Продължаващо ниско доверие към правителството и криза в доверието към

...
Продължаващо ниско доверие към правителството и криза в доверието към
Коментари Харесай

Проучване на „Алфа Рисърч“: Продължава ниското доверие към правителството

Продължаващо ниско доверие към държавното управление и рецесия в доверието към институциите и политическите водачи. Това демонстрират резултатите от новото изследване на „ Алфа Рисърч “ върху публичните настройки на българите .

 

Има леко увеличение в дистанцията сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ

 

То е проведено в интервала 22-30 ноември 2023 година измежду представителна за пълнолетното население на страната извадка от 1000 респонденти, интервюирани по домовете им посредством директно стандартизирано изявление с таблети.

Доверието към кабинета „ Денков “ е към 21%, а отрицателните оценки нарастват с 10 на 100.

„ Премиерът и държавното управление са в неизгодната обстановка да бъдат одобрявани само от симпатизантите от ПП-ДБ – 65-70%, само че не и от тези на ГЕРБ-СДС – към 30%. Тези перманентни спорове по никакъв метод не способстват за създаване на доверие в такава комплицирана конюнктура. Ясното обръщение е, че този блян част от подкрепящите партии да се държат като съпротива, с цел да извлекат някакви бонуси, не води до никакви бонуси за никой. Напротив, виждаме изостряме на недоверието към всички “, сподели социологът от „ Алфа Рисърч “ Боряна Димитрова. 

Каква е оценката за ротацията сред министър председателите?

Всеки втори чака, че ротация сред министър председателите ще се случи, само че че би трябвало да стане с по-съществен ремонт на кабинета. 19% мислят, че няма да се стигне до ротация, а ще има предварителни парламентарни избори.

Снимка: bTV

Електорални настройки

Още повече спада делът на хората, които биха отишли да гласоподават. Желание да гласоподават на парламентарни избори декларират 36%, сочи прочуването на „ Алфа Рисърч “.

Снимка: bTV

„ Никога не сме имали толкоз невисок резултат в прочуване. При 36% предпочитание за гласоподаване партиите стартират да губят от твърдите си ядра – лоялни гласоподаватели на устойчиви партии споделят, че този вид политика не им харесва. Фокусирайки се върху перманентни кавги, губим значимите за нацията цели - обучение, произшествия, домашно принуждение. Когато фокусът върху значимите резултати е изгубен, има два отрицателни прочита – за политическите партии и за обществото “, добави Боряна Димитрова.

 

Основните държавни институции и отговорността на политическите водачи за тяхната работа, се правят оценка отрицателно от болшинството

 

Спад в доверието към политическите водачи

Бойко Борисов, Христо Иванов и Костадин Костадинов губят минимум от своето доверие по отношение на юни 2023 година - към 2-3%.

Асен Василев, Кирил Петков и Корнелия Нинова качват недоверието си по-значително до към 60%.

При Ахмед Доган се следи доверие измежду гласоподавателите и съмнение извън, както при другите водачи. При Делян Пеевски обаче има поляризирано отношение – 26% позитивни оценки и 27% - негативни. Над 40% дават неутрални оценки.

По думите ѝ е допустимо фигурата на Пеевски да бъде наложена посредством вътрешните структури на Движение за права и свободи и обществените му изяви.

Спад доверието в полицията

Поручването регистрира спад в доверието на българите и в полицията. Отрицателните оценки за активността на полицията бележат 10% растеж, а позитивните - 10% спад. В София негативните оценки доближават 50 на 100, до момента в който в страната – 32-33%. Според социолога това има връзка с митингите против БФС.

Снимка: bTV

Най-конфликтни тематики

Хората чакат най-големи спорове по тематиките, които ги засягат директно - бюджета (пенсиите, данъци), енергийните тематики (цени на горива, „ Лукойл “). Те са следвани от кадровите назначения, измененията в Конституцията и контрола над службите за сигурност.

Снимка: bTV

Данните са от изследване на „ Алфа Рисърч “, проведено в интервала 22-30 ноември 2023 година измежду представителна за пълнолетното население на страната извадка от 1000 респонденти, интервюирани по домовете им посредством директно стандартизирано изявление с таблети.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР