Продължаващото игнориране на инфлацията ще потопи световната икономика в голяма

Продължаващото игнориране на инфлацията ще потопи световната икономика в голяма ...

Deutsche Bank: Световната икономика седи върху бомба със закъснител

Продължаващото игнориране на инфлацията ще потопи световната икономика в голяма криза, според неотдавнашен доклад на Deutsche Bank, чиито икономисти посочват с пръст политиката на САЩ за печатане на пари и я определят като основен проблем.

Най-голямата банка в Германия предупреди, че зашеметяващото количество пари, ускоряващо се в икономиката, макар и да разсейва опасенията от инфлация, ще доведе до , ако не в близко бъдеще, то от 2023 г. натам.

ЕЦБ: Има значителен спад на икономиката в еврозоната ЕЦБ: Има значителен спад на икономиката в еврозоната
Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард заяви, че новата коронавирусна пандемия ще доведе до "значителен спад"...

Докладът на Deutsche Bank говори за „невероятен“ паричен стимул в САЩ, сравним с това, което видяхме след Втората световна война. По това време дефицитът в САЩ остава около 15-30 процента в продължение на 4 години. Има обаче много значителни разлики между времето на пандемията и времето след Втората световна война, отбелязват икономистите. Те прогнозират голямо въздействие върху новата рамка на Федералния резерв, която толерира по-висока инфлация в полза на пълно икономическо възстановяване на американската икономика след спада, причинен от пандемията от коронавируса.

Последиците ще бъдат по-големи шокове за икономическата и финансова активност, пишат икономистите от Deutsche Bank в първия параграф на доклада, озаглавен „Инфлацията: Дефиниране на макроисторията на десетилетието“.

Освен това прогнозите са за предизвикване на рецесия и стартиране на особено в развиващите се икономики, се казва в доклада. Според него игнорирането на инфлацията означава, че световната икономика "седи върху бомба със закъснител".

Източник: actualno.com