Продължаваме да имаме финансова стабилност, без дългове. Само през настоящата

...
Продължаваме да имаме финансова стабилност, без дългове. Само през настоящата
Коментари Харесай

Ген. Мутафчийски: Планираме създаването на център за бъбречни трансплантации

Продължаваме да имаме финансова непоклатимост, без задължения. Само през актуалната година успяхме да влагаме 18 милиона лв. лични средства. Повишихме приходите на нашите чиновници. Ще продължим да работим в тази тенденция. Това сподели началникът на ВМА генерал-майор проф. доктор Венцислав Мутафчийски по време на тържественото заседание на персоналния състав по случай 132-рата годишнина от основаването на болничното заведение.

По думите на ген. Мутафчийски в целите за идната година са заложени както вложения в развиването на експертите, по този начин в най-модерната техника и откриване на нови действия. „ Ще продължим да реновираме и обновяваме всички военни лечебни заведения в страната, тъй като нашата упоритост е да запазим водещото си място на най-високо софтуерната болница в България, с фрагменти на международно равнище. В целите за идната година са заложени още развиване на роботизирана хирургия и внедряване на върховите технологии във връзка с диагностиката и лекуването на пациентите “, сподели още той.

Ген. Мутафчийски добави, че откакто във ВМА е построен единствен център за чернодробна трансплантация с екипи, които са взаимозаменяеми, в този момент задачата е център за бъбречни  трансплантации. " Имаме документ за тази активност и контракт с министерство на опазването на здравето, обучихме лични екипи в Румъния и Турция ", посочи началникът на ВМА.

Той за следващ път показа гордостта на ВМА – първите военни лекари, които приключиха и към този момент са разпределени във военните формирования и акцентира интернационалното самопризнание на ВМА, като посочи и отличните мнения и награди, с които медиците под пагон се завръщат от задачите зад граница.

„ Нещо друго, с което се гордеем е построеният през 2021 година Военномедицински симулационен център. До момента в него са подготвени 538 души: Бойни санитари (263), по 18 души така наречен цивилни и военни парамедици, 98 души са минали курс за оказване на незабавна здравна помощ по въздуха (HEMS), пет екипа или 20 души, участващи в многонационални интервенции (Мали), както и 100 чиновници на министерство на правораздаването, военно разузнаване, Академията на Министерство на вътрешните работи и други за оказване на незабавна здравна помощ в рискови обстановки. През идната година би трябвало да изградим и медицинския тренинг център за клинични специалности, в който ще има симулатори, на които да се упражняват разнообразни операции и интервенции.

Колеги, всичко това е с помощта на вас. Очакват ни положителни времена, тези времена ще ги създадем ние. Благодаря ви за чудесната работа и за денонощните старания. Благодаря ви за това, че до който и пациент да се допиташ, отговорът е еднакъв: ВМА е друга болница. Продължавайте в същия дух, имате цялостната поддръжка както на ръководиството на ВМА, по този начин и на политическото и военното управление на министерство на защитата “, сподели още генерал-майор проф. Мутафчийски.

Десетки военни и цивилни чиновници на Академията бяха наградени по случай празника.

Церемонията стартира с полагане на венци и цветя пред Паметника на починалите медицински чинове и отдаване на респект към тяхното дело.

На събитието участваха вицепрезидентът на Република България, министърът на защитата, началникът на защитата, министърът на опазването на здравето, представители на БЛС, БЧК, КНСБ, КТ „ Подкрепа ”, представители на лечебни заведения и военни структури, други публични посетители.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР