Доставките на помощ за Нагорни Карабах се възобновяват, след като сепаратистите постигнаха споразумение с Азербайджан

...
Продължаващото месеци напрежение в Нагорни Карабах намаля до известна степен
Коментари Харесай

Продължаващото месеци напрежение в Нагорни Карабах намаля до известна степен в понеделник, след като доставките на помощ бяха възобновени след споразумение между арменските сепаратисти и правителството в Баку, съобщиха от Азербайджан и Червения кръст.

Армения обвини Азербайджан, че подхранва хуманитарна криза в Нагорни Карабах, след като Баку миналата година блокира единствения път, свързващ планинския регион с Армения, коридора Лачин, охраняван от руски мироопазващи сили.

Затварянето доведе до недостиг на храна и медицина в региона, като Ереван обвини Баку, че провежда „политика на етническо прочистване“.

Азербайджан отхвърли обвинението, като аргументира, че Нагорни Карабах може да получи всички необходими доставки през Азербайджан.

Баку каза, че сепаратистките власти просто бяха отказали предложението му за едновременно повторно отваряне както на коридора Лачин, така и на пътя Агдам, който свързва Нагорни Карабах с останалата част от Азербайджан.

Продължилата с месеци криза, както и разполагането на войски от Баку близо до Нагорни Карабах и по границата с Армения породиха опасения за нов всеобщ конфликт между върлите врагове, обхванати от десетилетен спор за региона.

В понеделник „едновременното преминаване на колите на Червения кръст беше осигурено“ през Коридор Лачин и пътя Агдам, каза Хикмет Хаджиев, съветник по външната политика на президента на Азербайджан Илхам Алиев в социалните медии.

„Цялата международна общност за пореден път стана свидетел, че няма така наречена блокада, а умишлена самоблокада, въоръжаване и политизиране на хуманитарни въпроси и театрални драми (...)", каза той.

"Животоспасяваща работа"

Международният комитет на Червения кръст каза, че благодарение на "хуманитарния консенсус между вземащите решения , Международният комитет на Червения кръст (МКЧК) доставя днес пратки с пшенично брашно и основни медицински артикули на хора в нужда през коридора Лачин и пътя Агдам."

Жителите на Нагорни Карабах "спешно се нуждаят от продължителна помощ чрез редовно хуманитарни пратки. Този консенсус позволи на нашите екипи да възобновят тази животоспасяваща работа“, каза Ариан Бауер, регионален директор на МКЧК за Европа и Централна Азия.

Европейският съюз и Съединените щати призоваха за повторно отваряне на маршрутите Лачин и Агдам за хуманитарна помощ.< p>Населеният с арменци анклав в Азербайджан беше в центъра на две войни между Армения и Азербайджан – през 2020 г. и през 90-те години на миналия век.

Шестседмични боеве приключиха през есента на 2020 г. с примирие с посредничеството на Русия, което накара Армения да отстъпи части от територия тя контролираше от 1990 г.

Имаше чести сблъсъци на общата граница на двете страни въпреки продължаващите мирни преговори между Баку и Ереван с посредничеството на Европейския съюз и Съединените щати.

Армения и Азербайджан казаха те са ангажирани с мирното уреждане на конфликта, но преговорите досега не са довели до пробив.

Когато Съветският съюз се разпадна през 1991 г., етническите арменски сепаратисти в Карабах се отцепиха от Азербайджан. Последвалият конфликт отне около 30 000 живота.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР