Продължаваме Промяната поиска служебният министър-председател Гълъб Донев и министърът на

...
Продължаваме Промяната поиска служебният министър-председател Гълъб Донев и министърът на
Коментари Харесай

ПП поиска Донев и Велкова да присъстват в НС по време на обсъждане на декларацията им за Бюджет 2023 г.

" Продължаваме Промяната " изиска служебният министър-председател Гълъб Донев и министърът на финансите Росица Велкова да участват в пленарна зала по време на разискването на декларацията, обвързвана с настояването им за внасяне на Бюджет за 2023 година Съпредседателят на Политическа партия Асен Василев съобщи, че е " недопустимо " двамата да не участват в пленарна зала, когато се разисква сходна декларация.

Той изиска половинчасова отмора, а председателстващият съвещанието Росен Желязков (ГЕРБ-СДС) съобщи, че ще се свърже с тях. След почивката заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин ( " Българска социалистическа партия за България " ) разгласи, че министър председателят се готви за съвещание на Министерски съвет, а служебният министър на финансите Росица Велкова е в среща, само че са обяснили, че наблюдават съвещанието на Народното събрание.

Депутатите одобриха предложение на народния представител Иван Ченчев от " Българска социалистическа партия за България " дебатът по декларацията да се излъчва директно по Българска национална телевизия и БНР. Ченчев изясни, че с оглед международното състезание по футбол и уговорките към рекламодатели, управлението на Българска национална телевизия е помолило по своя преценка излъчването на дебата да се трансферира от БНТ1 към БНТ2.

В претекстовете си при представянето на декларацията Асен Василев съобщи, че е извънредно значимо този спор да се състои. Според Василев резултатът за налагане на финансова дисциплинираност посредством заледяване на всички обществени заплащания няма да бъде реализиран. По думите му една немалка част от ограниченията, свързани със обществените заплащания, са разпореждания в други закони. Василев изясни, че те по този начин и се трансформират в естествения закон за бюджета. Това, което най-вероятно ще се случи сред първо и второ четене на Закона за удължение за бюджета за 2022 година, е че всички обществени ограничения ще бъдат вкарани, най-вероятно те ще бъдат признати в зала и това ще бъде най-безотговорното отношение към финансовата непоклатимост, съобщи Василев. Ако тези ограничения бъдат признати в закон за удължение на бюджета, те няма да бъдат остойностени, няма за тях да бъдат планувани доходи или понижени други разноски, разяснява той. В този закон за удължение, защото той не е същински бюджет, няма бюджетно салдо, който Народното събрание да би трябвало да преценява, сподели Василев.

Според него е доста по-отговорно да се внесе същински закон за бюджета за следващата година със салдо 3 %, което по думите му ще разреши да се резервира финансовата непоклатимост и да се направи действителна прогноза за приходите, за разноските, както и да бъдат заложени политики, които всички в залата считат, че би трябвало да бъдат заложени.

Невнасянето на нов бюджет основава опасности пред опцията, на което и да е държавно управление да финансира касовия проект, добави Василев, след което посочи, че това ще сътвори компликации и пред рефинансирането на държавния дълг.

Абсолютно безконтролно е да оставим страната без бюджет, съобщи Василев. Оставяме страната на автопилот, разяснява той.

В декларацията си от Политическа партия упорстват Министерски съвет да извърши отговорностите си, произлизащи от Закона за обществените финанси и да внесе в Народното събрание утвърден Законопроект за държавния бюджет за 2023 година, дружно с обновената тригодишна бюджетна прогноза. Василев означи, че законопредвиденият период за внасянето на нов бюджет е изминал на 31 октомври и по тази причина приканват Министерския съвет да извърши това свое обвързване, неотложно и да внесе същински Закон за бюджета за 2023 година, без да се трансформира салдото от 3 %.

По думите му това би могло да се случи в границите на няколко дни. Атанас Атанасов от " Демократична България " уточни, че служебното държавно управление, назначено от президента, не извършва закона.

Трябва да кажем на Министерския съвет, че нарушават закона, това е смисълът на тази декларация, съобщи Атанас Атанасов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР