Продължава търсенето на неуловимата Планета 9 (наричана още Планета X),

...
Продължава търсенето на неуловимата Планета 9 (наричана още Планета X),
Коментари Харесай

Съществува ли Планета 9: Нови разкрития на учените

Продължава търсенето на неуловимата Планета 9 (наричана още Планета X), която е хипотетична планета, евентуално обикаляща във външните елементи на Слънчевата система и надалеч оттатък орбитата на планетата джудже   Плутон. Това сочи неотдавна показано изследване от The Astronomical Journal.

Целта на това изследване е да стесни вероятните локации на Планета 9 девет и има капацитета да помогне на откривателите да схванат по-добре структурата на нашата слънчева система, дружно с нейното образуване и еволюционни процеси. 

И по този начин, каква беше мотивацията зад това изследване по отношение на стесняването на местоположението на евентуална Планета 9? 

Д-р Майк Браун, който е професор по астрономия в Калифорнийския софтуерен институт и водещ създател на проучването, споделя пред Universe Today: „ Продължаваме да се опитваме систематично да покрием всички райони на небето, където предвиждаме, че може да се крие Планета 9. Използването на данни от Pan-STARRS ни разреши да покрием най-големия район досега. "  

Pan-STARRS, което значи Panoramic Survey Telescope and Rapid Response System, е система за взаимно астрономическо наблюдаване, ситуирана на територията на обсерваторията Халеакала. Системата е ръководена от Института по астрономия на Хавайския университет, като структурата на телескопа се финансира от Военновъздушните сили на Съединени американски щати. 

За изследването откривателите са употребявали данни от Data Release 2 (DR2) за да стеснят вероятното местонахождение на Планета 9 въз основа на констатации от минали изследвания.  В последна сметка екипът стеснил вероятните локации на Планета 9, като отстранил почти 78 % от вероятните локации, изчислени от предходни изследвания. 

Освен това откривателите дали и нови оценки за приблизителната полуос (измерена в астрономически единици) и размера на земната маса на Планета 9 надлежно на 500 и 6,6. 



И по този начин, какви са най-значимите резултати от това изследване и какви следващи изследвания се организират или възнамеряват сега? 

„ Въпреки че бих желал да кажа, че най-значимият резултат щеше да е намирането на Планета 9, ние не го направихме. Така че вместо това, това значи, че сме стеснили доста зоната на търсене. Изследвали сме почти 80% от районите, където считаме, че може да се намира Планета 9 “, споделя доктор Браун пред Universe Today.  

По отношение на следващи изследвания, доктор Браун споделя: „ Мисля, че LSST е най-вероятният метод за намиране на Планета 9. Когато се появи онлайн след година или две, бързо ще покрие огромна част от пространството за търсене, а в случай че Планета 9 е там, тя ще бъде открита. "  

 LSST значи Legacy Survey of Space and Time и е астрономическо проучване, което понастоящем е планувано като 10-годишна стратегия за проучване на южното небе. Провежда се в обсерваторията Vera C. Rubin в Чили, която сега е в развой на създаване. 

Целите на LSST включват проучване на идентифицирането на близки до Земята метеорити (NEA) и дребни планетарни тела в нашата слънчева система, само че също по този начин и проучвания на дълбокия космос. Те включват проучване на свойствата на тъмната материя и сила и еволюцията на галактиката Млечен път.  

Защо учените се пробват да разпознават местонахождението на Планета 9? 

„ Това ще бъде 5-тата по величина планета в нашата слънчева система и единствената с маса, сходна на тази на Земята и Уран. Такива планети са постоянно срещани към други звезди, а ние ще имаме късмет да изследваме една в нашата лична слънчева система ", счита Браун. 

Учените започнаха да вършат хипотези за съществуването на Планета 9 малко след откриването на Нептун през 1846 година, в това число записки от 1880 година, написани от Д. Къркууд  и по-късно публикация от 1946 година, написана от американския астроном Клайд Томбо, който е виновен за откриването на Плутон през 1930 г. 

По-нови изследвания включват данни от 2016 и 2017 година, представящи доказателства за съществуването на Планета 9.  

Това най-ново изследване бележи най-обширното следствие на свиване на местоположението на Планета 9, за която доктор Браун от дълго време е вярвал, че съществува, казвайки че „ има прекалено много обособени признаци, че Планета 9 е там. ” 

Той продължава, като споделя, че “Планета 9 изяснява доста неща за орбитите на обекти във външната част на слънчевата система, които другояче биха били необясними. "

“Клъстерът от направления на орбитите е най-добре прочут, само че има и огромни перихелийни дистанции на доста обекти, битие на мощно наклонени и даже ретроградни обекти и огромното обилие от доста ексцентрични орбити, които се пресичат вътре в орбитата на Нептун ", счита ученият.  
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР