Продължаваме промяната (ПП) се надява БСП да преосмисли позицията си

...
Продължаваме промяната (ПП) се надява БСП да преосмисли позицията си
Коментари Харесай

ПП реши, че не може да е с БСП: Сбогом, Корнелия!

" Продължаваме промяната " (ПП) се надява Българска социалистическа партия да премисли позицията си за връщане на хартиената бюлетина, с цел да може двете обединения да бъдат и евентуални съдружни сътрудници. Това се разбра от думите на зам.-председателя на парламентарната група на Политическа партия Калина Константинова във връзка импортирания от Българска социалистическа партия законопроект за връщане на хартиената бюлетина, който към този момент беше признат на първо четене с гласовете на социалистите, ГЕРБ и Движение за права и свободи.

" Ключово е от Българска социалистическа партия да премислят позициите си. Подобна позиция, в която се разрешава, посредством замяна на вота, да се върне статуквото на власт, ние не бихме могли да преодолеем в едни евентуални договаряния за обща коалиция с Българска социалистическа партия ", съобщи Константинова в понеделник, представена от Българска телеграфна агенция. Същата позиция тя изрази и преди два дни пред Българска национална телевизия.



Калина Константинова

Ако Политическа партия фактически сложи такова изискване за възможна коалиция с Българска социалистическа партия, единственият сигурен сътрудник остава " Демократична България ". Двете обединения имат общо едвам 73 гласа при 121 нужни за гласоподаване на държавно управление. Към момента максимумът, на който се съгласява " Продължаваме Промяната ", е да получи поддръжка от ГЕРБ (67 депутати) за кабинет на малцинството, само че не и да подписва съдружно съглашение с партията на Бойко Борисов за взаимно ръководство. При такава догадка поддръжката на социалистите би била непотребна.

От Българска социалистическа партия обаче са безапелационни, че няма да правят отстъпка за хартиената бюлетина. Лидерът на партията Корнелия Нинова уточни гласуването с машини като съществена причина резултата на Българска социалистическа партия да се срине и да стигне до нежеланите 9%. Според тезата на Нинова и екипа й, възрастните хора, които са обичаен електорат на левицата, се тормозят да боравят с машините и не се усещат уверени да гласоподават. Затова и не упражнявали правото си на избор.

Самият законопроект планува гласоподавателите да имат право на избор дали да гласоподават с машина или с хартия. Според настоящия Изборен кодекс в секциите с над 300 гласоподаватели в страната и чужбина се гласоподава единствено с машина, а в по-малките секции – единствено с хартия.

Калина Константинова изрече позицията си във връзка с Българска социалистическа партия преди съвещанието на парламентарната комисията по електронно ръководство, която организира обществено разискване на плана за връщане на хартиената бюлетина. Заседанието обаче стартира без нужния кворум, тъй като представителите на коалиция " хартиена бюлетина " не участваха.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР