Продължаваме промяната обеща стабилно 4-годишно управление, промяна на имиджа на

...
Продължаваме промяната обеща стабилно 4-годишно управление, промяна на имиджа на
Коментари Харесай

Ще има ли скоро правителство? Какво знаем досега за преговорите на Продължаваме промяната |

" Продължаваме промяната " даде обещание устойчиво 4-годишно ръководство, смяна на имиджа на България и промени във всички браншове. Въпреки че политическата групировка на някогашните служебни министри победи на изборите, тя няма да може да ръководи сама.

Сборът на депутатските мандати удостоверява това. За да има парламентарно болшинство, ще е належащо съдружно държавно управление.

Още в нощта на изборите Кирил Петков заяви, че ще договарят с " Демократична България ", " ИТН " и Българска социалистическа партия. Днес, два дни след изборите, първият кръг диалози към този момент е реалност.

И по този начин, в случай че бъде реализиран консенсус за идващото държавно управление, в него ще вземат участие четири обединения.

Какво знаем за коалиционните договаряния на " Продължаваме промяната "? 

В първия ден от диалозите Кирил Петков съобщи, че. На тях ще бъдат поканени и медиите.

Знае се, че договарянията ще се водят по браншове - посредством експертни групи. Петков не изключи опцията на тях да бъдат поканени служебните министри, които да влязат в ролята на специалисти. Целта е да има последователност в политиките.

Лидерът на Българска социалистическа партия в оставка  съобщи, че първият диалог за държавно управление е воден на равнище водачи, като се чака се в идващите дни да бъдат излъчени и експертните групи.

От изявлението ѝ за бТВ се подразбира кое може да е подводният камък за бъдещото 4-партийно управление  - разпределянето на министерствата. Въпреки че тя декларира, че е по-важно първо да има явен ангажимент към политиките през идващите четири години, Нинова е безапелационна, че трябва да има и министерство, което да бъде управлявано от Българска социалистическа партия.

Същевременно във вторник вечерта Явор Божанков от БСП коментира пред Българска национална телевизия, че авансово раздадените постове за Министерски съвет са провалили опцията за лъчение на кабинет на Има Такъв Народ в 46-НС. 

Друг препъникамък за бъдещото ръководство може да се окаже приемането на бюджета за 2022 година Във вечерта на изборите Нинова съобщи, че .

Спор може да възникне и към АЕЦ " Белене " - от Българска социалистическа партия упорстват тя да бъде издигната, до момента в който от групировката на Кирил Петков и Асен Василев виждат развиване на атомната енергетика, само че с вложения в АЕЦ " Козлодуй ".

След срещата с Политическа партия съобщи, че двете формации нямат основни разлики в главните си цели. " Демократична България " не е сложила въпроса за постовете в идващия кабинет. Общият знаменател сред двете обединения е правосъдната промяна и промяната на основния прокурор.

Детайлите по правосъдната промяна обаче могат да са спънка при договарянията, тъй като от Политическа партия на няколко пъти обявиха, че желаят унищожаване на длъжността на основния прокурор, до момента в който от Демократична България желаят смяна в пълномощията и методите за надзор. 

Закриването на профилираното правораздаване, за каквото упорстват от Демократична България и каквото беше признато на първо четене в 46-НС, също може да скара двете партии. Причината - от Политическа партия настояват, че има причини и в двете насоки, защото такъв орган съществува в редица западни страни, в които точно то е дейно в битката с корупцията.

Лидерът на " ИТН " по традиция разяснява срещите във фейсбук обява. Той съобщи, че ще поддържа държавно управление на " Продължаваме промяната " и ще направи всичко допустимо то да се осъществя.

Обещания за бистрота и държавно управление имаше и в предните два Народното събрание, които демонстрираха, че позициите на Има Такъв Народ бързо се трансформират и това също може да се окаже причина за неуспех. Не би трябвало да се не помни и фактът, че на няколко пъти Има Такъв Народ се съюзяваше с ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи. Последният образец е от ЦИК, където два дни преди изборите представителите на.

Коалиционното съглашение

При сполучливи договаряния обединението би трябвало да бъде официализирана с съдружно съглашение. На първия си брифинг под звездите след изборите (ПП към момента няма офис) водачите на групировката обявиха, че ще слагат две условия пред всички партии, с които ще влязат в коалиция: прекъсване на корупцията и правосъдна промяна.

На идващия ден Асен Василев съобщи, че коалиционното съглашение ще бъде извънредно.

По думите му в случай че няма подобен документ с ясни цели и стъпки, то ще е допустимо идващото държавно управление да се разпадне при по-сериозна рецесия и това да докара до нови избори.

Как Кирил Петков и Асен Василев си показват бъдещия кабинет?

Досега от Политическа партия са споменавали няколко имена - Кирил Петков за министър-председател, Асен Василев - финансов министър, Даниел Лорер - външен министър, инж. Александър Дунчев (досега оглавяваше организацията по горите) - за министър на околната среда и водите.

Петков и Василев на няколо пъти отклоняват въпроса дали Бойко Рашков ще остане отпред на вътрешното министерство и дали ще бъде препоръчан пост на Мая Манолова (в общественото министерство).

Важно е да се означи, че във всички медийни изяви на членове на Политическа партия от последните дни се акцентира, че това са единствено оферти, а постовете ще бъдат заети от най-квалифицираните фрагменти след договарянията с останалите три партии.

Веднага след изборите Асен Василев съобщи, че първо ще има договаряния по политики, въз основа на които ще се избират и министрите. 

" " - с тези думи някогашният финансов министър отговори на въпрос дали ще се раздават министерства против поддръжка.

Ден по-късно той беше безапелационен, че с държавно управление на малцинството, подкрепяно от плаващи болшинства, няма да може да бъде направена смяната, която хората чакат.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР