Продължаване на решителната борбата с престъпността – битовата и по

...
Продължаване на решителната борбата с престъпността – битовата и по
Коментари Харесай

Бойко Рашков: Разследванията за схемите на ГЕРБ ще продължат след изборите

Продължаване на решителната битката с престъпността – битовата и по високите етажи – това е целта на лидера на листата на „ Продължаваме промяната “ в Перник Бойко Рашков.

Бившият министър на вътрешните работи потвърди с дейности по време на служебния кабинет и по-късно, в държавното управление Петков-Василев, че няма да се спре пред нищо, с цел да продължи намаляването на битовата престъпност и възобновяване на справедливостта, посредством преустановяване на досегашните практики за потребление на институциите за чадър на недосегаемите.

Благодарение на решителността на Рашков бяха направени първите стъпки по изваждане на ярко на корупционната скица с източените пари, планувани за строителството на автомагистрала " Хемус ". С началото на сериозните следствия на активността на държавни чиновници от времето на ГЕРБ стана известно, че от 50 до 70 милиона са плащани предплатено на 20 компании, близки до някогашните ръководещи, без те да имат право да правят строителни действия по " Хемус ", без да има дефинитивно одобрено трасе на автомагистралата. Поради липса на строителни документи, от 1 година насам, след започване на следствията, строителството е прекратено, а средствата в държавния бюджет не са възобновени. Българският поданик е лишен от 1,2 милиарда лева единствено от тези предплатени заплащания.

„ За страдание, тази активност по строителството, обвързвана с изключителни нарушавания на законите, е толкоз огромна, че не е допустимо следствията на схемите по време на ръководството на ГЕРБ да приключат в къси периоди. Тази работа ще я довършим след изборите “, безапелационен беше Рашков в изявление за 24 часа.

Докладът за първите шест месеца от годината, по времето на Бойко Рашков, регистрира и понижаване на така наречен битова престъпност, както и на общият брой регистрирани корупционни закононарушения. За този интервал в Министерство на вътрешните работи са водени близо 90 000 следствия, от които над 42 000 са били новообразувани. Изпратените на прокуратурата са 48 490, от които по над 15 000 от тях проверяващите служители на реда са изразили мнение за покачване на обвинявания.
С Рашков отпред на Министерство на вътрешните работи стартира и съвсем завърши структурната промяна в Министерство на вътрешните работи, като бяха готови 5 плана за промени в закони за работата на вътрешното министерство, в това число и за промените. Сред образците е извеждането на противопожарната работа от Министерство на вътрешните работи и превръщането ѝ в независима организация към Министерския съвет, каквато има в съвсем всички цивилизовани страни.

За първи път по негово време стартира и сериозният спор за нуждата от промени в Наказателно-процесуален кодекс, с цел да може следствието от Националната следствена работа и органите в Министерство на вътрешните работи да имат малко повече пълномощия – без да се накърняват тези на прокуратурата, само че да дават относителна независимост на проверяващите за по-бързо решение на оперативни задания. Представен бе обществено и план за промени в Закона за придвижване по пътищата, с цел да се ограничи уверено войната по пътищата, в която всяка година умират стотици българи.
Негова беше заслугата и за невиждания за последните десетилетия в България арест на висшестоящ политик. Въпреки незаконния отвод на прокуратурата да извърши своята отговорност, задържането на Бойко Борисов беше основно за връщането на вярата на хората, че краят на безнаказаното държание на провалените политици от прехода е пристигнал. „ В нито едно от решенията никой не е обърнал внимание на обстоятелствата, които се съдържат в делото. Много от дълго време трябваше да се проверява активността на този човек и то в елементи. За страдание прокуратурата бездействаше години наред във връзка с сигнали, които се получаваха за връзки сред Божков, Борисов и Горанов. И въпреки всичко не беше задържан единствено Борисов. Горанов и Севделина Арнаудова също бяха арестувани ”, разяснява Рашков, представен от novini.bg.
Безспорен триумф на кабинета Петков-Василев в битката против безнаказаността е заличаването на бухалката, наречена профилирано правораздаване. С тази промяна спецсъдилищата и спецпрокуратурата, остатъци от държавните управления на ГЕРБ, изчезват от правосъдната система в България. Действията на „ Продължаваме промяната “ в тази посока ще продължат и в новия парламент с внасяне на законопроект за основаване на нов механизъм, с който недосегаемата фигура на Главния прокурор да може да бъде разследвана.

„ Не мога да кажа, че правосъдната система няма отношение към неудачите в страната, само че най-голямата виновност за положението на страната е на политиците. Една част от тях са към този момент над 30 година във властта. Те вземаха политическите решения. Те продаваха държавни активи на смешно ниски цени. Има доста какво да прави " Продължаваме промяната ". Това е напълно нова партия. Тя не е от старите, които на процедура носят главната виновност и отговорността за положението на страната. " Продължаваме промяната " ръководи в тежки условия - война на нeколкостотин километра от границата, енергийна рецесия, пандемия. Но се увеличаваха заплати и пенсии. Запазиха се относително търпими цени на силата спрямо европейските. Българският гласоподавател може да съпостави това, което се реализира единствено за 7 месеца, с това, което е направено 10-12 година по време на ръководството на ГЕРБ. Колко и изобщо покачиха ли се тогава заплати и пенсии? Какво беше отношението към младежите? Дали имаше безвъзмездни детски градини, каквито кабинетът " Петков " обезпечи? И ред други неща. Българският гласоподавател би трябвало съществено да намерения по тези въпроси когато избира кой да го ръководи през идващите години ”, сподели още Бойко Рашков.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР