Продължава забавянето на реализацията на газовата връзка между България и

...
Продължава забавянето на реализацията на газовата връзка между България и
Коментари Харесай

Пак препятствие пред газовата връзка с Гърция

Продължава забавянето на реализацията на газовата връзка сред България и Гърция, откакто поредна компания, нямаща нищо общо с сектора, реши да апелира една от поръчките за градежа, откакто претенциите на винарна и имотна компания по процедурата за инженер-консултант на градежа бяха отхвърлени от Върховния административен съд. Така търгът още веднъж е спрян, до момента в който Комисията за защита на конкуренцията преглежда дали искът има съображение, излиза наяве от известие на плановата компания " Ай Си Джи Би ".

Интересното е, че поръчката за 8.45 млн. евро без Данък добавена стойност се трансформира в най-обжалваната от всички търгове за реализация на плана, освен това от компании, които явно нямат потенциал даже да вземат участие в процедурите, камо ли да ги завоюват. След няколкомесечна борба съдът отхвърли дефинитивно претенциите на винарната " Вини България " и имотната компания " Некст Инвест ", които бяха недоволни от уточнения на възложителя по поръчката.

Със същия претекст на 22 май тъжба в антимонополния орган е внесла и пернишката компания " Фрута-БВВ “ ЕООД, която се занимава с произвеждане и реализация на всякаква промишлена, селскостопанска продукция, плодове и зеленчуци, транспортна активност - транспорт на пасажери и товари в страната и чужбина, складова и лизингова активност и други. Дружеството с капитал от 50 лева, импортиран в ПИБ, е основано в края на декември 2017 година от Владимир Цветков Георгиев, който е единственият чиновник и няма други компании, съгласно правно-информационните системи.

Вероятно жалбата на Георгиев ще бъде отхвърлена от Комисия за защита на конкуренцията, само че остава опцията за в допълнение бавене на поръчката посредством обжалване пред Върховния административен съд.

Инженер-консултантът е значим, защото той трябваше да взе участие в провеждането на процедурите за избор на снабдител на линейни тръби и за възлагане на инженеринг, доставка и строителство, както и за съблюдаване на откритите основни дати в пътната карта на плана. Тъй като оповестената през ноември 2017 година поръчка продължава да буксува, " Ай Си Джи Би " разгласи останалите търгове за започване на градежа на междусистемната газова връзка.

В ход са двете огромни поръчки – за доставка на тръбите за газопровода и за архитект и реализатор на градежа – надлежно за 60 млн. евро без Данък добавена стойност и за 145 млн. евро без Данък добавена стойност.

Три компании са поканени от " Ай Си Джи Би " на 31 май да подадат в 20-дневен период офертите си за доставка на тръбите. Това са българската " Топливо 2 ", турската " Ерджияш Челик Бору Санайи А.Ш " и гръцката " Коринт Пайпуъркс С.А. "

Изборът на тези три компании да продължат в конкуренцията се апелира от турската " Ноксел Челик Бору Санайи А.Ш " пред Комисия за защита на конкуренцията, само че не е поискано прекъсване на осъществяването на поръчката и по тази причина процедурата продължава, до момента в който комисията се произнесе по проблема. Останалите отстранени " Умран Челик Бору Санайи А.Ш " индийските " Джиндау " и " Велспун Корп Лимитед ", съветските тръбни фабрики в Загорск и Челябинск и немската " Залцгитер Манесман Интернешънъл " към този момент не са внесли тъжби пред антимонополния орган.

Кандидатите да проектират и изградят 183-километровото трасе на газопровода от Стара Загора през Хасково до Комотини имат период до 22 юни да подадат заявки за присъединяване.

Плановете на държавното управление на ГЕРБ бяха до края на българското европредседателство да се извърши първа копка на газопровода, само че поради обжалвания и забавянето на реализацията, интерконекторът изпадна от дневния ред на събитията.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР