Продължаващият конфликт между Израел и Палестина доведе до нестабилност в

...
Продължаващият конфликт между Израел и Палестина доведе до нестабилност в
Коментари Харесай

Конфликтът между Израел и Палестина създава значително търсене на долара

Продължаващият спор сред Израел и Палестина докара до неустойчивост в Близкия изток. В понеделник азиатските фондови пазари означиха забележителен спад.

Индийският показател Sensex спадна с 500 пункта, японският Nikkei се намали със 100 пункта и даже китайският фондов пазар сподели загуби.

На 9 октомври 2023 година се следи огромно търсене на щатския $. Зелените пари се ускориха по отношение на валутите на всички останали страни от БРИКС. Сега американският пазар се смята за несъмнено леговище поради ескалиращото напрежение в Близкия изток, което продължава да тревожи вложителите.

Доларовият показател (DXY) доближи връх от съвсем 107 пункта, отбелязвайки близо 4.52% нарастване през последните три месеца. Потенциалът на щатския $ за по-нататъшно повишаване се укрепва от продължаващия спор.

Източник: MarketWatch

Както институционалните, по този начин и задграничните вложители към този момент гледат на щатския $ като на сигурен актив. Те пренасочват средства от Близкия изток и ги пренасочват към вложения, основани на $. В резултат на това зелената валута се радва на огромно търсене на валутните пазари.

[readmore id= ”91372″

В последно време щатският $ изпреварва всички валути на страните от БРИКС, както и златото, петрола и други първични материали. Добрите резултати на пазара на труда способстваха за триумфа на щатския $ и в този момент той е единствено на осем пункта от достигането на най-високата си точка през март 2023 година

По-рано тази година щатският $ доближи връх от 114 пункта и има капацитет скоро да надмине този исторически най-много.

Усилията на страните от БРИКС да отслабят щатския $ се оказаха неефективни, изключително в светлината на продължителния спор.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР