макар че е имало индустриални усложнения.

За различен медикамент, за който постъпват сигнали, употребен за понижаване на равнището на кръвната захар, се чакат 20 хиляди опаковки този месец и още 10 хиляди опаковки - през януари идната година.

Притежателят на позволение за приложимост на един от нискомолекулните хепарини е декларирал, че краткотрайно ще бъдат спрени доставките от 14 ноември тази година, само че за него има заместители, добави доцент Мавров. той уточни също по този начин, че за последния медикамент, за който са постъпвали сигнали, е направена метаморфоза и казусът към този момент е решен.

Доц. Мавров напомни, че преди време беше основан Специализиран съвет, в който членуват представители на фармацевтичната промишленост, на фармацевтичното съсловие, на Националния съвет по цени и реимбурсиране, за разискване и намиране на решение на проблемите с дефицита. По думите му всички са били единомислещи, че е нужна смяна в нормативната база.

Най-вероятно проблемите се дължат на недобрия синхрон и недобрата организация, тъй като всички институции са длъжни да съблюдават нормативната база и когато избрани отговорности не са свързани със наказания, се получават празнини в системата, добави доцент Мавров.

Търговците на дребно се оплакват, че не могат да получат информация за наличностите в складовете на едро, само че законът това не го разрешава, а този достъп би трябвало да им бъде обезпечен, добави още той. Наблюдаваме медикаментите и когато количеството им спадне под 65 %, забраняваме реекспорта им, а би трябвало този % да се увеличи, с цел да няма дефицит, добави доцент Мавров. 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР