Продължаването на стратегическото сътрудничество между България и Съединените американски щати

...
Продължаването на стратегическото сътрудничество между България и Съединените американски щати
Коментари Харесай

Министерство на енергетиката: Как България ще си сътрудничи със САЩ?

Продължаването на стратегическото съдействие сред България и Съединените американски щати в региона на енергетиката бе централна тематика на диалога сред служебния министър на енергетиката Владимир Малинов и помощник-държавния секретар по въпросите на енергийните запаси на Съединени американски щати Джефри Паят . Те се срещнаха в литовската столица Вилнюс, където се организира среща на върха на самодейността „ Три морета “.

„ Благодарение на разговора и сполучливото партньорство сред двете страни българският енергиен бранш реализира задачите за диверсификация и стабилно развиване в дълготраен проект ” , акцентира министър Малинов.

По думите му както в областта на природния газ, по този начин и в нуклеарната област двете страни са постигнали основен прогрес във връзка с енергийната сигурност .

Двамата разискаха реализацията на самодейността на газопреносните оператори на България, Гърция, Румъния, Унгария, Словакия, Украйна и Молдова за Вертикален кулоар . Развитието на газопреносната инфраструктура по това трасе е ключът за енергийната сигурност освен в югоизточна Европа, а и за Украйна и Молдова, сплотиха са те по време на диалога си .

Помощник-държавният секретар по въпросите на енергийните запаси на Съединени американски щати Джефри Паят изрази удовлетворение от избора на експерт в областта на енергетиката за длъжностен министър, с който е работил. Той съобщи още, че ще разчита на задълбочаване на двустранното съдействие във всички области на бранша , в това число нуклеарната енергетика, водорода и природния газ.

Министър Малинов акцентира, че Министерството на енергетиката ще работи взаимно с сътрудниците от Съединени американски щати за развиване на конкурентоспособен и транспарантен енергиен пазар в страната .

По-рано, в границите на присъединяване си в деветото издание на Делфийския стопански конгрес в Гърция министър Малинов се срещна с посланика на Съединени американски щати в Гърция Н. Пр. Джордж Цунис.

„ Очакваме през идващия месец да бъде въведен в комерсиална употреба терминалът за полутечен газ в Александруполис, Гърция. Реализацията на плана ще усъвършенства енергийната сигурност както за България и Гърция, по този начин и за района на югоизточна Европа “ , акцентира Малинов по време на диалога.

Байдън даде обещание „ желязна “ поддръжка за Израел на фона на опасенията за офанзива от Иран

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР