Продължаващото насилие в Судан може да вкара Източна Африка в

...
Продължаващото насилие в Судан може да вкара Източна Африка в
Коментари Харесай

Войната в Судан заплашва с глад Източна Африка

Продължаващото принуждение в Судан може да вкара Източна Африка в филантропична рецесия. За това предизвести в неделя шефът на Световната продоволствена стратегия на Организация на обединените нации в Германия Мартин Фрик пред организация DPA.

" Една трета от популацията на страната гладуваше още преди експлоадирането на боевете, в този момент има дефицит на всичко и цените на храните порастват до небесата ", сподели шефът. 

Подобни нараствания на цените има в прилежащите Чад и Южен Судан, като и двете са приели хиляди бежанци от началото на боевете в Судан преди две седмици.

" В Южен Судан, който е изправен пред наводнения в някои региони и суши в други заради климатичната рецесия, цените на храните се покачиха с 28% за доста малко време ", сподели Фрик.

Фрик сподели, че най-уязвимите, търсещи заслон в Судан, в това число бременни дами и към този момент недохранени деца , могат да останат без нищо, в случай че спряната помощ не бъде обновена.
 Примирието се разпада- въздушни удари и боеве в Судан
Примирието се разпада- въздушни удари и боеве в Судан

Армията нападна паравоенните сили в Хартум от всички направления

Припомняме, че конфликтите и боевете в суданската столица Хартум продължиха да се ускоряват макар оповестеното тридневно помирение, което трябваше да изтече тази нощ.

Армията в Судан заяви, че е почнала с въздушни удари и тежка артилерия да нападна града от всички направления , с цел да прогони противници си- паравоенните сили.

Поради това милиони остават в капан в столицата, където храната към този момент не доближава. В същото време в Судан дойде първият аероплан, извършващ огромен филантропичен полет с медицински консумативи.

Международният комитет на Червения кръст (МКЧК) заяви, че аероплан е кацнал в Порт Судан с осем тона филантропични доставки, в това число здравни комплекти за лечебни заведения.

Повече от 70% от здравните заведения в Хартум са затворили вследствие на боевете, които избухнаха на 15 април.
 Армията на Судан удължава примирието със 72 часа
Армията на Судан удължава примирието със 72 часа

То ще влезе в действие от датата на края на актуалното помирение

Броят на убитите продължава да пораства и той към този момент надвиши 500 души, само че действителният сбор на починалите и ранените се чака да бъде доста по-голям.

Споразумението от четвъртък вечерта за удължение на примирието последва интензивни дипломатически старания от страна на прилежащи страни, Съединени американски щати, Обединеното кралство и Организация на обединените нации. Но удължаването от 72 часа не бе издържано. Oфициалното съглашение за преустановяване на огъня изтича в среднощ, само че щяло да бъде удължено с още три денонощия " в отговор на интернационалните, районни и локални повиквания ".

По информация на Reuters армейски дронове са атакували позиция на паравоенните сили покрай огромна петролна рафинерия.

Въпреки превъзходната огнева мощност на армията, паравоенните са доста мобилни и по-подходящи за градска война, счита БиБиСи.

Междувременно в Порт Судан хората обезверено се пробват да се качат на кораби, някои от които се насочват към Саудитска Арабия и Йемен.

В събота някогашният судански министър председател Абдала Хамдок предизвести, че спорът може да стане по-лош от този в Сирия и Либия.
 СЗО предизвестява за биологична опасност в Судан
СЗО предизвестява за биологична опасност в Судан

Окупирана е лаборатория, в която се съхраняват патогени на морбили и холера
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР