“Продължаваме Промяната-Демократична България ще сезира прокуратурата за безстопанственост на кмета

...
“Продължаваме Промяната-Демократична България ще сезира прокуратурата за безстопанственост на кмета
Коментари Харесай

ПП-ДБ ще сезира прокуратурата за Пловдивския панаир, настоявайки да бъде обявен за национална културна ценност

“Продължаваме Промяната-Демократична България ” ще сезира прокуратурата за занемареност на кмета на Пловдив Здравко Димитров, който пропусна да апелира смяната в капитала на сдружението “Пълдин туринвест ”, с която Пловдивският панаир мина напълно в ръцете на предприемача и почетен съветски консул Георги Гергов . Коалицията също по този начин упорства Министерството на културата да форсира процедурата по оповестяването на Панаира за недвижима културна полезност с национално значение и по този начин да го защищити от разрушение. Това оповестиха на брифинг в Народното събрание петима депутати от ПП-ДБ, определени от Пловдив и Варна – Даниел Лорер, Йордан Иванов, Никола Минчев, Стела Николова и Манол Пейков .

В 17:00 часа на 24 април изтече срокът, в който община Пловдив можеше да апелира правосъдното решение, с което 29% от акциите на община Варна в Пловдивския панаир се апортират в следеното от Гергов сдружение и по този начин той става притежател на 80% от капитала на Панаира .

“В Пловдив в продължение на доста години се случва скрита приватизация със съдействието на ръководството на ГЕРБ в общините Пловдив и Варна, в ущърб на всички българи. Процесът стартира още през 2017 година ”, сподели депутатът от Политическа партия Даниел Лорер , който бе лидер на листата на ПП-ДБ във Варна.

“Общинският съвет на Варна още през 2017 година реши да върне акциите си от Панаира на страната, само че кметът от ГЕРБ Иван Портних не извърши решението. Подадох сигнал до окръжната прокуратура във Варна, до софийска градска прокуратура, правоприемник на профилираната, и се оказа, че за кмета Иван Портних решението на общинския съвет било пожелателно. Можем да обобщим, че доста институции работиха в полза на Гергов ”, сподели депутатът от Демократична България от Варна Стела Николова , някогашен общински консултант в града.

“На съдбовния 24 април кметът на Пловдив Здравко Димитров беше в отпуска, и.д. кметът Родопски бил в командировка в София, а шефът на правната общинска дирекция – в болнични. Така проспаха да апелират ”, сподели депутатът от Демократична България от Пловдив Йордан Иванов . И предизвести, че Гергов към този момент може да събори палатите в Панаира и да построи жилищен комплекс върху 350 декара повърхност в централната градска част.

“Това е емблематичен образец по какъв начин не би трябвало да се упражнява властта и по какъв начин може да се удовлетвори частен интерес с публично богатство ” , сподели някогашният регионален шеф на Пловдив.

“Ще сезираме прокуратурата за допустима занемареност, тъй като още веднъж виждаме по какъв начин се пропущат благоприятни условия да се отбрани публичният интерес от тези, които би трябвало да го вършат. Надяваме се прокуратурата да си свърши работата. Ще създадем вероятното министърът на културата да форсира процедурата Панаирът да добие статут на недвижима културна полезност от национално значение. Това ще предотврати възможното срутване на покои или застрояване ” , сподели депутатът от Политическа партия Никола Минчев , който бе лидер на пловдивската листа на ПП-ДБ.

“През 2006 година цената на Панаира е била 400 млн. лева, в този момент надминава 1 милиард. Гергов е правил заменки с парцели със многократно занижени цени, с цел да овладее Панаира. Напускането на ГЕРБ от кмета Здравко Димитров е с цел да си обезпечи спокойни старини. Панаирът е на всички, не е единствено пловдивски, това е едно от най-старите изложби в Европа и не можем да позволим да се сътвори жилищен комплекс на негово място. Битка ще продължи ”, сподели пловдивчанинът от Демократична България Манол Пейков .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР