Продължаваме промяната получиха мандата за съставяне на правителство от президента

...
Продължаваме промяната получиха мандата за съставяне на правителство от президента
Коментари Харесай

Проектокабинетът е ясен: Какви са първите цели и задачи на министрите

" Продължаваме промяната " получиха мандата за сформиране на държавно управление от президента и му върнаха документа изпълнен - с предлагането си за състав на Министерски съвет. От тук нататък думата имат депутатите, които в понеделник ще гласоподават за държавното управление. Министрите в оферти кабинет са 21 - 10 от Политическа партия, по 4 от Има Такъв Народ и Българска социалистическа партия, и 3 от Демократична България. След три седмици договаряния се събра държавно управление от леви и десни, които преди последните избори изключваха опцията да работят дружно.

Номиниран за министър-председател , към този момент публично, е съоснователят на " Продължаваме промяната " Кирил Петков . Възпитаник на " Харвард ", бизнесмен и досегашен длъжностен министър на стопанската система.



Другият съпредседател на партията и другият студент на Харвард в държавното управление - Асен Василев, е с сектор " Еврофондове " и ще съвместява поста министър на финансите . Той до момента към този момент е бил два пъти министър в служебни кабинети - първо през 2013-та в този на Марин Райков като министър на стопанската система, енергетиката и туризма, и след това в първия длъжностен кабинет на Стефан Янев като финансов министър. Сега Асен Василев е и вицепремиер в проектокабинета на Кирил Петков.

Вицепримиерите в него са общо петима. Останалите са:

Вицепремиер по ефикасното ръководство - Калина Константинова от " Продължаваме промяната ". Тя е била консултант на Асен Василев в служебното държавно управление на Марин Райков и заместник-министър на стопанската система в първия длъжностен кабинет на Стефан Янев. Също е ученик на щатски лицей - " Бард " в Ню Йорк, само че и на Лондонското учебно заведение по стопанска система.

Лидерът на Българска социалистическа партия в оставка Корнелия Нинова е препоръчана за вицепремиер и министър по стопанската система и промишлеността . Нинова получи утвърждение от Националния съвет на Българска социалистическа партия по текста на Коалицонното съглашение и на квотата на Българска социалистическа партия в проектокабинета през вчерашния ден. Самата Нинова е била заместник-министър на стопанската система и енергетиката от 2005 до 2007 година в държавното управление на Сергей Станишев. Депутат в 7 поредни Народното събрание, Нинова оглави Българска социалистическа партия през 2016 година

Гроздан Караджов е кандидатурата за вицепремиер и министър на районното развиване и благоустройството . Бивш програмен шеф във фондация " Отворено общество ". става народен представител през 2014 година от " Реформаторския блок " и поема Комисията по превоз в Народното събрание. Напуска поста година по-късно.

Борислав Сандов - вицепремиер по климатичните политики и министър на околната среда и водите . Той е изявен природозащитник и съпредседател на " Зеленото придвижване ". Председател е на комисията по околна среда и водите в 46-то Народно събрание. Работи като специалист по стабилно развиване и запазване на климата във водещи неправителствени организации.



След като договарянията сред " Продължаваме промяната ", Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ и Демократична България продължиха три седмици и откакто съдружното съглашение беше подписано, през днешния ден Кирил Петков взе първия изследователски мандат от Румен Радев. В постройката на Народното събрание, съпроводен от номинираните за министри, той показа кандидатурите, някои от които към този момент известни.

Нулева приемливост към корупцията - това ще е мотото, което сплотява другите номинации. Кирил Петков съобщи, че в този момент е време да се види дали ще има разлика сред думи и каузи.

Точно в 13 ч. 20-те министри и Кирил Петков застанаха за първи път дружно пред медиите.

Това са хората, които бяха препоръчани от всеки един от нашите съдружни сътрудници. И до през днешния ден те са оферти на тези политически наши сътрудници, само че от понеделник, те ще бъдат новите министри на България. Всички дружно в един тим имаме общи задания, съобщи Кирил Петков.

Борбата с корупцията ще е главният приоритет на това ръководство.

Мотото на това държавно управление ще бъде нулева приемливост към корупцията. Това ще бъде алената линия, която нито един от нас, нито един от министрите, не може да я премине и тази коалиция ще бъде в този си състав единствено и само, в случай че това мото се съблюдава, сподели Кирил Петков.



Сред претендентите за министри от " Продължаваме промяната " са:
сегашният длъжностен министър на образованието Николай Денков резервира поста си вътрешният Бойко Рашков - също. служебният министър председател Стефан Янев е номиниран за министър на защитата .за здравен министър е посочена председателката на Българския фармацевтичен съюз Асена Сербезова , която прокуратурата взе на прицел, само че след това се отхвърли от обвиняването във всяване на суматоха поради изявленията за дефицит на медикаменти.
Първият приоритет ще бъде цените на тока, както на битовите консуматори да се запазят, по този начин и към бизнесите да бъдат оптимално в границите на допустимото. Второто е коронавирус рецесията. От през днешния ден една от главните задания на това държавно управление ще бъде да няма следващи талази, да качим опцията за имунизиране. Абсолютно непринудено. Но ние би трябвало дружно да се преборим с тази рецесия, не можем да затваряме стопанската система на всеки няколко месеца, тъй че равнището на имунизация ще би трябвало да се качи фрапантно, сподели Кирил Петков.

Номинираният за вътрешен министър Бойко Рашков даде обещание развития по следствието на Автомагистрала " Хемус.

Ние ще продължим настойчиво да работим, в това число и през днешния ден работим, по следствието на Автомагистрала " Хемус " и ми се коства, че това ще докара до някои промени в бъдеще. Надявам се да реализираме нужните резултати, които следват от обстоятелствата, които към този момент сме открили. Тези промени ще се отнасят в това число и за състава на някои от парламентарните групи.

Стефан Янев сложи акцент върху модернизацията на армията.

Темата с превъоръжаването, тематиките с нужда за попълване на персоналния състав там, където има некомплект, тъй че има неотложни задания.

Много е мъчно да се обобщят накратко целите, само че първото е качество. Качество на образованието, качество на висшето обучение, на научните проучвания. Без да повишим качеството, нищо друго няма да има триумф, съобщи Николай Денков, препоръчан за министър на образованието.



Останалите номинации от " Продължаваме промяната " са:

Николай Събев за транспортен министър - бизнесмен и притежател на огромна куриерска компания.

Най-належащо - незабавно би трябвало да се вдигне скоростта на жп превоза до равнището на безвредна скорост. Веднага, с цел да имаме оферта към потребителите. За да бъде привлекателно, ние би трябвало да вдигнем скоростта.

Даниел Лорер за министър на нововъведенията и растежа е някогашен консултант на министъра на електронното ръководство в кабинета на Марин Райков и консултант в кабинета на Кирил Петков, когато беше стопански министър.

Изненадата пристигна от номинацията на 31-годишния Атанас Атанасов . Прочул се със своя филм " Отключи сцената " и набирането на средства за възобновяване на читалището в селото на баба му и дядо му - Татарево.

От Българска социалистическа партия - номинациите са:
Георги Гьоков за обществен министърИван Иванов - на земеделиетоХристо Проданов - на туризма
Иван Иванов беше освободен от длъжността зам.-вътрешен министър през 2013 година, часове откакто беше назначен на поста от Пламен Орешарски, поради изказвания за връзки със силова застрахователна компания. Снощи такива връзки.



От " ИТН " номинациите са:
Александър Николов за министър на енергетикатаРадостин Василев - на спортаТеодора Генчовска - на външните работи
Николов беше зам.-министър на енергетиката в служебния кабинет на Стефан Янев от 12 май. А Василев - някогашен ръководител на Правната комисия в 45-то Народно събрание. Генчовска беше номинация за министър на защитата в проектокабинета на Слави Трифонов.



Сред огромните провокации ще бъде тематиката Република Северна Македония, за която и Кирил Петков съобщи, че няма да има смяна в българската позиция.

Българската позиция остава както си е, само че това, което желаеме да създадем е да я надградим. Не желаеме да продължаваме единствено с лозунги от едната и другата страна на границата, желаеме да седнем дружно да работим по екипи в другите сфери и да сме сигурни, че през обща работа и връзка вървим към добросъседство.

От " Демократична България " квотата включва:
Борислав Сандов - вицепремиер по климатичните политики и министър на околната среда и водитеНадежда Йорданова - правосъден министърБожидар Божанов - напълно ново министерство на електронното ръководство


Божанов, който е ай ти специалист, приключил в Лондон, ще оглави напълно ново министерство - на електронното ръководство, и ще наследи проблемите в бранша.

Имаме опция, имаме потенциал. Тези всички проблеми, които изредихте, са функционалност на неналичието на съгласуваност преди ние да влезем в тази функционалност. Със основаването на това министерство тази съгласуваност ще я има, сподели Божидар Божанов, номиниран за министър на електронното ръководство.

Йорданова е някогашен шеф на кабинета на Христо Иванов като правосъден министър през 2014-2015 година и ръководител на комисията " Магнитски " в последния парламент.

Първите законодателни ограничения, които ще предложим, са ясни: това са по отношение на промените в статута на Висш съдебен съвет, ограничение пълномощията на основния прокурор, закриването на профилираните съд и прокуратура, преструктурирането на КПКОНПИ, тъй че да не бъде бухалка на властта, а действителен антикорупционен орган, сподели Надежда Йорданова, номинирана за министър на правораздаването.

Искам във всяка една процедура, която се намира в РИОСВ-тата, всичко да е в обществени регистри незабавно налично. За да може да не разбираме за някои планове, незабавно откакто дойдат багерите, сподели Борислав Сандов, номиниран за вицепремиер по климатичните политики и министър на околната среда и водите.

По признанията на Кирил Петков, министерства в кабинета се усилват, само че не и щатният състав.

Оттук нататък всеки един от тези министри не е министър на съдружните сътрудници, той е министър на България, както споделих. Аршинът ще бъде един към всички и няма да има по никакъв метод разлика в третирането на министрите, както и чакам от тяхна позиция това да бъде и между тях. Ние би трябвало да сме един тим, който би трябвало да решаваме общите задания. Всеки министър идва със своя екип. Отделно се споразумяхме междукоалиционните сътрудници, че комисиите, които ще бъдат в Народно събрание, техните ръководители ще бъдат не от същата квота, каквато ще бъде министърът. По този метод слагаме спомагателна опция за инспекция на 4 очи, сподели Кирил Петков.

След представянето на проектокабинета номинираните за министри и Кирил Петков се събраха на близо двучасова среща, с лед която показаха оптимизъм за цялостен мандат и обещания за още промени.

Управленската стратегия на четворната коалиция планува още: 18 експертни координационни съвета, които да съгласуват законодателната политика на партиите, постоянни ежеседмични срещи на водачите на ПГ и основни разбърквания във втория ешелон на властта.

Очаква се този кабинет да бъде гласуван на изключително съвещание на Народно събрание в понеделник, 13 декември.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР