Продължаващата вече 15 години разправия Airbus“-Boing“ достигна своята кулминация. Световната

...
Продължаващата вече 15 години разправия Airbus“-Boing“ достигна своята кулминация. Световната
Коментари Харесай

Финансов анализатор: Българските емигранти ще пострадат от новите мита на САЩ

Продължаващата към този момент 15 години препирня „ Airbus “-„ Boing “ доближи своята кулминационна точка. Световната комерсиална организация (СТО) утвърди митата на Съединени американски щати за 7,5 милиарда $ върху износа на артикули от Европейски Съюз поради противозаконни дотации за „ Airbus “. Oт 18-и октомври ще влязат в действие мита от 25% върху вноса на разнообразни европейски артикули – сирена, маслини, кафе, спиртни питиета и облекла. СТО би трябвало да утвърди листата до 14-и октомври.
Според финансовият анализатор Цветослав Цачев отражение от нарастването на митата ще има главно върху цените на спиртните питиета, като уиски. От българските артикули покачване ще има на цената на сиренето, изнасяно в Съединени американски щати.
„ Предполагам, че най-засегнати ще бъдат българските емигранти, които пазарят типични присъщи български артикули. Българското сирене и така нататък, нещо, което е с носталгичен привкус, само че 25% не е малко “.
Европейски Съюз съобщи, че ще отмъсти за новите мита. „ Решени сме да следваме позитивна стратегия за търговия със Съединени американски щати, само че сме подготвени да защитим изрично нашите ползи, когато и в случай че е належащо в границите на разпоредбите на СТО, “ сподели Виле Скинари, министърът на търговията от Финландия, която ръководи Европейски Съюз ротационно за шест месеца.
“Този път се чакаше такова решение на Световната комерсиална организация, което даде картбланш за въвеждането на митата и може би ще забележим някаква реакция от страна на Европейския съюз, като противоположна контрамярка. За мен в този момент е по-скоро не нов фронт, тъй като имаше търговски дебати и преди с Европейски Съюз във връзка с колите, само че по-скоро е стъпка, която може да ескалира нещата напред “, сподели пред БНР Цветослав Цачев.
По думите му контраатаката се чака от Франция - " в случай че тя не предприеме съответни ограничения, в действителност това ще остане без развиване “, разяснява анализаторът.
Според него най-вероятно Европа ще удари Тръмп в характерни, присъщи за Съединени американски щати артикули, по прилика на неговите мита.
“По доста характерни артикули, които са присъщи за американската промишленост, примерно както бяха мотоциклетите “Харли Дейвидсън “, нещо което няма сходна конкуренция, нещо което се смята за първокласна стока. Въпросът е дали това може да се разшири отвън присъщите стоки… “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР