Продължаваме промяната и коалиционните партньори представиха структурата и състава на

...
Продължаваме промяната и коалиционните партньори представиха структурата и състава на
Коментари Харесай

Кирил Петков представи състава на кабинета, вижте кои са кандидат-министрите

" Продължаваме промяната " и съдружните сътрудници показаха структурата и състава на Министерския съвет.

Самото държавно управление би трябвало да бъде гласувано в понеделник, 13 декември, на изключително съвещание на Народното събрание.

Ето и късите биографии на кандидат-министрите:

Кирил Петков - министър-председател

Kирил Петков е роде на 17 април 1980 година в Пловдив. Той е един от създателите на Центъра за стопански тактики и конкурентоспособност, афилииран с Харвардския университет, където води курсове по икономическо развиване и микроикономика на конкурентоспособността.

Като бизнесмен, Петков развива планове в региона на нововъведения с висока добавена стойност и неговата компания има няколко патента по биотехнологии в Съединени американски щати. Завършил е финанси в университета на Британска Колумбия във Ванкувър, както и магистратура по Бизнес администрация в Харвардския университет, където е класиран в топ 10% на неговия випуск. Негов учител е професор Майкъл Портър, при който е специализирал в развиването на клъстерни тактики.

Работил е за " Макайн Груп " - 6-милиардна компания, която влага и ръководи огромни индустриални планове в Северна Америка и Европа. През 2018 година Петков и неговият татко провеждат избавителната интервенция за Боян Петров в Хималаите. Кирил Петков е фамилен, с три деца.

Асен Василев - вицепремиер по еврофондовете и министър на финансите

Асен Василев е роден на 9 септември 1977 година в Хасково. Средното си обучение приключва в езиковата гимназия в родния си град. След това е признат да учи „ Икономика “ в Харвардския университет. После специализира бизнес администрация и право в Стопанския и Юридическия факултет на Харвардския университет.

Съосновател и президент е на „ Евърбред “ – компания за ценообразуване на самолетни билети. Тя е отчасти финансирана от „ Националния фонд за научни разработки на Сингапур “ и от първия вложител в „ Скайп”.

Василев е съосновател и шеф е на „ Центъра за стопански тактики и конкурентоспособност “. Преподавател е в Програмата за стопански напредък и развиване, филиал към Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ и към Центъра за тактики и конкурентоспособност на Стопанския факултет на Харвардския университет („ Харвард Бизнес Скул “).

От 1999 до 2004 година работи като съветник в „ Монитор Груп “ в Съединени американски щати, Канада, Европа и Южна Африка. Ръководи планове за маркетинг и стратегическо развиване на огромни интернационалните компании в браншовете на телекомуникациите, енергетиката, минното дело, застраховането и в редица огромни производители на потребителски артикули.

През 2013 година е министър на стопанската система, енергетиката и туризма в служебното държавно управление на Марин Райков. От 12 май до 16 септември 2021 година е министър на финансите в служебното държавно управление на Стефан Янев.

На 19 септември 2021 година, дружно с Кирил Петков и Даниел Лорер, показва новия политически план „ Продължаваме Промяната “.

Бойко Рашков - министър на вътрешните работи

Бойко Рашков е роден на 28 септември 1954 година в благоевградското село Огняново. Завършва право в Юридическия факултет на Софийския университет. От 1980 година до 1981 година е стажант-съдия в Софийски градски съд. След това, в продължение на 11 години, работи като следовател в Районната следствена работа в София, от 1992 година е зам.-директор на НСС, а от 1995-а до 2001 година - шеф на НСС, до 2001 година

След това е определен за депутат в 39-о Народно заседание от Българска социалистическа партия, където е и член на правната комисия и заместник-председател на Комисията по вътрешна сигурност и публичен ред - до 2005 година

В идващите три години работи като началник на отдел в НСС.

В интервала януари 2008 година - май 2009 година е заместник-министър на правораздаването.

От юни 2009 година до ноември 2009 година е определен от Народното събрание за ръководител на Национално бюро за надзор на специфични разследващи средства.

От 2009 година до 2013 година още веднъж е следовател в НСС.

От 27.12.2013 година е определен от Народното събрание за ръководител на Национално бюро за надзор на специфични разследващи средства, служба с 5-годишен мандат, която извършва до декември 2018 година

Наред с това, развива и дейна научна активност в Юридическия факултет при УНСС, където от 2012 година е доцент по наказателно-процесуално право. В същия факултет е определен за началник на катедра „ Наказателно-правни науки “.

От 12 май 2021 година е длъжностен министър на вътрешните работи и заместител министър-председател в кабинетите на Стефан Янев.

Владее френски и съветски език.

Николай Денков – министър на образованието и науката

Акад. Николай Денков е роден на 3 септември 1962 година в Стара Загора. През 1980 година приключва Националната природо-математическа гимназия в София. През 1987 година се дипломира като магистър във Факултета по химия и фармация на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “. През 1993 година пази докторска дисертация, от 1997 година е доцент, а от 2008 година -професор по физико-химия в университета. От 2008 до 2015 година е началник на катедра „ Инженерна химия” и шеф на магистърска стратегия „ Дисперсни системи в химичните технологии” във Факултета по химия и фармация на Софийския университет. От 2007 година е лекар на химическите науки. Специализира в Япония и в Университета в Упсала, Швеция. Работи като водещ академик в изследователските институти на компаниите Unilever (САЩ) и Rhone-Poluenc (Франция).

Автор е на над 130 научни изявления и е началник на над 40 интернационалните научни и научно-приложни планове с външно финансиране. Участва в ръководещите комитети на три европейски научни мрежи. Владее британски и съветски език.

През октомври 2021 година е определен за учен на Българска академия на науките. Член е на работни групи към Министерството на образованието и науката и Министерския съвет през 2012 и 2013 година

От август 2014 година до април 2016 година е заместник-министър на образованието и науката, отговарящ за висшето обучение и европейските структурни фондове. От 27 януари до 4 май 2017 година е длъжностен министър на образованието и науката. Същият пост заема и от 12 май 2021 година досега.

Носител е на Голямата премия „ Питагор “ на МОН за високи научни достижения (2010 г.); Почетния знак със синя лента на СУ „ Св. Климент Охридски “ (2013 г.); Голямата премия на СУ за високи научни достижения (2016 г.).

Асена Сербезова – министър на опазването на здравето

Доц. Асена Сербезова се дипломира от Фармацевтичен факултет, МУ-София през 1996 година и пази докторска дисертация в региона на обществената медицина и организация на опазването на здравето и фармацията през 2007 година Магистър е по здравен мениджмънт и публично здраве (Медицински университет-София) и магистър по здравна политика и фармакоикономика (Университета по мениджмънт в Барселона, Испания). Има приети специалности по клинична фармация; организация и стопанска система на фармацевтичното произвеждане и организация и стопанска система на дистрибуторската и аптечната процедура.

Доц. Сербезова преподава фармакоикономика, ръководство на качеството във фармацевтичната промишленост, обществена фармация и медицински произведения. Автор и съавтор е на повече от 150 изявления в научни списания в региона на научните й ползи. Председател на Комисията по качество на Българския Фармацевтичен Съюз (2007-2010 г.) и заместник-председател на същия за интервала 2010-2013 година От юли 2014 година доцент Сербезова е изпълнителен шеф на Изпълнителната организация по медикаментите и член на Управителния ръб на Европейската организация по медикаментите. От февруари предходната година оглавява Българския фармацевтичен съюз.

Даниел Лорер - министър на нововъведенията и растежа

Даниел Лорер е роден на 28 май 1976 година в София. Завършва компютърни науки и бизнес ръководство в университета в Тел Авив. През годините работи и живее в София, Тел Авив, Брюксел, Цюрих, Барселона. Говори британски, иврит, френски, съветски и немски език. Женен, с 3 деца. Утвърждава се като вложител и бизнесмен с 20-годишен интернационален опит.

От 1995 година до 1998 година взе участие в младежкото придвижване на социалистическата партия в Израел. Създава и лично такова през студентските си години.

През 1999 година в Париж Даниел Лорер основава първия си стартъп FranceBusinessPlus, който след това е продаден сполучливо. Работи като IT специалист в израелската хай-тек компания Mercury Interactive, която през 2006 година Hewlett-Packard купува за 4.5 милиарда $. След продажбата, Даниел Лорер става един от основателите на Optiim - хай-тек компания за софтуерни решения, основана в Истанбул. Сред клиентите на компанията са банки и телекоми в Англия, Турция, Близкия Изток и Африка. През 2016 Optiim е продадена на австрийския холдинг New Frontier Group.

През 2018 година Лорер става един от създателите и ръководещ сътрудник на BrightCap Ventures - фонд за рискови вложения в софтуерни компании. Занимава се с оценка на нови компании и надзор на осъществяването на бизнес проекти. Фондът влага най-вече в български софтуерни компании, дружно с американски и европейски фондове. Лорер напуща ръководството през септември 2021 година

Член е на Управителния съвет на организацията на евреите в България „ Шалом “. Освобождава поста през септември 2021 година Преподава в Центъра за приложни проучвания и нововъведения в естествените науки и в Центъра за стопански тактики и конкурентоспособност към Софийският университет „ Св. Климент Охридски”, дружно с Кирил Петков и Асен Василев.

Калина Константинова - вицепремиер по дейно ръководство

Калина Константинова приключва стопанска система в Колежа „ Бард” в Ню Йорк и магистърска степен по „ Устойчиво развитие” в Лондонското учебно заведение по стопанска система и политически науки във Англия.

Тя е икономист, профилиран в областта на икономическото развиване, със мощен фокус върху предприемачеството. Работила е в частния, обществения и нестопанския бранш. Семейна е, с едно дете.

Корнелия Нинова - вицепремиер, министър на стопанската система и промишлеността

Корнелия Петрова Нинова е депутат от парламентарната група на Българска социалистическа партия. Председател е на Българска социалистическа партия от 8 май 2016 година

Родена е на 16 януари 1969 година в село Крушовица, област Враца. Завършва с цялостно отличие Националната гимназия за антични езици и култури (НГДЕК) в София. Дипломира се в Юридическия факултет на СУ „ Св. Климент Охридски “ още веднъж с цялостно отличие. През 1995 година работи в Софийския градски съд като стажант-съдия, а в интервала 1995 – 1996 година е юрист на Столична община. От 1996 до 1997 година е следовател в столичната следствена работа. В интервала март-август 1997 година е юрист на БТК.

През 2003 година Нинова става член на Българска социалистическа партия. На 8 май 2016 година е определена за ръководител на Българска социалистическа партия с 395 гласа против 349 гласа за дотогавашния ръководител Михаил Миков.

На 16 ноември тази година подава оставка като ръководител на Българска социалистическа партия.

Борислав Сандов - вицепремиер, министър на екологията

Борислав Сандов е български еколог, политик и депутат в 45-ото и 46-тото Народно заседание. Член е на политическия съвет на обединяване „ Демократична България”.

Съучредител е на партия „ Зелено придвижване “ и неин съпредседател в продължение на три години. Сандов е прочут с водещата си активност по редица природоопазващи акции, измежду които за опазването на Иракли, възбраната на ГМО в храните, мораториума върху шистовия газ и спазването на законите в Национален парк Пирин. В края на 2015 година е определен за съпредседател на Балканските Зелени.

Борислав Сандов е роден през 1982 година в Мадан. Завършва гимназия по туризъм в Смолян, след което приключва бакалавър по „ География” и магистратура по „ Управление на хидроклиматичните ресурси” в Софийски университет. По време на висшето си обучение е определен в Студентски съвет, където става заместник-председател. В тази си роля, дружно с сътрудници, учредява Университетски клуб за екология и стабилно развиване „ UNECO “.

Сандов е Координатор за Коалиция за климата – България и Координатор на акциите за Фондация за околна среда и земеделие.

На изборите на 4 април 2021 година е определен като народен представител в 45-тото Народно заседание от коалиция „ Демократична България " от 25 МИР София. На изборите на 11 юли 2021 година е определен като народен представител в 46-тото Народно заседание от коалиция „ Демократична България “, още веднъж от същия многомандатен изборен регион.

На изборите на 14 ноември 2021 още веднъж е претендент за депутат - като лидер на коалиция „ Демократична България " в 12 МИР Монтана, само че там обединението не печели мандат. Сандов също по този начин е втори в листата на „ Демократична България " в 25 МИР София, където партията печели два мандата, само че Александър Симидчиев има повече преференции от него и става народен представител.

Стефан Янев - министър на защитата

Стефан Динчев Янев е длъжностен министър-председател от 12 май 2021 година Той е офицер, бригаден военачалник и е бил длъжностен вицепремиер и длъжностен министър на защитата през 2017 година

Роден е на 1 март 1960 година в пловдивското село Поповица. До 1983 година учи във Висшето национално военно-артилерийско учебно заведение „ Георги Димитров “ в Шумен. Бил е пълководец на артилерийски взвод и батарея. Между 1991 и 1993 година приключва Военната академия в София.

Командир е на реактивен дивизион в четвърти армейски артилерийски полк в Асеновград (1993 – 1996). Между 1996 и 1998 година е старши специалист в Управление „ Международно съдействие “ на Министерство на защитата. Работил е като офицер за разбор към Департамента по обмисляне и програмиране на Групата за съгласуване на ПЗМ в Белгия (1998 – 2000). От 2000 до 2001 година е старши помощник-началник в Управление „ Стратегическо обмисляне “ на Генералния щаб на българската войска. Между 2001 и 2002 година е държавен специалист в дирекция „ Евроатлантическа интеграция “ на Министерство на защитата. След това до 2004 година е шеф на отдел в дирекция „ Евроатлантическа интеграция “ на Министерство на защитата.

Завършва Военен лицей към Националния боен университет във Вашингтон, Съединени американски щати (2004 – 2005). В интервала 2005 – 2007 година е шеф на департамент „ Tрансформации “ в Центъра на НАTО за битка c тероризма в Анкара. От 2007 и 2010 година е шеф на дирекция „ Отбранителна политика “ към Министерството на защитата.

На 1 юли 2009 година е назначен на длъжността шеф на дирекция „ Политика за сигурност и защита “ и почетен с висше офицерско звание бригаден военачалник. На 3 май 2010 година е назначен за шеф на дирекция „ Отбранителна политика “, считано от 25 май 2010 година На 24 февруари 2011 година е освободен от длъжността шеф на дирекция „ Отбранителна политика “. От 2011 до 2014 година е боен аташе в Съединени американски щати.

От 2 май 2014 година Янев е шеф на Националния боен университет „ Васил Левски “. На 9 юни 2014 година е освободен от длъжността си и от военна работа. От 27 януари до 4 май 2017 година е вицепремиер и министър на защитата в служебното държавно управление на Огнян Герджиков, а след това е секретар по сигурност и защита на президента Румен Радев.

Надежда Йорданова - министър на правораздаването

Надежда Йорданова е депутат в 46-ото Народно заседание, определена от листата на „ Демократична България” в софийския 23-и МИР. Тя е зам.-председател на парламентарната група на „ Демократчна България”. Председател е на анкетната парламентарна комисия „ Магнитски” и зам.-председател на непрекъснатата комисия по конституционни и правни въпроси.

Йорданова е правист, експерт в региона на административното и комерсиалното право, публичните поръчки и планове, финансирани от Европейски Съюз и интернационалните организации. Каузата, за която тя работи от над 15 години е България да има съвременна обществена администрация, в услуга на жителите. Надежда има вяра, че обществото ни има потребност от надеждни и устойчиви институции, с цел да просперира, излиза наяве от биографичната информация на уеб страницата на „ Демократчна България”.

Тя е съавтор на законопроектите за електронно гласоподаване и гласоподаване по пощата, препоръчани от „ Демократична България” още през 2018 година, както и на законопроекта за видеонаблюдение при броене на вота. Била е шеф на политическия кабинет на Христо Иванов в Министерство на правораздаването (2014 – 2015 г.). Омъжена е и има един наследник.

В 45-ото Народно заседание Надежда Йорданова беше заместител ръководител на парламентарната група на „ Демократична България” и член на Комисията по правни въпроси.

Теодора Генчовска - министър на външните работи

Тя е специалист по защита и въоръжени сили. Възпитаник на Военната академия, Генчовска е минала и през редица спомагателни квалификации в Германия, Италия, Англия и Съединени американски щати. Кариерата й започва в генералния щаб на българската войска. Последователно минава през всички равнища и доближава до шеф на отдел „ НАТО и Европейски съюз” в Министерството на защитата. Участвала е в срещи на върха на Алианса в Турция, Уелс, Полша и Белгия. Говори 2 езика. На 50 години е.

Николай Събев - министър на превоза и известията

Николай Събев е роден през 1960 година в Русе. Той е мажоритарен притежател в куриерската компания „ Еконт експрес " и спедиторската „ Еконт транс ". Влиза в частния бранш през 1993 година, а преди този момент е заемал поста търговски шеф в държавното дружество „ Параходство Българско речно корабоплаване ".

Завършил е Висшето военноморско учебно заведение със компетентност „ Експлоатация и ръководство на флота и пристанището ". Има и още едно висше обучение, което е приключил през 90-те години в УНСС, компетентност „ Икономика и ръководство на превоза ".

Събев беше един от първите кандидат-депутати на новата групировка " Продължаваме Промяната ", които Кирил Петков разгласи.

Гроздан Караджов - министър на районното развиване

Според биографичната информация на неговия уебсайт grozdankaradjov.bg, той е приключил Първа британска езикова гимназия в София и компетентност " Право " в СУ " Св. Климент Охридски ". Специализира бизнес мениджмънт в телекомуникации в Токио, Япония. Активен участник в студентските митинги през 90-те години. Председател на Независимото студентско сдружение в Юридическия факултет на Софийския университет и съпредседател на Федерацията на самостоятелните студентски сдружения. Съосновател и народен координатор на Българско съдружие за почтени избори.

Професионалната му кариера стартира във фондация " Отворено общество " - София, където поредно заема длъжностите " програмен координатор ", " основен секретар " и " програмен шеф ". В интервала 1996 - 2011 година е основен секретар на Комитета по пощи и далекосъобщения, основен секретар на Министерство на превоза и известията и ръководител на Съвета на шефовете на БТК. В интервала 1998 - 2003 година е член на Надзорния съвет на Българска пощенска банка и член на Съвета на шефовете на RILA SOLUTIONS.

Атанас Атанасов - министър на културата

31-годишният Атанас Атанасов е роден в Хасково. Завършил е езиковата гимназия в родния си град. Има бакалавърска степен по театрално изкуство от Whitman College (САЩ), където е признат на цялостна стипендия и се дипломира в топ 3% на своя випуск. Живял е в Холивуд, Берлин и Лондон, като с изключение на актьор пред камерата и на сцената, се изявява и като продуцент на писмено кино.

Тренира тенис от 8-годишна възраст, като на 14 година става републикански екипен първенец на двойки, дружно с Григор Димитров.

Продуцент е и на годишен фестивал под мотото " Отключено ". През 2019 година той става част и от план по линия на културната столица Пловдив 2019. Организирана е " работилница за влогъри ", както и " ателиета по актьорско майсторство, които ще бъдат ръководени от професор, работил на Бродуей, концерти, един от които е на групата с българско присъединяване „ Блато-злато “ от Ню Орлиънс – реализатори на наш фолклор ".

Радостин Василев - министър на младежта и спорта

Радостин Василев е правист, приключил " Право " в Софийския университет. Адвокат е в Софийската адвокатска гилдия с експертиза в гражданското право и правната регулация на спорта на национално и интернационално равнище.

Той реализира процесуално посланичество пред интернационалните юрисдикции като FIFA и UEFA при разногласия и проблеми във футбола, както и пред Международния състезателен трибунал в Лозана. Говори три езика и е на 36 години.

Александър Николов - министър на енергетиката

Според информация на уеб страницата на Министерство на енергетиката Александър Николов е роден на 2 декември 1982 година Притежава дълъг мениджърски опит в областта на телекомуникациите, финансите, вложенията и финансовите пазари. Бил е изпълнителен шеф на фонд за рисков капитал, управлявал е стратегически планове, разрастващи новаторски финансови технологии.

Магистър по финанси от УНСС. Водил е лекции по фючърси, варианти и ръководство на вложения. Притежава спомагателни квалификации, ориентирани към цифрова промяна на бизнеса, като настоящо работи и по дисертационна тематика в същата сфера. Владее британски език.

Георги Гьоков - министър на труда и обществената политика

Георги Янчев Гьоков е български политик. Народен представител от парламентарната група на Коалиция за България в 42-рото Народно заседание. Роден е на 13 декември 1961 година. Завършва компетентност „ Инженерство “ в Техническия университет, Габрово. Бил е общински консултант и шеф на Бюрото по труда в Стара Загора.

На парламентарните избори през 2013 година е определен за депутат в 42-рото Народно събрание от листата на Коалиция за България във 27-и МИР Стара Загора.

Христо Проданов - министър на туризма

Христо Танчев Проданов е роден на 24 март 1977 в Панагюрище. По специалност е икономист; инженер. Владее британски и съветски. Част е от Българската социалистическа партия и е член на Народното събрание на България от 2017 година

Иван Иванов - министър на земеделието

Иван Иванов е роден на 13 август 1975 година в Шумен. Завършил е висше обучение със компетентност „ История “ в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “, висше обучение със компетентност „ Право “ във Великотърновския университет „ Св. Св. Кирил и Методий “. Има научнообразователна степен „ Доктор на историческите науки “ от Шуменския университет „ Епископ Константин Преславски “.

Иванов е два мандата общински консултант от групата на Българска социалистическа партия в Оценка за съвместимост в Шумен, както и депутат в 42-рото и 43-тото Народно заседание от групата на Българска социалистическа партия „ Лява България “. Адвокат е в Шуменската адвокатска гилдия. Владее британски, немски и съветски език.

Божидар Божанов - министър на електронното ръководство

Божидар Божанов е IT специалист и бизнесмен, oсновател на компания за осведомителна сигурност. Има забележителен опит в построяването на електронното ръководство, като в ролята си на специалист е взел участие в подготовката на редица законови промени и стратегически документи. Член е на изпълнителния съвет на “Да, България!” и на тематичната работна група за електронно ръководство и административна промяна. Завършил е " Голдсмитс колидж ", част от Лондонския университет. Бил е част от групата на IT специалисти „ Общество.бг “, работеща за създаване на по-добри цифрови принадлежности за връзка сред страната и жителите. Активно взе участие в промотирането на електронното ръководство.
https://www.facebook.com/novinite.bnt/videos/907966706757089
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР