“Продължаваме промяната” готви законови поправки, които ще сложат таван на

...
“Продължаваме промяната” готви законови поправки, които ще сложат таван на
Коментари Харесай

ПП готви таван на мандатите за дългогодишни кметове и съветници

“Продължаваме промяната” готви законови ремонти, които ще сложат таван на мандатите на кметове и общински съветници. Идеята е поредно определени кметове и общински съветници да могат да правят тази активност до до два мандата . Все още следва да се вземе решение дали след следващия втори мандат даден кмет вечно ще губи правото да се състезава за локалната власт или ще може да го направи, само че след известно спиране. Идеята е пристигнала от политическо придвижване " Социалдемократи " и по думите на ръководителя му Елена Нонева към този момент разполага с поддръжката на цялата парламентарна група на " Продължаваме Промяната ".

“Идеята е да се лимитират мандатите на кметовете на общини и на региони, а също и на общинските съветници без кметовете на обитаеми места “, съобщи в понеделник Елена Нонева, ръководител на Политическо придвижване “Социалдемократи”, съдружен сътрудник на “Продължаваме промяната” и главен адресат на партийната дотация след последните избори.

Ако планът стане факт, той ще засегне най-вече кметове на ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, които имат по няколко поредни мандата. Например, столичният кмет Йорданка Фандъкова към този момент е отпред на София в четвърти пореден мандат.

Два разновидността за ограничавания

Очертават се две групи оферти – едната е кметовете и общинските съветници да имат два поредни мандата, последвани от спиране. Това се приема за “по-мекият вариант”, тъй като допуска възобновяване на кандидатирането след спирането. По-твърдият е избираемостта да се лимитира до два мандата. “Целта е да се прекратят корупционни практики и влияния”, сподели още Нонева. По думите ѝ тематиката обгръща въпроси, свързани с преустановяването на пазаруването на гласове и съществуващи корупционни модели и стопански зависимости.
“До средата на идващия месец ние ще внесем това предложение в Народното събрание, да може да бъде разисквано в границите на обединението и към този момент да се търси законодателна промяна”, сподели още Нонева.

Демократична България: Идеята може да се разиска в комисията по конституционни въпроси

Депутатът от Демократична България Атанас Славов предложи тематиката за ограничение броя на мандатите да бъде разисквана и във краткотрайната парламентарна комисия за конституционни промени.

“Доколкото тук се визира пасивното изборно право, този въпрос е в обсега на комисията”, добави Славов. Той посочи, че в обсега на въпросите, обсъждани от краткотрайната комисия, попадат промени, свързани с подсилване върховенството на правото, независимостта на правосъдната власт и правата на жителите. “

Настимир Ананиев от ПГ „ Продължаваме Промяната “ съобщи, че поддържа концепцията за мандатност, само че е по-голям последовател на опцията да могат да бъдат отзовавани кметове и общински съветници.

В полемиката участваха академични преподаватели, кметове на обитаеми места и общини и общински съветници. Сред тематиките, които бяха сложени, бе и подготовката на фрагментите, които ще заемат кметски места, опцията за основаване на обучително звено, както и дали са нужни конституционни промени, свързани с мандатността на изборните длъжности на локално равнище.

Партийната дотация ще се харчи за разкриване на офиси

На въпрос за партийната дотация в размер на 637 000 лв., която ПД “Социалдемократи “ взимат като съдружен сътрудник на “Продължаваме смяната “, Нонева уточни, че съдружното съглашение няма да се трансформира. Тя посочи, че тези средства ще се харчат за развиване на активността на партията и разкриване на офиси, които ще се употребяват и от народните представители на " Продължаваме промяната ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР