Продължавам да се удивявам защо обществото говори за спекула в

...
Продължавам да се удивявам защо обществото говори за спекула в
Коментари Харесай

Богомил Николов: Не произвеждаме, а искаме да затваряме и вноса

Продължавам да се очаровам за какво обществото приказва за далавера в един свободен пазар. Свободният пазар значи свободно ценообразуване. Свободно ценообразуване значи, че далавера не може да има. Спекула има там, където има ограничаване. В момента държавното управление планува законопроект, с който да предложи един закон, с който да се дефинира някакъв таван на надценките. Тогава към този момент, когато влезе в действие един подобен закон, може да приказваме за далавера.

Това сподели в изявление за БГНЕС изпълнителният шеф на Българската национална асоциация „ Активни консуматори “ Богомил Николов.

„ В момента приказваме за инфлация, която не ни харесва, която ни ощетява, само че не спекулата е казусът, казусът е в това за какво потегли тази инфлация, за какво имаме намаляващо произвеждане в България, за какво желаеме да затваряме вноса, както стана в този момент с украинското зърно или непрекъснато македонските агнета са ни отговорни, турските домати са ни отговорни. Значи ние хем не произвеждаме, хем в това време желаеме да затваряме и вноса “, съобщи той. Изпълнителният шеф на „ Активни консуматори “ добави, че няма по какъв начин резултатът най-после да е различен, с изключение на по-високи цени.

Николов изясни, че това постоянно ощетява потребителите. „ Който си прави някакви илюзии, е време да ги изостави. Щом като желаете да възбраните някакъв импорт, това значи по-малко конкуренция, това наложително води към по-високи цени и тук не ви е отговорна спекулата, отговорно е това, че политиката не води към повече произвеждане, към повече предложение на пазара, тъй че тези консуматори, които сега се радват, че България непрекъснато приказва за ограничение на вноса на едно, второ или трето, би трябвало да си помислят още веднъж какво си пожелават “, акцентира той.

Според него посоката на работа е ясна – би трябвало да обезпечим повече произвеждане, а това се прави с политика, със дотации. „ Не е моя работа да давам ум на земеделския министър по какъв начин да си развива бранша, тъй че това би трябвало да направи България “, добави той.

На въпроса за какво за 2 година питателните артикули в България са поскъпнали повече по отношение на 9-те години преди този момент, Николов отговори, че това се дължи преди всичко на международната инфлация и това е събитие, което обгръща цяла Европа. „ Проблемът е в това, че в България сякаш повишаването е по-високо от междинното за Европа и в действителност това би трябвало да ни тормози “, уточни той.

Попитан за какво следователно, макар нарастването на цените на питателните артикули, потреблението за последните 10 година също е повишена, изпълнителният шеф на „ Активни консуматори “ добави, че в тази връзка би трябвало да се има поради и туризмът, тъй като България е огромен туристически хазаин и посреща милиони туристи. „ Най-вероятно нарастването на потреблението идва от това, че сме посрещали повече туристи. Това е към този момент въпрос на по-детайлен разбор “, посочи той.

Николов описа, че Българската национална асоциация „ Активни консуматори “ от години се занимава най-много с качеството на храните и прави разнообразни изследвания и проби, с които да помогне на потребителите да взимат осведомен избор. „ Когато знаят какво стои действително зад етикета на дадена марка, хората вършат доста по-съзнателен и осведомен избор. Разбира се, това има и косвена връзка с цените дотолкоз, доколкото огромна част от ниското качество се реализира за реализиране на по-ниска цена, с цел да се привлекат повече клиенти, само че хората реагират на ниската цена, незнаейки, че качеството, в действителност, е по-ниско и тази цена се реализира, поради по-ниското качество, а не поради това, че търговецът е доста добричък “, сподели още той.

Николов означи, че решението на служебния кабинет за краткотрайна възбрана на вноса на украинско зърно е освен това от популистко решение. „ То е по-скоро в услуга на съответни браншове, производители, в тази ситуация производителите на зърно, на които не им харесва конкуренцията. Очевидно, че на никой производител не му харесва конкуренцията, само че за потребителите няма по-добро от конкуренцията, а и за всички нас “, безапелационен е той.

Изпълнителният шеф на „ Активни консуматори “ заяви, че на казуса с цените би трябвало да се гледа дълготрайно и непрекъснато да си задаваме въпроса за какво България създава все по-малко и по-малко храни, в случай, че има страхотни климатични дадености. Именно там, счита той, би трябвало да си фокусираме вниманието – по какъв начин да създадем по този начин, че България да създава повече, което и ще понижи цените на храните.

Въпреки, че съгласно него е доста дълга тематиката за това какво би трябвало да се направи, с цел да създава България повече, Николов сподели: „ Ако бях министър на земеделието, това щеше да ми е задачата – да дефинирам политики. Наистина не е наша работа. Аз доста неща мога да кажа, само че не съм аз този, който би трябвало да прави работата на министерството. Просто единствено ще отбелязвам: като започнете от сбърканите дотации в България от неналичието на всякаква предвидимост, както стана с образеца с цените за поливането преди един месец, когато внезапно държавното дружество разгласи 300% нарастване на цената, значи държавното управление гони спекуланти в супермаркетите и по пазарите, в това време то самото създава голяма инфлация в ущърб на производителите като афишира цени за поливане с 300% нагоре внезапно. Вие в случай че сте производител в такава среда, по какъв начин ще се развивате, няма ли да си помислите да зарежете всичко и да си ходите? “

По отношение на настояването на Министерството на земеделието, което беше подкрепено от служебното държавно управление, за равнене на дотациите в Европейския съюз (ЕС), изпълнителният шеф на „ Активни консуматори “ разяснява, че това ще бъде добре пристигнало и ще помогне, само че преди този момент вътрешното систематизиране би трябвало да стане по-справедливо. „ Защото ние доста добре знаем, че през годините методът на систематизиране на дотациите подтиква развиването на техническите култури – зърно, царевица, слънчоглед и така нататък, само че в това време зеленчуците и плодовете са недосубсидирани, отглеждането на животни също и оттова имате по-малко и по-малко произвеждане “, изясни той и уточни, че ние можем сами да си решим задачата, в случай че разпределянето на дотациите става не на декар, а на различен принцип, който е по-справедлив.

Николов изясни, че би трябвало да има публично мнение, което да е настроено в вярната посока. „ В момента 80% от хората считат, че цените се дължат на далавера и надлежно желаят някой да каже, със закон да отреже цените, нещо да направи незабавно и от вторник към този момент да имаме някакви щастливи цени. Не става по този начин. Ние би трябвало да разберем, че с цел да имаме цени, би трябвало да имаме произвеждане и конкуренция на пазара. Докато ние не го осъзнаваме това нещо като жители и като общество, какъвто и да е форматът или названието на държавното управление, това няма да ни помогне изключително “, заключи той. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР