Продължава визитата на папа Франциск в град Раковски, където се

...
Продължава визитата на папа Франциск в град Раковски, където се
Коментари Харесай

Папата се срещна с представители на католическата общност в Раковски

Продължава визитата на папа Франциск в град Раковски, където се намира най-голямата католическа общност в България. Днес папата отслужи Света литургия с първо причестяване на 242 български деца в църквата " Пресвето сърце Исусово " в Раковски. Той импровизира и наруши протокола, с цел да сътвори контакт с момчетата и девойките, за които това е трогателен ден. 

Посещението продължава в квартал Секирово - в църквата " Св. Архангел Михаил ". Хиляди пристигнаха през днешния ден в дребния град, с цел да зърнат Светия отец по време на апостолическото му посещаване у нас. Хората съпроводиха от двете страни на огражденията папамобилапо пътя му от центъра на Раковски до църквата в кв. Секирово, заяви Българска телеграфна агенция.

Площадът наоколо бе изпълнен с доста вярващи, пристигнали да го видят. Там е сложена и специфична видеостена, която излъчва онлайн срещата с българската католическа общественост.

На входа на църквата папа Франциск се спря при хората и ги поздрави.

В църквата " Св. Архангел Михаил " деца извършиха национален танц в чест на папата. Преди това той се здрависа и поздрави хората, които се бяха събрали в храма. На влизане бе посрещнат от две деца с носии с питка и мед. Някои от вярващите споделиха своите персонални истории и тежки ориси пред папа Франциск, съобщи bTV. 

За срещата в храма бяха позволени да присъстват над 750 вярващи от другите енории и движения на Римокатолическата черква у нас, които имат специфични пропуски за събитието. Те са съразмерно разпредели според от размера на енорията, като от Раковски те са към 100.

Срещата с католическата общественост в кв. Секирово не е литургия, а е по-свободен и разчупен диалог, на който Светият отец отправя послание към вярващите в България и по света.

За историческото посещаване на папа Франциск в града община Раковски е подготвила подарък. Това е картина от самоукия локален художник Бойчо Котов. Неговата творба бе определена след специфичен пленер, в който участваха осем художници от Раковски, които имаха задачата да пресъздадат с разнообразни техники и похвати църквата " Пресвето сърце Исусово " и площада пред нея.

На картината художникът е нарисувал някои от знаците на Раковски, като празникът " Кукове ", герба на града, гроздето, пшеницата, както и посланието на апостолическото посещаване на папата " Мир на земята ".
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР