Продължава сагата с регистрациите на украинските граждани по Южното Черноморие.

...
Продължава сагата с регистрациите на украинските граждани по Южното Черноморие.
Коментари Харесай

2500 бежанци не могат да получат документи за закрила

Продължава сагата с регистрациите на украинските жители по Южното Черноморие. Заради напора и бавното обслужване в Бургас до неделя няма да одобряват нови заявки. В Слънчев бряг описът с чакащи за краткотраен статут надвишава към този момент 2500 души.



В полицейското ръководство в курорта работят четири гишета, които оферират регистрация за краткотраен статут, като две от тях да денонощни. Благодарение на организацията на самите украинци регистрацията става бързо – те се записват в описи с искащи да получат краткотраен статут и във „ Вайбър “ група им споделят по кое време да отидат в районното. Към момента има записани 2600 фамилии в листата с чакащите.

Част от хотелите са издали предизвестие, че хората без краткотраен статут от 1 април ще би трябвало да заплащат по 25 евро дневно за престоя си. Проблемът е по цялото Южно Черноморие. В Китен, да вземем за пример, има бази с по над 1000 настанени, от които са регистрирани едвам 200 души.

В нашата база има над 1400 души, от които 349 имат статут на краткотрайна протекция или 25% от всички настанени при нас, споделя Христо Караилиев.

Някои от хотелиерите прибягват до транспортиране на бежанците до Бургас или София, с цел да могат да се записват по-бързо.

Помощите, които хотелиерите ще получат за настаняване на бежанци са до 31 март.

Статистиката демонстрира, че към 29 март в Бургас адресно регистрирани са над 13 хиляди украински жители, само че по-малко от 5000 са получили краткотраен статут.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР