Продължаваме промяната и коалиционните партньори представиха в парламента структурата и

...
Продължаваме промяната и коалиционните партньори представиха в парламента структурата и
Коментари Харесай

Кирил Петков представи състава на Министерския съвет

" Продължаваме промяната " и съдружните сътрудници показаха в Народното събрание структурата и състава на Министерския съвет. Очакванията са още в понеделник кабинетът " Петков " да бъде гласуван в пленарна зала на изключително съвещание.

Петков предлага Министерският съвет да бъде формиран от 21-ма министри. Петима ще са вицепремиерите, като двама от тях са от " Продължаваме промяната " и по един от съдружните сътрудници от Българска социалистическа партия, " ИТН " и " Демократична България ". 

" В понеделник в този състав ние ще се явим пред Народното събрание за гласоподаване на новия състав на Министерския съвет. Нашите упоритости и очаквания са в този състав да управляваме България през идващите четири години и да свършим безусловно всички задания, които сме си сложили в съдружното съглашение по ред на значимостта и под общото мото " Нулева приемливост към корупцията ", съобщи Кирил Петков. 

Ето и съставът на Министерския съвет, препоръчан от " Продължаваме промяната ": 

Министър-председател – Кирил Петков – Политическа партия

Вицепремиер по еврофондовете и министър на финансите –Асен Василев – Политическа партия

Вицепремиер и министър по стопанската система и промишлеността –Корнелия Нинова – Българска социалистическа партия

Вицепремиер по ефикасното ръководство – Калина Константинова – Политическа партия

Вицепремиер и министър на околната среда и водите – Борислав Сандов - ДБ 

Вицепремиери и министър на районното развиване - Гроздан Караджов - Има Такъв Народ

Министър на вътрешните работи –Бойко Рашков – Политическа партия

Министър на външните работи – Теодора Генчовска – Има Такъв Народ

Министър на труда и обществената политика- Георги Гьоков Българска социалистическа партия

Министър на защитата – Стефан Янев - Политическа партия

Министър на правораздаването – Надежда Йорданова – Демократична България

Министър на образованието и науката – Николай Денков - Политическа партия

Министър на опазването на здравето – проф. Асена Сербезова – Политическа партия

Министър на културата – Атанас Атанасов - Политическа партия

Министър на земеделието – Иван Иванов – Българска социалистическа партия

Министър на превоза и известията – Николай Събев – Политическа партия

Министър на растежа и нововъведенията – Даниел Лорер – Политическа партия

Министър на електронното ръководство – Божидар Божанов – Демократична България

Министър на енергетиката – Александър Николов – Има Такъв Народ

Министър на туризма – Христо Проданов - Българска социалистическа партия

Министър на спорта – Радостин Василев – Има Такъв Народ

Кои са министрите в кабинета " Петков ": 

Министър-председател – Кирил Петков – Политическа партия

Кирил Петков приключва финанси в университета на Британска Колумбия във Ванкувър и магистратура по Бизнес администрация в Харвардския университет през 2001 година Негов учител е професор Майкъл Портър, при който е специализирал в развиването на клъстерни тактики. Той е един от създатели на Центъра за стопански тактики и конкурентоспособност към СУ " Св. Климент Охридски ", афилииран с Харвардския университет, където преподава курсове по икономическо развиване и микроикономика на конкурентоспособността.

Работи за McCain Foods, 6-милиардна канадска компания за произвеждане на замразени храни. Развива планове в региона на нововъведения с висока добавена стойност и неговата компания ПроВиотик има няколко патента по биотехнологии в Съединени американски щати. През 2018 година, дружно с татко си Петко Петков провеждат избавителната интервенция за Боян Петров в Хималаите, като влагат обилни персонални средства. Бил е министър на стопанската система в служебното държавно управление на Стефан Янев. Сега – водач на партия „ Продължаваме промяната ” дружно с Асен Василев.

Вицепремиер по еврофондовете и министър на финансите –Асен Василев – Политическа партия

Завършва „ Икономика “ в Харвардския университет, по-късно специализира бизнес администрация и право в Стопанския и Юридическия факултет на Харвардския университет. Съосновател и шеф е на „ Центъра за стопански тактики и конкурентоспособност “. Преподавател е в Програмата за стопански напредък и развиване, филиал към Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ и към Центъра за тактики и конкурентоспособност на Стопанския факултет на Харвардския университет („ Харвард Бизнес Скул “). От 1999 до 2004 година работи като съветник в „ Монитор Груп “ в Съединени американски щати, Канада, Европа и Южна Африка. Ръководи планове за маркетинг и стратегическо развиване на огромни интернационалните компании в браншовете на телекомуникациите, енергетиката, минното дело, застраховането и в редица огромни производители на потребителски артикули. 

През 2013 година е министър на стопанската система, енергетиката и туризма в служебното държавно управление на Марин Райков. От 12 май до 16 септември 2021 година е министър на финансите в служебното държавно управление на Стефан Янев. 

Вицепремиер и министър по стопанската система и промишлеността –Корнелия Нинова – Българска социалистическа партия

През 2003 година Нинова става член на Българска социалистическа партия. В държавното управление на Сергей Станишев от септември 2005 година до март 2007 година Нинова е зам.-министър на стопанската система и енергетиката по външноикономическата политика. Тя дава отговор и за държавния резерв; търговията с оръжия и офсетните съглашения, свързани с доставки на армията. Нинова става ръководител на Управителния съвет и на две стратегически предприятия – Международен панаир Пловдив и на „ Булгартабак Холдинг “ АД. Тя остава в управленията на Пловдивския панаир и „ Булгартабак “ до 2009 година, когато е определена за народен представител от Българска социалистическа партия в 41-вото Народно събрание. Избрана е за депутат и в 42-рото, 43-то, 44-то, 45-то и 46-то Народно събрание. На 8 май 2016 година е определена за ръководител на Българска социалистическа партия с 395 гласа против 349 гласа за дотогавашния ръководител Михаил Миков. На 16 ноември 2021 година подава оставка като ръководител на Българска социалистическа партия.

Вицепремиер по ефикасното ръководство – Калина Константинова – Политическа партия

Калина Константинова приключва стопанска система в Колеж Бард в Ню Йорк и магистърска степен по Устойчиво развиване в Лондонското учебно заведение по стопанска система и политически науки във Англия. Тя е икономист, профилиран в областта на икономическото развиване, със мощен фокус върху предприемачеството. Работила е в частния, обществения и нестопанския бранш. Семейна, с едно дете. Зам.-министър на стопанската система в служебното държавно управление на Стефан Янев. 

Вицепремиер и министър на околната среда и водите – Борислав Сандов - Демократична България

Борислав Сандов е български еколог, политик и депутат в 45-ото и 46-тото Народно заседание. Член е на политическия съвет на обединяване Демократична България.

Съучредител е на партия „ Зелено придвижване “ и неин съпредседател в продължение на три години. На изборите на 4 април 2021 година е определен като народен представител в 45-тото Народно заседание от коалиция " Демократична България " от 25 МИР София. На изборите на 11 юли 2021 година е определен като народен представител в 46-тото Народно заседание от „ Демократична България “, още веднъж от същия многомандатен изборен регион.

На изборите на 14 ноември 2021 още веднъж е претендент за депутат - като лидер на коалиция " Демократична България " в 12 МИР Монтана, само че там обединението не печели мандат. Сандов също по този начин е втори в листата на " Демократична България " в 25 МИР София, където партията печели два мандата, само че Александър Симидчиев има повече преференции от него и става народен представител.

Вицепремиер и министър на районното развиване и благоустройството – Гроздан Караджов - Има Такъв Народ

От 2001 до 2004 година е изпълнителен шеф на фондация „ Демокрация “. От 2005 до 2007 година е началник на плана за създаване на завода за керамични плочи на испанската компания „ Керос “. В идващите години взе участие в редица сполучливи бизнес инициативи в региона на строителството и построяването и поддръжката на телекомуникационни мрежи и уреди. На парламентарните избори през 2014 година е определен за депутат от листата на Реформаторския блок в 24-ти многомандатен изборен регион София. От 27 ноември 2014 година до 9 декември 2015 година е ръководител на непрекъснатата Комисия по превоз, осведомителни технологии и известия при Народно заседание на Република България. Женен, с четири деца. 

Министър на вътрешните работи –Бойко Рашков – Политическа партия

От 1981 година до 1992 година е следовател в Районна следствена работа в София. От 1995 година е шеф на Национална следствена служба. През 2001 година е определен за депутат в 39-о Народно заседание, където е член на правната комисия и заместник-председател на Комисията по вътрешна сигурност и публичен ред. В интервала януари 2008 година до месец май 2009 година е заместник-министър на правораздаването.

От 2013 година е определен от Народното събрание за ръководител на Национално бюро за надзор на специфични разследващи средства, служба която се извършва и понастоящем. Наред с това развива и дейна научна активност в Юридическия факултет при УНСС, където е доцент по наказателно-процесуално право. В същия факултет е определен за началник на катедра " Наказателно-правни науки " от 2016 година

Заместник министър-председател по публичен ред и сигурност и министър на вътрешните работи в служебното държавно управление на Стефан Янев през 2021 г. 

Министър на външните работи – Теодора Генчовска – Има Такъв Народ

Теодора Генчовска е специалист по защита и въоръжени сили. Възпитаник е на Военната академия и е минала през редица спомагателни квалификации в Германия, Италия, Англия и Съединени американски щати. Професионалната ѝ кариера стартира в генералния щаб на Българската войска. Последователно минава през всички равнища, достигайки до шеф на Отдел НАТО и Европейски Съюз в министерството на защитата. Участвала е в български делегации на срещите на върха на НАТО в Турция, Уелс, Полша и Белгия. Главен специалист към администрацията на президента Румен Радев.

Министър на труда и обществената политика- Георги Гьоков Българска социалистическа партия

Георги Гьоков е роден на 13 декември 1961 година. Завършва компетентност „ Инженерство “ в Техническия университет, Габрово. Бил е общински консултант и шеф на Бюрото по труда в Стара Загора. На парламентарните избори през 2013 година е определен за депутат в 42-рото Народно събрание от листата на Коалиция за България във 27-и МИР Стара Загора. 

Министър на защитата – Стефан Янев - Политическа партия

Бил е шеф на дирекциите „ Отбранителна политика ” и „ Политика за сигурност и защита ” на Министерството на защитата, както и аташе по защитата в Посолството на Република България във Вашингтон, Съединени американски щати. Измежду постовете, които е заемал след 2003 година, са шеф на отдел „ Отбранителна политика и разбори ” в Дирекция „ Отбранителна политика “ в МО и шеф департамент „ Трансформации ” в Центъра на НАТО за битка с тероризма, Анкара, Турция.

От 1998 година до 2000 година работи като офицер за разбор в Департамента по обмисляне и програмиране на Групата за съгласуване на ПЗМ, гр. Монс, Белгия, след което е назначен за старши помощник-началник в отдел “Стратегии и доктрини ” в Управление “Планиране на защитата и въоръжените сили ”. През 1996 година става специалист в Дирекция „ Международно съдействие ” на Министерството на защитата. Завършва Висшето национално военно артилерийско учебно заведение (ВНВАУ) „ Г. Димитров “ в гр. Шумен през 1983 година Продължава образованието си във Военна академия “Г. С. Раковски ” – гр. София и Националния боен лицей към Националния боен университет във Вашингтон, Съединени американски щати.

Стефан Янев е секретар на президента по сигурност и защита до 11 май 2021 година Служебен заместител министър-председател по вътрешен ред и сигурност и министър на защитата през 2017 година Служебен министър-председател от 12 май 2021 г. 

Министър на правораздаването – Надежда Йорданова – Демократична България

Надежда Йорданова е депутат в 46-ото Народно заседание, определена от листата на “Демократична България ” в софийския 23-и МИР. Тя е зам.-председател на парламентарната група на “Демократчна България ”. Председател е на анкетната парламентарна комисия “Магнитски ” и зам.-председател на непрекъснатата комисия по конституционни и правни въпроси.

Юрист, експерт в региона на административното и комерсиалното право, публичните поръчки и планове, финансирани от Европейски Съюз и интернационалните организации.

Била е шеф на политическия кабинет на Христо Иванов в Министерство на правораздаването (2014 – 2015 г.). Омъжена е и има един наследник. В 45-ото Народно заседание Надежда Йорданова бе заместител ръководител на парламентарната група на “Демократична България ” и член на Комисията по правни въпроси. 

Министър на образованието и науката – Николай Денков - Политическа партия

Служебен министър на образованието и науката през 2017 г. Заместник-министър в МОН с ресори висше обучение и европейски структурни фондове (2014-2016). Заместник декан за образование в магистърската степен, Химически факултет на СУ „ Св. Кл. Охридски ” (2004-2008). Ръководител на катедра Инженерна химия в ХФ на СУ „ Св. Кл. Охридски ” (2008-2015). Ръководител на учебно-научна лаборатория „ Активни формулировки и материали “ (2017-досега)

Награждаван е с Голяма премия на СУ „ Св. Кл. Охридски “ за високи научни достижения (2016), Почетен знак на СУ „ Св. Кл. Охридски “ със синя лента (2013), Голяма премия „ Питагор “ на МОН (2010), Грамота от Японската организация за проучвания и развиване (1995). Член е на Съвета на Международното сдружение по колоиди и повърхности (IACIS), на Американско химическо сдружение (AСS), на Европейско сдружение по колоиди и повърхности (ЕCIS), на Европейското реологично общество (ERS). Министър на образованието в служебния кабинет на Стефан Янев.

Министър на опазването на здравето – проф. Асена Сербезова – Политическа партия

Автор и съавтор на повече от 150 изявления в региона на лекарствената политика, ръководство на качеството в опазването на здравето и други Председател на Комисията по качество на Българския фармацевтичен съюз (2007-2010 г.) и заместник-председател на БФС за интервала 2010-2013 година Член на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени артикули (2013-2104 г.). През интервала юли 2014 август 2018 година е Изпълнителен шеф на Изпълнителната организация по медикаментите към Министъра на опазването на здравето. Член на Управителния ръб на Европейската организация по медикаментите от 2014 година до 2018. Член на научния Комитет за оценка на лекарствените артикули за приложимост в хуманната медицина (СНМР) към Европейската организация по медикаментите. Член на Комисията за оценка на здравните технологии (02.2016-08.2018 г.). За интервала 07.2018-08.2019 година проф. Стоименова е консултант на Министъра на опазването на здравето в региона на лекарствената политика. Носител на Награда на Български фармацевтичен съюз " Магистър-фармацевт на годината " през 2011-та и Награда на БФС за принос към развиването на фармацията в България - 2008 година.

Министър на културата – Атанас Атанасов - Политическа партия

31-годишният Атанас Атанасов е ученик на Хасковската езикова гимназия „ Проф.д-р Асен Златаров “, какъвто е и Асен Василев. Атанасов има бакалавърска степен по театрално изкуство от американския Whitman College. Шест следващи години е уредник на фестивала „ Отключено “ в първомайското село Татарево, който се организира с присъединяване на доброволци и хора на изкуството от България и от целия свят. През 2016 година възвърне читалището в Първомайската община, което беше изтъкнато като огромен принос от Кирил Петков след връщането на досието с подготвен мандат на президента. 

Министър на земеделието – Иван Иванов – Българска социалистическа партия

Иван Валентинов Иванов е приключил висше обучение със компетентност „ История “ в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “, висше обучение със компетентност „ Право “ във Великотърновски университет „ Св. Св. Кирил и Методий “. Има научнообразователна степен „ Доктор на историческите науки “ от Шуменски университет „ Епископ Константин Преславски “.

Иван Иванов е два мандата общински консултант от групата на Българска социалистическа партия в Общинския съвет на Община Шумен през 2007г. – 2011г. и 2011г. – 2013г., както и депутат също два мандата надлежно в 42-рото и 43-тото Народно заседание от групата на Българска социалистическа партия „ Лява България “. Адвокат е в Шуменската адвокатска гилдия. 

Министър на превоза и известията – Николай Събев – Политическа партия

Николай Събев е мажоритарен притежател в куриерската компания „ Еконт Експрес “ и спедиторската „ Еконт Транс “. Роден е през 1960 година в град Русе. Завършил е Висшето военноморско учебно заведение със компетентност „ Експлоатация и ръководство на флота и пристанището “ и УНСС със компетентност „ Икономика и ръководство на превоза “. Професионалният му път в частния бранш започва през 1993 година, а преди този момент е заемал поста търговски шеф в държавното дружество „ Параходство Българско речно корабоплаване “.

Министър на растежа и нововъведенията – Даниел Лорер – Политическа партия

Роден е на 28 май 1976 година в София. Завършва компютърни науки и бизнес ръководство в университета в Тел Авив. Работил и живял е в София, Тел Авив, Брюксел, Цюрих, Барселона.

Член е на управителния съвет на организацията на евреите в България „ Шалом “, освобождава поста през септември 2021 година Преподава в Центъра за приложни проучвания и нововъведения в естествените науки и в Центъра за стопански тактики и конкурентоспособност към Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ – така наречен харвардски курсове, дружно с Кирил Петков и Асен Василев.

Бил е консултант в кабинета на министъра на стопанската система Кирил Петков и ръководител на Комисията по бистрота към министерството на стопанската система в служебния кабинет на Стефан Янев от 12 май 2021 година до 15 септември 2021 година

Министър на електронното ръководство – Божидар Божанов – Демократична България

Божидар Божанов е ИТ специалист и бизнесмен, oсновател на компания за осведомителна сигурност. Има забележителен опит в построяването на електронното ръководство, като в ролята си на специалист е взел участие в подготовката на редица законови промени и стратегически документи. Член е на изпълнителния съвет на “Да, България! ” и на тематичната работна група за електронно ръководство и административна промяна.

Завършил Голдсмитс колидж, част от лондонския университет. Бил е част от групата на ИТ специалисти „ Общество.бг “, работеща за изграждане на по-добри цифрови принадлежности за връзка сред страната и жителите. Активно взе участие в промотирането на електронното ръководство. 

Министър на енергетиката – Александър Николов – Има Такъв Народ

Александър Николов е роден на 2 декември 1982 година Притежава дълъг мениджърски опит в областта на телекомуникациите, финансите, вложенията и финансовите пазари. Бил е изпълнителен шеф на фонд за рисков капитал, управлявал е стратегически планове, разрастващи новаторски финансови технологии. Магистър по финанси от УНСС. Водил е лекции по фючърси, варианти и ръководство на вложения. Притежава спомагателни квалификации, ориентирани към цифрова промяна на бизнеса, като настоящо работи и по дисертационна тематика в същата сфера. 

Министър на туризма – Христо Проданов - Българска социалистическа партия

По специалност е икономист, инженер. Член на 44-то Народно заседание от 19 април 2017 до 26 март 2021. Член на Парламентарната група " Българска социалистическа партия за България " от 19 април 2017 до 11 септември 2018 година След това става зам.-председател на ПГ на " Българска социалистическа партия за България " от 11 септември 2018 година до 26 март 2021. Член на Комисията по икономическа политика и туризъм от 10 май 2017 до 26 март 2021. Член на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта.

Министър на спорта – Радостин Василев – Има Такъв Народ

Радостин Василев е приключил право в Софийския университет. Има дълготраен опит в региона на гражданското, облигационното, комерсиалното, трудовото право и изпълнителното произвеждане. През последните 13 години е един от дребното експерти в България, които се занимават с интернационално спортно право. Адвокат Радостин Василев има десетки оповестени публикации и монографии, свързани с правната регулация на спорта на национално и интернационално равнище и е съветвал и съветва огромен брой спортисти, спортни федерации и спортни клубове. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР