Продължава топлото време и в началото на най-студения месец на

...
Продължава топлото време и в началото на най-студения месец на
Коментари Харесай

Топло начало на януари, през другата седмица бързо застудява

Продължава топлото време и при започване на най-студения месец на зимата - януари. Първите му десетина дни се обрисуват доста по-меки от нормалното за този интервал на годината.

Температурите над страната ще са позитивни денем, като тук-там в равнините те ще се покачват и над 10 - 12 градуса и даже по високите западни полета, каквото е и Софийското, ще са към 8 - 10 градуса над нулата.

Мекото време ще продължи до края на тази седмица, в това число и в понеделник 8 януари. Това демонстрират сега всички метеорологичнимодели, които проучва Синоптичната комисия.

По отношение на преваляванията - времето през седмицата ще е динамично, като през днешния ден, както и в четвъртък, а по-късно в събота и неделя чакаме валежи от дъжд.

В края на седмицата - в събота и най-много в неделя, поради прекосяването на средиземноморски циклон чакаме повече валежи, а на изток и покачване на температурите. Нетипично за началото наянуари.

Този средиземноморски циклон ще върне зимата в Централна и Северна Европа с превалявания от сняг и захлаждане.

На Балканите към момента ще е много по-топло от нормалното.

В началото на идната седмица, евентуално от вторник, ще стартира основна смяна в атмосферната циркулация и от североизток ще стартира транспорт на много по-студен въздух от региона на Европейска Русия, това ще намали доста, както дневните, по този начин и нощните температури.

В композиция с предстоящото преминавене на средиземноморски циклони към 10 и към 15 януари, това може да върне зимата у нас в нейния същински, най-студен тип.

Защо в най-студения?Защото сега синоптичните модели демонстрират съществено захлаждане през идната седмица, като тук-там утринните температури могат да падната и под минус 15 градуса. Това ще зависи от доста фактори - възможна снежна завивка, само че и навлизане на доста студени въздушни маси с поризход от Арктика надалеч на юг.

В Европа ще застудее съществено още към края на тази седмица, поради преминаванате на средиземноморския цоклон, който ще се образува в петък над Западното Средиземноморие. Този циклон ще окаже въздействие на времето иу нас в края на седмицата, както към този момент стана дума, само че с превалявания от дъжд.

Според моделите, към 15 януари, нов средиземноморски циколон може да стабилизира типично зимното време над страната с формиране на снежна завивка и намаляване на температурите по-късно.

Както постоянно подчертаваме, тази прогноза за завръщане на зимат през другата седмица е наклонност, която не е точна прогноза. Колко тъкмо ще застудее ще можем да кажем на съвещанието на Синоптичната комисия в петък.

Основното през днешния ден е, че цялата първа седмица на януари ще е много по-топла от нормалното.

И в края на прогнозата - за доста години ви желае нашия екип. Бъдете живи и здрави и се радвайте на по-топлите зими в последните години. Защото, дано си напомним, че през януари 2017 година среднодневната температура в региона на София бе минус 6,7 градуса, един от най-студените януарски месеци в последните 20 години. Да забележим тази година по какъв начин ще изпратим най-студения месец на зимата.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР