Продължаваме да искаме оставката на вътрешния министър, заяви Иван ЧенчевПоводът

...
Продължаваме да искаме оставката на вътрешния министър, заяви Иван ЧенчевПоводът
Коментари Харесай

БСП към Демерджиев: Пет месеца управлявате МВР, не пет дни, така че вие носите отговорността за проблемите в системата

Продължаваме да желаеме оставката на вътрешния министър, съобщи Иван Ченчев
„ Поводът да ви извикаме тук, е че Министерство на вътрешните работи транспортира мигранти. Същото Министерство на вътрешните работи, чиито чиновници бяха застрелвани, а в идващия миг други чиновници транспортират мигранти. “ Това съобщи зам.-председателят на ПГ на “БСП за България “ Иван Ченчев по време на инициираното от левицата чуване на министър Демерджиев.

Социалистът изясни, че от пресцентъра на Министерство на вътрешните работи е опитал да се снабди с по-подробна информация за активността на министерството от тази, показана в осведомителните бюлетини. Такава обаче е била отказана, а осведомителния бюлетин Ченчев назова “нищо повече от похвала “.  „ За 4-ти януари има цифром и словом 13 случая – това не стои добре за територията на цялата страна. За 5-ти януари са 9 “, уточни той и продължи: „ Извикахме ви, с цел да разберем увеличена ли е битовата престъпност, има ли тежки престъпни случаи? Медиите ги записаха, само че тях ги няма във вашия информативен бюлетин. Това е тревожното. Предвиждате ли специфични интервенции, до каква степен е стигнал ходът на инспекции и следствия във връзка с каналджийството, също по този начин за случая във видинското село? “

Ченчев напомни поисканата оставка на вътрешния министър от Българска социалистическа партия и добави, че това искане е още в действие. „ За нас тези случаи са фрапантни, те са тревожни, брутални, тормозят българските жители. Затова поемете отговорност и не се крийте зад нечий тил “, прикани той.

Народният представител от левицата Иван Иванов припомни, че преди няколко седмици Демерджиев още веднъж беше изслушан във връзка със починалите полицейски чиновници: „ Едни прегазени, други убити. Изключително тежки вреди върху чиновниците на Министерство на вътрешните работи, а днешният мотив – чиновник на Министерство на вътрешните работи транспортира мигранти. Всичко, което дотук чухме води до извода, че в Министерство на вътрешните работи има проблем и е притеснително до какъв резултат ще докара това “, съобщи социалистът.

По думите му това е развой, който се развива години наред и в този момент берем плодовете му. „ Но има една дребна детайлност – към днешна дата вие носите отговорност за това, което се случва в Министерство на вътрешните работи “, посочи той и зададе следните въпроси към вътрешния министър: „ Каква връзка се води със чиновниците в Министерството на вътрешните работи по тази тематика? Какви стъпки смятате да предприемете в посока да се успокои напрежението в системата и възнамерявате ли да извършите вътрешно преструктуриране? “ Иванов попита още дали са водени диалози с финансовото министерство за увеличение щата на “Гранична полиция “, тъй като е ясно, че там има проблем.

„ С назначението ви като министър преди пет месеца вие се освободихте от началника на “Гранична полиция “ и от няколко регионални шефове на полицията. Въпросът ми е: С това освобождение дали се усъвършенства ситуацията в тези региони? “. Този въпрос към министър Демерджиев насочи депутатът от БСП Бойко Клечков. Социалистът изложи информация, съгласно която службите на Сърбия са заловили към 61 бежанци, които по думите им идват от България. „ Една част са минали през Дунав, а другата през зелена граница. „ В тази връзка какви спомагателни ограничения вършиме по защитата на западната ни граница и по река Дунав? “, попита още социалистът.

„ Служебният кабинет употребява някакъв номер, който и вие прилагате. Всеки министър, който идва тук споделя, че сега се работи по действителни данни, а в това време ни давате информация до началото на ноември месец. Вие работите без справедливи данни тогава и по тази причина се получават тези резултати “, съобщи Иван Ченчев след отговорите на министъра и продължи: „ Споменахте за телефонни измами, обири на коли, за други закононарушения от битов темперамент – а за убийствата нищо не казахте. Убийствата, които разтревожиха всички ни, тъй като станаха по изключително нечовечен метод. Казахте за десетте хиляди мигранти, които са арестувани вътре в България, само че кой дава отговор за границите ни, кой носи отговорност? “, попита още той.

От парламентарната естрада социалистът зададе следния реторичен въпрос към Демерджиев: „ Има ли в невнесения от вашето служебно държавно управление бюджет пари за “Гранична полиция “? Вие ги желаете от Народното събрание, само че то не е в положение да ги гласоподава, вие трябваше да внесете бюджет. Значи желаете пари, само че нямате срещу да внесете удължение на бюджета, в което те не са планувани? Това е измама от ваша страна, няма резултат, няма пари за нашите граници “, уточни Ченчев.

По думите му с дроновете, които се употребяват за следене на мигрантите, Министерство на вътрешните работи следи личните си чиновници. „ Това значи, че нямате доверие на личните си чиновници, а по какъв начин желаете тогава жителите да имат доверие към Министерство на вътрешните работи? “, попита още депутатът и приключи: „ Пет месеца управлявате Министерство на вътрешните работи, не пет дни, тъй че вие носите отговорността. “
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР