Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) отказва да оттегли предложението

...
Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) отказва да оттегли предложението
Коментари Харесай

Парламентът се събира извънредно във вторник да обсъжда пенсиите

„ Продължаваме промяната – Демократична България “ (ПП-ДБ) отхвърля да отдръпна предлагането си за изключително съвещание на Народното събрание (НС) за пенсиите. Така такова ще се състои във вторник – 21 май, от 13:00 ч. Това заяви депутатът от „ ИТН “ (ИТН) Станислав Балабанов пред кореспонденти до постройката на Народното събрание. Днес бе призован Председателски съвет на Народно събрание да разиска проблема.

Според Балабанов това ще е първото изключително съвещание без предмет.

„ Министерският съвет се произнесе по тематиката с 11-те % нарастване на пенсиите и на процедура е изпълнена задачата и нямаше никакъв смисъл от свикването на това изключително съвещание, само че ПП-ДБ си упорстват за да употребяват трибуната в действителност за политическо говорене, агитация и предизборна цел, което за нас е нездравословно “, съобщи депутатът от Има Такъв Народ.

Припомняме, че във вторник над 50 депутати от „ Продължаваме промяната – Демократична България “ внесоха искане за привикване на изключително съвещание при дневен ред от две точки. Едната е чуване на министър-председателя Димитър Главчев поради зародилия проблем, обвързван с това с какъв брой % да се усилят пенсиите от 1 юли. Втората точка е гласоподаване на решение за задължаване на представителите, избрани от Министерски съвет в Надзорния съвет на Националния застрахователен институт, да поддържат решение за осъвременяване на пенсиите по член 100 от Кодекса за обществено обезпечаване в размер на 11%.

Малко по-късно, отново във вторник, Надзорът на Национален осигурителен институт реши, че пенсиите ще се вдигнат с 11%, както упорстват и от ПП-ДБ. Те обаче не отдръпнаха настояването си за изключително съвещание на Народното събрание с аргумента, че би трябвало да са сигурни, че няма да има поврат по проблема.

При тази обстановка ръководителят на Народно събрание е задължен да насрочи такова в 7-дневен период.

На него Народното събрание вероятно би могло да свърши и още една работа – да в профил члена на Инспектората към Висшия правосъден съвет Александър Мумджиев. Вчера се появиха такива апели във връзка информацията, че той се е държал непочтено по време на командировка във Враца, като отправял полови подмятания към служителки в хотел.

Възможно е на съвещанието да постави клетва и нов народен представител – Ивайло Иванов от ПП-ДБ. Той влиза на мястото на умрялата Петя Ставрева.

Очаквано обаче свикването на Народно събрание изключително към този момент породи претенции за спомагателни точки в дневния ред. Така да вземем за пример лидерката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова разгласи, че левицата ще изиска чувания за цената на тока.

Припомняме, че понастоящем отиващото си 49-о Народно заседание е в предизборна почивка, преди да бъде закрито след предварителния избор на 9 юни.

Не е изключено във вторник съвещание въпреки всичко да не се състои, в случай че не се събере нужният кворум.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР