продължава с успешните си акции срещу бракониерите, реализирани през изминалите

...
продължава с успешните си акции срещу бракониерите, реализирани през изминалите
Коментари Харесай

ИАРА с бум на успешни акции срещу бракониерите: Дариха тонове иззета риба

продължава с сполучливите си акции против бракониерите , осъществени през миналите седмици. Инспекторите са хванали извършители в разнообразни акватории у нас.

При нощна инспекция на язовир „ Жребчево “ върнаха във водата 54 кг риба. След осъществено наблюдаване и нощна инспекция от чиновник на ИАРА при браншове „ Рибарство и надзор “ – Сливен и Стара Загора на язовир „ Жребчево “, наоколо до м. Запалня, Босфора, Лъката, Парапулова чешма бяха открити и извадени от водата 4 броя мрежи вид „ сетка “, с обща дължина 240 метра. Уловената риба от типа – платика (30 кг), сребриста каракуда (20 кг) и шаран (4 кг), беше освободена и върната във водата. Инспекторите сформираха отчет за осъществена инспекция.

Риба от типа сом и бял амур беше конфискувана от комерсиалните обекти на Тутракан и дарена на нуждаещите се. ИАРА осведоми за заловен извършител със самоделно устройство за улов на риба с електрически ток в река Дунав. Инспектори от Териториалните звена – Русе, Шумен, Силистра и Разград, към бранш „ Рибарство и надзор “ – Русе направиха инспекция в магазинната мрежа на града. При обхода беше установено съществуване на риба, за която не бяха показани документи за генезис. За нарушаването е формиран акт за определяне на административно нарушаване. Рибата от типа 40 кг сом и 70 кг бял амур беше иззета и дарена на Архиерейското наместничество, на Мюсюлманското настоятелство и Защитено жилище за лица с душевен разстройства-Смядово.

При инспекция на язовир „ Горни Дъбник “ върнаха във водата риба от типа шаран и бял амур. Служители на „ Рибарство и надзор “ – Плевен, взаимно с непринуден помощник към ИАРА ревизираха язовир „ Горни Дъбник “. В непосредствена непосредственост до дигата на язовира и прилежащ воден обект бяха открити 2 броя хрилни мрежи, сложени в работно състояние. Екипите започнаха дейности за изчакване на лицата, сложили уредите. Към 02:30 часа тази заран заради утежняване на метеорологичните условия и липса на извършители, уредите бяха извадени от водния обект. Уловената риба от типовете шаран и бял амур беше върната във водите на язовира.

Два тона риба беше конфискувана и дарена в региона на Шумен . След няколкочасово наблюдаване инспектори от Териториално звено – Шумен, към бранш „ Рибарство и надзор – Русе “ на ИАРА, взаимно със чиновници на Министерство на вътрешните работи и БАБХ направиха инспекция на товарен автомобил с румънска регистрация. Автомобилът е спрян за инспекция покрай село Каравелово /в непосредствена непосредственост до рибното стопанство/ и е превозвал към 2 тона риба от типа толостолоб. Рибата е добита в Рибовъдно стопанство „ Каравелово “ и е транспортирана без нужните от ЗРА документи. За това нарушаване на закона е формиран акт за определяне на административно нарушаване. Образувано е и досъдебно произвеждане по случая. Рибата беше конфискувана и дарена на Община Никола Козлево, Община Каолиново и Община Смядово. Общините ще я разпределят сред молитвените храмове и обществени заведения на тяхната територия.

ИАРА сформира няколко акта за нарушавания в Монтана . Служители по контролна активност към бранш „ Рибарство и надзор “ – Монтана към ИАРА направиха инспекции в разнообразни региони на язовир „ Огоста “ и река Огоста. При една от инспекциите са открити лица уловили и задържали риба от типа бяла риба с общо тегло 11,400 кг, която доста надвишава нормата от 3 кг за еднодневен рибарски излет. Съставени бяха 2 броя АУАН по чл.24, ал.3 от ЗРА. Рибата върнахме назад във водата. При различен случай чиновници от „ Рибарство и надзор “-Монтана стопираха за инспекция лек автомобил Субару, като в багажното поделение са открити 7 броя чували с хрилни мрежи. В мрежите не е имало уловена риба. На място екип на ИАРА е съставил АУАН по чл.39а, ал.2 от ЗРА за транспорт на не маркирани риболовни уреди, като уредите са конфискувани.

В неделя на незабавен телефон 112 е получен сигнал за нерегламентиран любителски лов на риба във водите на р. Огоста . Екип на ИАРА извърши инспекция на място, като не са установени нарушавания по ЗРА. Сектор „ РК-Монтана “ към ИАРА приканва със започването на дейния рибарски сезон, феновете рибари прецизно да съблюдават нормите при осъществяване на любителски лов на риба и при забелязване на нарушавания да алармират на незабавен телефон 112.

Над 100 кг риба беше избавена в язовир „ Жребчево “. Служители от бранш „ Рибарство и надзор “ – Сливен към ИАРА направиха наблюдаване и нощна инспекция на язовир „ Жребчево “, в местностите Запалня, Босфора, Лъката и Парапулова чешма. В региона на „ Парапулова чешма “ откриха и извадиха от водата 9 броя мрежи вид „ сетка “ с обща дължина 700 метра. Уловената риба беше от типа – платика (100 кг), сребриста каракуда (100 кг), шаран (7 кг), европейски сом (2 кг) и бяла риба (4 кг). Част от рибата беше освободена и върната във водата, а останалата 100 кг подариха на Дом за остарели хора в село Баня, Община Нова Загора. Инспекторите сформираха един отчет за осъществена инспекция.

ИАРА сформира акт за нарушаване на риболовец по бреговата линия на река Дунав в региона на Русе. След получен сигнал на незабавен телефон 112 екипи на Териториално звено – Русе към бранш „ Рибарство и надзор “ реализираха инспекция и наблюдаване по бреговата линия на река Дунав, в землището на град Мартен.В хода на активността беше открито лице, което прави нерегламентиран лов на риба от брега посредством косене /търмъчене/. На нарушителя беше формиран акт за определяне на административно нарушаване, а въдицата е отнета в интерес на страната. При инспекцията спомагаха чиновници на Гранично полицейско управление-Русе.

ИАРА сформира акт за нарушаване и подари 16 кг риба от язовир „ Сопот “ . Служители от бранш „ Рибарство и надзор “ – Плевен към ИАРА направиха нощна инспекция на язовир „ Сопот “. При наблюдаване на водоема с термокамера бяха видяни две лица в лодка, които пускат мрежа. След няколко часово изчакване, едно от лицата беше хванато сега на изваждане на мрежата от язовира. Екипите сформираха АУАН по член 39 а., ал.1 от ЗРА. Уловената риба от типа „ шаран “ (5 бр.) с общо тегло към 60 кг беше върната във водата. Другата част от рибата – костур, бяла риба, платика с общо тегло от 16 кг подариха на „ Дом за възрастни хора “ в село Добродан. При инспекцията бяха конфискувани в интерес на страната – мрежа с размери 80 м х 5 м, лодка с мотор и дължина 3,2 м, два броя гребла.

Акция ИАРА. Снимка: ИАРА, Facebook

Инспектори на ИАРА откриха 14 броя клопки за улавяне на риба в язовир „ Горни Дъбник “ . Екипи от „ Рибарство и надзор “ – Плевен направиха нощна инспекция на язовир „ Горни Дъбник “, в региона на „ Писаровския ръкав “. В хода на обхода бяха открити и конфискувани 14 броя единични клопки /текове/. Инспекторите сформираха 4 бр. АУАН по чл.24, ал.6 от ЗРА.

Акциите на ИАРА против бракониерите ще продължат. Всеки, който види извършител, може да подаде  сигнал на тел. 112 . Служителите на ИАРА не престават да молят за съблюдаване законовите правила при осъществяване на любителски лов на риба.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР