Продължаващите твърдения на БСП и лидера ѝ Корнелия Нинова, че

...
Продължаващите твърдения на БСП и лидера ѝ Корнелия Нинова, че
Коментари Харесай

Нинова манипулира, че една от най-добрите оферти за летище София е турска

Продължаващите изказвания на Българска социалистическа партия и водача ѝ Корнелия Нинова, че страната ще даде летище " София " на Турция, както и манипулативни медийни изявления, предизвикаха Френско-българската комерсиална и индустриална камара да направи изказване в петък, че това не е правилно. Малко преди този момент пък транспортният министър Росен Желязков сподели, че изборът на концесионер на летището нито е съдбоносен, нито към момента е определен спечелилият в процедурата.

Ден по-рано бяха отворени офертите https://www.mediapool.bg/letyasht-start-za-frensko-turski-konsortsium-v-nadprevarata-za-letishte-sofiya-news293033.html на петимата претенденти за ръководят летището в идващите 35 години. От тях стана ясно, че френско-турският консорциум сред френският летищен оператор " Аеропорт де Пари " (Aéroport de Paris) или " Ей Ди Пи " ) и турската " ТАB Хавалиманларъ Холдинг " (ТАV) оферират на страната най-високо концесионно заплащане от 33 млн. евро година (десет пъти над влизащата в бюджета за предходната година облага на дружеството) и инвестиция над 900 млн. евро. Само британско-китайският консорциум " Витоша " предлага малко по-високи инвестиции от 1 милиарда евро, само че пък предлаганата концесионна такса е най-ниската измежду петте предложения – под 20 млн. евро.

Това накара Нинова да продължи отколешната офанзива на социалистите против концесионната процедура, да я вкара в предизборната акция на левицата и да разгласи пред публицисти в София: " Кое е европейското в това да дадеш летище " София “ на Турция? ". По думите ѝ не е правилно, че страната е неприятен собственик и доказателството за това бил фактът, че " вчерашните претенденти, чиито предложения са отворени, са държавни компании ". Тя уточни още, че летището подобрявало финансовите си резултати.

" Няма нито съдбоносен, нито определен концесионер за летище " София ", отвърна ѝ от Бургас транспортният министър Росен Желязков. Той напомни, че в идващите седмици специфична комисия ще прегледа и оцени съответните оферти на претендентите. Шансовете им да се класират все още са равни, разгласи Желязков.

Той предизвести, че концесионната процедура за аеропорта е във фаза, в която всяко " волунтаристично говорене сервира доста неприятен сигнал към всички задгранични вложители в страната ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР