Продължаваме промяната (ПП) няма да подкрепи Любомир Каримански, който на

...
Продължаваме промяната (ПП) няма да подкрепи Любомир Каримански, който на
Коментари Харесай

Петков: Няма да подкрепим Каримански, може сегашният гуверньор да остане още малко

" Продължаваме промяната " (ПП) няма да поддържа Любомир Каримански, който на процедура остава единствен претендент за поста на шеф на Българската национална банка, откакто Андрей Гюров, номинацията на групировката мандатоносител, се отдръпна. " Няма спънка актуалният гуверньор да остане на поста си до сливане на обединението към общ претендент ".

Това разгласи министър председателят и водач на Политическа партия Кирил Петков преди съвещанието на съдружния съвет през днешния ден - минути откакто Гюров самичък анонсира посредством фейсбук профила си, че се отхвърля от конкуренцията.

С това Петков на процедура прикани " ИТН " да се откаже от номинацията на Каримански и процедурата по желание на гуверньор на Българска народна банка да стартира отначало. За трети път, като ръководещата коалиция застане зад един общ претендент.

Премиерът посочи за какво Българска народна банка е значима институция - че всички заплащания се наблюдават от Българска народна банка, в това число и преводи, съмнителни за корупция и пране на пари. Припомни и случая " КТБ ". Нямало да се случи, в случай че тогавашният гуверньор си беше приключил работата. Всичко това идваше да каже, че има значение с чия поддръжка се избира шефът.

" Андрей Гюров не може да си разреши да взе участие в избор, който ще бъде решен от ГЕРБ и Движение за права и свободи ", акцентира министър-председателят.

Гюров уведомил още Петков, че не желае номинацията му за поста да се окаже спънка за законодателните промени, които държавното управление си сложи като цели - като тази за закриване на спецправосъдието, да вземем за пример. Макар министър председателят да не доразви тезата си, импровизирано в Народното събрание се приказва, че от Има Такъв Народ са били подготвени да бойкотират кворума в зала и в комисии поради битката Каримански или Гюров да оглави банката.

" Не бива да се позволява битката за постове да взима превес пред същинските цели на държавното управление.

Политическа партия няма да поддържа господин Каримански поради терзания, свързани с неговата професионална биография, които нееднократно споделихме ", постави точка на тематиката Петков.

Като най-важна задача за идната седмица Политическа партия вижда законодателната самодейност, която следва да се прегледа в комисия и зала по закриване на спецсъдът и спецпрокуратурата. Измененията в Закона за правосъдната власт към този момент минаха на първо четене.

" Това е законодателна смяна, която ще покаже, уповавам се, на българския народ, цялостното единение в редицата на ръководещата коалиция по почналото реформиране на българската правосъдна система. Защото битката с корупцията е невъзможна без тази промяна " - даде поръчка министър председателят.

От Политическа партия щели да създадат предложение и за засилен надзор на Народното събрание при разплащането с компаниите, " които в прорез със закона са направили строителни действия по времето на ръководството на ГЕРБ ". Петков засяга импортираният от Министерския съвет план за разплащане със строителните компании, който самата Политическа партия бойкотира предходната седмица - точно поради " сагата Българска народна банка ".

" Ще предложим всяко твърдяно строителство да премине през техническа инспекция от експертна комисия, която създадохме през февруари. Всяко заплащане по тези контракти на всяка от компаниите първо би трябвало да бъде утвърдено от антикорупционната комисия в Народното събрание ", даде поръчка министър председателят.

Припомняме, че строителният отрасъл, както и превозвачите, към този момент стачкуват, а районният министър Гроздан Караджов (ИТН) разгласи, че пътната организация сега е с вързани ръце и не може да разпорежда никакви поръчки. Което крие риск за пътната сигурност.

" Отново желая да осведомявам, че никакви решения няма да бъдат взети по тематиката Северна Македония и Украйна отвън българския парламент ", даде поръчка още Петков, визирайки " стрелите " и по тази тематика, които идват от водача на Има Такъв Народ Слави Трифонов и от Българска социалистическа партия.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР