Продължава спецакцията в страната срещу търговията с вот преди гласуването

...
Продължава спецакцията в страната срещу търговията с вот преди гласуването
Коментари Харесай

Търговията с вот: На прицел са заложни къщи и офиси за бързи кредити

Продължава спецакцията в страната против търговията с избор преди гласуването на 11 юли. 669 души са задържани за 24 часа.

Издадени са 4800 предупредителни протокола и 109 преписки за открити случаи на пазаруване на гласове. Това сочат данните на Министерство на вътрешните работи за 5 дни. Проверени са и над 1200 притежатели на компании, с цел да се предотврати корпоративен избор.

Снимка: btvnovinite.bg

Проверени са и над 6900 лица от престъпния контингент. Прокуратурата следи 24 досъдебни производства, свързани с нарушавания на изборния развой.

Снимка: btvnovinite.bg

Образувани са 222 преписки по постъпили сигнали от жители, ДАНС и органите на Министерство на вътрешните работи, съдържащи данни за нарушаване на политическите права на жителите.

Ситуацията в Сливенско

От рано сутринта в сливенското село Градец полиция и жандармерия претърсват заложни къщи, офиси за бързи заеми и частни домове.

В дома на семейство Колеви са открити тетрадки с над 100 имена, персонални данни и маркирани парични суми са открити. Радослав споделя, че когато е бил посетен от униформените, към момента е спял.

Снимка: btvnovinite.bg

„ Това е опасност, те го вършат човек да не отиде да си даде гласа, за който желае “, добави Радослав Колев.

Мъжът работи към ямболска компания за бързи заеми. Уточнява, че против имената на хората е записвал сумата, която му дължат, а вноските отчитал с касови бележки.

Снимка: btvnovinite.bg

„ Мисля, че бяхме дали някъде към 58 хиляди лева Сега има за събиране към 30 хиляди лева “, показва Радослав и отхвърля да се занимава с пазаруване на гласове – политиката не го вълнувала.

Издирваните лица от листата бяха десетки, а други чакаха пред полицията за разпит. Под наблюдаване остават заложни къщи и офиси за бързи заеми с огромни парични обороти. По случая е формирано досъдебно произвеждане.

Официално арестувани за пазаруване на гласове досега няма. Утре полицията ще продължи с разпитите на хората от листата.

Ситуацията в Пловдив

Разпити за търговия с избор имаше и в Пловдив. Полиция и прокуратура работят един до друг по наказателното произвеждане за пазаруване на гласове в кв. „ Столипиново “. Двете страни през днешния ден настояват, че работят дружно, макар че преди ден влязоха в изострен спор.

Над 2000 души, чиито имена са били в открити в бележника на локален предприемач с завод са дограма, се чака да дадат показания по формираното досъдебно произвеждане.

„ Всичките са лица, които са имали отношение към случая. Някои спомагат, други - не “, съобщи наблюдаващият прокурор Димитър Костов.

Част от тях през днешния ден бяха викнати в Шесто РУП-Пловдив. Според прокуратурата има данни, че са се купували гласове за три политически партии, като един глас се е търгувал за към 30 лева Десет души към този момент са си признали, че са взели пари, с цел да дадат своя избор за съответна политическа мощ. Други са си признали, че са предложили пари за тази активност.

„ Има хора, които са давали пари, по този начин и такива, които са взимали пари. Имаме данни, че тази скица е щяла да се приложи и на идните избори. Затова влязохме в офиса, с цел да проверим тези бележници с каква цел се пазят “, посочи ст. комисар Петър Тодоров.

Към момента няма повдигнати обвинявания към предприемача у който бяха открити бележниците. В пловдивската полиция са изпратени 36 сигнала за нарушение на изборния развой.

Ситуацията в Кърджали

При претършуване в жилище в Кърджали криминалисти са разкрили и иззели описи с към 600 имена, за които съществуват оперативни данни, че са направени за да бъде упражнено въздействие върху гласоподаватели, с цел да гласоподават в интерес на избрана политическа мощ.

До момента е изяснено, че върху част от конфискуваните материали са маркирани две политически партии.

В полицейското ръководство е арестуван 47-годишният жител на жилището. Образувано е досъдебно произвеждане.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР