Продължаващият от 2020 г. природен феномен Ла Ниня, с който

...
Продължаващият от 2020 г. природен феномен Ла Ниня, с който
Коментари Харесай

Природният феномен Ла Ниня може да продължи до март 2023 г., прогнозират от ООН

Продължаващият от 2020 година естествен феномен Ла Ниня, с който се свързва световно намаляване на температурите, може да работи до февруари-март 2023 година, предвижда Световната метеорологична организация (СМО), представена от Агенция Франс Прес и ТАСС.

От организацията към Организация на обединените нации акцентират, че естественият феномен ще продължи да въздейства на температурите и интензивността на преваляванията.

СМО предвижда, че със " 75 на 100 възможност Ла Ниня ще се резервира в интервала декември 2022 година - февруари 2023 година, а 60 на 100 е вероятността за действието й януари-март 2023 година " От организацията напомнят, че актуалният феномен Ла Ниня продължава към този момент три следващи години, което се случва за трети път от 1950 година и за първи път през този век.

Феноменът Ла Ниня е обвързван с " огромно изстудяване на повърхностните пластове на водата в централната и източната екваториални елементи на Тихия океан дружно с изменение на тропическата атмосферна циркулация ".  Ла Ниня въздейства назад на феномена Ел Ниньо, който затопля климата.

Тропическият тихоокеански район е под въздействието на Ла Ниня от септември 2020 година с къси спирания, само че има стеснен охлаждащ резултат върху световните температури, акцентира генералният секретар на СМО Петери Таалас, който не стопира да предизвестява за заканите от климатичните промени, написа Българска телеграфна агенция.  " Очаква се последните осем години да се окажат най-горещите в историята на измерванията, с ускорено повишаване на морското ниво и стопляне на океана ", добави той.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР