Продължаващо ниско доверие към правителството и криза в доверието към

...
Продължаващо ниско доверие към правителството и криза в доверието към
Коментари Харесай

Прочуване на „Алфа Рисърч“: Продължава ниското доверие към правителството

Продължаващо ниско доверие към държавното управление и рецесия в доверието към институциите и политическите водачи. Това демонстрират резултатите от новото изследване на „ Алфа Рисърч “ върху публичните настройки на българите.

Има леко увеличение в дистанцията сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ

То е проведено в интервала 22-30 ноември 2023 година измежду представителна за пълнолетното население на страната извадка от 1000 респонденти, интервюирани по домовете им посредством директно стандартизирано изявление с таблети.

Доверието към кабинета „ Денков “ е към 21%, а отрицателните оценки нарастват с 10 на 100.

„ Премиерът и държавното управление са в неизгодната обстановка да бъдат одобрявани само от симпатизантите от ПП-ДБ – 65-70%, само че не и от тези на ГЕРБ-СДС – към 30%. Тези перманентни спорове по никакъв метод не способстват за създаване на доверие в такава комплицирана конюнктура. Ясното обръщение е, че този блян част от подкрепящите партии да се държат като съпротива, с цел да извлекат някакви бонуси, не води до никакви бонуси за никой. Напротив, виждаме изостряме на недоверието към всички “, сподели социологът от „ Алфа Рисърч “ Боряна Димитрова. 

Основните държавни институции и отговорността на политическите водачи за тяхната работа, се правят оценка отрицателно от болшинството

Електорални настройки

Още повече спада делът на хората, които биха отишли да гласоподават. Желание да гласоподават на парламентарни избори декларират 36%, сочи прочуването на „ Алфа Рисърч “.

Снимка: bTV

„ Никога не сме имали толкоз невисок резултат в прочуване. При 36% предпочитание за гласоподаване партиите стартират да губят от твърдите си ядра – лоялни гласоподаватели на устойчиви партии споделят, че този вид политика не им харесва. Фокусирайки се върху перманентни кавги, губим значимите за нацията цели - обучение, произшествия, домашно принуждение. Когато фокусът върху значимите резултати е изгубен, има два отрицателни прочита – за политическите партии и за обществото “, добави Боряна Димитрова.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР