Продължаваме промяната- (ПП-ДБ) и ГЕРБ- се договориха за ротационно правителство

...
Продължаваме промяната- (ПП-ДБ) и ГЕРБ- се договориха за ротационно правителство
Коментари Харесай

Външен натиск ли е принудил ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ да направят общ кабинет?

Продължаваме промяната- (ПП-ДБ) и ГЕРБ- се договориха за ротационно държавно управление в границите на 18 месеца. През първите 9 месеца министър председател ще бъде учен Николай Денков, а през вторите - Мария Габриел.

В политологическия смисъл на думата решението за ротационен кабинет е огромна коалиция. Това значи още, че и двете политически сили би следвало да имат министър председатели в кабинета. Вероятно формулата за 9 месеца ще бъде годна и за ръководителите на Народното събрание, тъй като не е доста удачно да се сменят на 3 месеца. Това заяви политологът доцент Милен Любенов в ефира на предаването " Денят ON AIR ".

" И в двете обединения има неодобрение, по тази причина в бъдеше това държавно управление към този момент може да бъде оценено само съгласно своята работа - да осъществя промените в бърз порядък. В противоположен случай цената ще я платят поравно и двете политически партии. Местните избори ще бъдат първият тест за това ръководство ", счита той.

По думите на социолога Юлий Павлов още преди 10 месеца е било ясно, че единствената опция за устойчиво и обикновено ръководство е сред първите две политически сили, защото сред тях има почти пълно програмно съвпадане.

" Сметката за ротационното държавно управление ще я получат и двете политически партии - ще получат нараснало утвърждение и ще привлекат външна страна. Недоволните и в двете политически сили са като политическите агитки, като ултрасите. 60% от гласуващите за ПП-ДБ утвърждават държавно управление, подкрепено от двете политически сили. При този % е 70 на 100 ", посочи гостът. 

Пред Bulgaria ON AIR доц. Любенов акцентира, че вероятно отвън е имало " напън " или диалози за да окуражат политическите партии да реализират стабилно ръководство.

" ГЕРБ- като че ли вършат доста по-големи отстъпки. За Борисов беше ясно, че непременно би трябвало да направи държавно управление в границите на този парламент, тъй като другояче щеше да стане ясно, че той е пречката, че не може да се сформира такова. ГЕРБ- три пъти печели избори и три пъти не можеше да сформира постоянно държавно управление. Това щеше да даде отражение ", установи той. 

Павлов заключи, че от " ГЕРБ-СДС жертват доста неща, само че работят с дълготраен проект ". Двамата посетители не съумяха да реализират единодушие по отношение на мълчанието на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи все още. Докато съгласно политолога партиите са се надявали на четворна коалиция с ГЕРБ-, социологът изцяло отхвърля сходна опция.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР