Продължаваме преговорите за Шенген, заяви в предаването 120 минути“ по

...
Продължаваме преговорите за Шенген, заяви в предаването 120 минути“ по
Коментари Харесай

Няма сделка за мигранти срещу т. нар. въздушен Шенген, каза Николай Денков

Продължаваме договарянията за Шенген, съобщи в предаването „ 120 минути “ по bTV министър-председателят на България акад. Николай Денков.

Той удостовери, че от позицията, която сме видели сутринта, австрийците имат увереност, че би трябвало да ни пуснат най-малко по въздух.

„ Това е тяхна преговорна позиция, а не крайният резултат и ние ще продължим тези договаряния през идващите дни и седмици “, посочи министър председателят и добави, че България би трябвало да съблюдава общите европейски правила и че е недопустимо в допълнение да се вкарват правила за нас и румънците.

„ По отношение на границите – и в този момент имаме чиновници на Frontex, ние сме отворени за тях, работим и с австрийски и нидерландски служби. Нищо в това не ни тормози. От по-силния граничен надзор, който ние към този момент успяхме да наложим, печели и България, и Европа “, уточни Денков.

„ Има данни, които демонстрират, че за последните месеци броят на опитите за секване на границата е понижен в пъти. Толкова доста, че разликата към този момент е забележима за всички. Има процедури, които са свързани с това кой може да остане в Европа, кой би трябвало да бъде върнат назад. Ако имаше рецензии към България, по-скоро беше предходната година и началото на тази година, че ние не съблюдаваме тези процедури “, съобщи министър председателят. Той беше безапелационен, че няма договорка за мигранти против Шенген по въздух.

Повод за коментара на Денков е информацията от през днешния ден, че Австрия е подготвена да отстъпи и да отстрани ветото над България и Румъния, само че единствено за влизане във въздушното свободно пространство.

В известието, оповестено в неделното издание на австрийския вестник " Курир " и в електронното издание в събота вечер на вестник " Клайне цайтунг ", представени от австрийската информационна организация АПА и Българска телеграфна агенция, се споделя, че съгласно сведения, получени от държавни кръгове, границите могат да бъдат отстранени, най-малко за въздушния трафик. Сухопътните граници ще запазят настоящия си статут, като България и Румъния публично няма да бъдат членки на Шенген.

Говорител на министъра на вътрешните работи е удостоверил това в отговор на питане на АПА, заяви електронното издание на ежедневника „ Залцбургер нахрихтен “, представено от Българска телеграфна агенция.

Едно от изискванията за това ще бъде по-строг граничен надзор, се споделя още в сведенията. В понеделник министър Герхард Карнер ще пътува до Словения, с цел да разиска на среща с представители на тези страни изискванията, които би трябвало да бъдат изпълнени, с цел да се съгласи Австрия на така наречен " въздушен Шенген ". Консултациите би трябвало да се проведат във вторник в границите на " Залцбургския конгрес " в Бърдо край Кран, дребен град, ситуиран северозападно от словенската столица Любляна.

" Курир " цитира следните условия, препоръчани от Австрия: трикратно увеличение на задачата на Frontex в България, като средствата за инфраструктурата за отбрана на границите би трябвало да бъдат обезпечени от Европейската комисия; засилен граничен надзор сред България и Румъния и сред Унгария и Румъния; изпращане на австрийски съветници по въпроси, свързани с документите, които да работят с екипите на летищата в Букурещ и София; приемане на търсещи леговище, по-специално на афганистанци и сирийци, от Румъния и България.

В събота вечер електронното издание на вестник " Кроне " също заяви за проекта на Карнер, който няма да бъде спорен от юридическа позиция, е декларирал пред вестника специалистът по европейско право Валтер Обвексер от университета в Инсбрук.

Румънският министър председател Марчел Чолаку реагира във Фейсбук на постъпващата от Австрия информация с думите:

" Разчупихме леда! Австрия смекчи позицията си във връзка с Шенгенското пространство и се съгласи да отстрани въздушните граници за Румъния. Това значи, че румънците към този момент няма да би трябвало да стоят на дълги опашки, когато летят в границите на Европейски Съюз. През последните месеци работихме интензивно, с цел да стигнем до този миг, и съм признателен на всички, които се бориха за Румъния. След години на очакване ще реализираме тази фантазия дружно! Румъния заслужава да бъде в Шенген! "

Има възможност България да стане част от така наречен въздушен Шенген, за нас е сериозно да се отворят сухопътните граници, разяснява по-рано през днешния ден и президентът Румен Радев, представен от Българска телеграфна агенция. 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР