Продължаваме да имаме своите проблеми като общество. Това каза за

...
Продължаваме да имаме своите проблеми като общество. Това каза за
Коментари Харесай

Тихомир Безлов за насилието над жени: Продължаваме да имаме своите проблеми като общество

Продължаваме да имаме своите проблеми като общество. Това сподели за аудиокаста на " Фокус " " Това е България " Тихомир Безлов, главен специалист " Национална сигурност “ в Центъра за проучване на демокрацията, във връзка със зачестелите случаи на домашно принуждение на дами, завършващи с ликвидиране. 

" Относно домашните убийства, които са свързани с принуждение против дами, бяха положени огромни старания с въвеждането на разнообразни телефони за съобщаване на такива рискови лица, фамилии. Във времето се сътвориха разнообразни организации, които се пробват да оказват помощ на лица в риск. Но както се споделя, продължаваме да имаме своите проблеми вътре като общество, като организация на ограниченията. Мисля, че след края на пандемията и предстоящият растеж на връщането на престъпността до нивата, които бяха естествени за страната, евентуално ще имаме такива произшествия, като последния ", сподели специалистът. 

Безлов е безапелационен, че пандемията се е отразила отрицателно на хората. Тя е довела до растеж в убийствата на дами, което съгласно него е отклоняване от дългото затваряне на хората. 

" Заради пандемията и рестриктивните мерки бяхме на рекордните 66 убити, а през 2021 година виждаме нов растеж – 92 убити съгласно формалната статистика, което е много внезапен скок. Това, въпреки това, е връщане на старите равнища, които са близки до тези от 2017-2018 година Със сигурност има спад на броя убити през последното десетилетие и пандемията беше една особеност, която първо явно имаше внезапен спад, по-късно имаше някаква отплата. Твърде дългото ограничение на хората води до някои такива тежки отклонения, в тази ситуация като с убийствата ", сподели още той.

Безлов изясни, че след рекордните равнища на умишлени убийства през 90-те, до пандемията се е следила една устойчива наклонност. 

" Те нормално се съпоставят на 100 000 и се опитваме да се съпоставяме с останалия свят, останалите европейски страни. След като имахме рекордни равнища на умишлени убийства в средата на 90-те години, когато съвсем достигнахме Съединени американски щати с към 5 убийства на 100 000, в този момент имаме една устойчива наклонност на намаляване на умишлените убийства, като някъде към 2015 година, т.е. 2016 година минахме под 100 индивида на година за страната. И в този момент, последните години, имаше такава наклонност – внезапен спад до 2020 година ", посочи той. 

Цоня СЪБЧЕВА
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР