Продължава реализацията на проект Нова възможност за младежка заетост, насочен

...
Продължава реализацията на проект Нова възможност за младежка заетост, насочен
Коментари Харесай

Продължава реализацията на проект „Нова възможност за младежка заетост”

Продължава реализацията на план „ Нова опция за младежка претовареност ”, ориентиран към безработни младежи до 29 година възраст, оповестиха от Дирекция " Бюро по труда " за ДНЕС+.

Агенция по заетостта продължава реализацията на план „ Нова опция за младежка претовареност ” по Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “ 2014-2020, ориентиран към безработни младежи до 29-годишна възраст.  

          Проектът се осъществя в две съществени насоки:                                 
подписване на  трудов контракт с изискване за образование по време на работа, като през времето на образованието обучаемият получава трудово заплащане за фактически отработеното време. С подобен трудов контракт работодателят се задължава да образова служащия или служителя в процеса на работата по избрана специалност или компетентност. Договор по член 230 от КТ се подписва с младежи, които не имат подготовка по специалността, по която ще бъдат обучавани в процеса на работа. Допустимо е подобен контракт да се подписва с лица, които имат подготовка, само че по друга специалност или компетентност. Съгласно наредбите на КТ, работодателят е длъжен да обезпечи работа за период до 3 години, съгласно добитата подготовка, на сполучливо приключилите образование лица по плана (чл. 230, алинея 4 от КТ).  сключване на трудов контракт с изискване за стажуване, като възнаграждението е в размер на минималния застрахователен приход за съответната съществена икономическа активност и квалификационна група специалности за съответната година, към които се отнася разкритото стажантско място (чл. 233б от КТ). Стажуването е осъществяване на работа под наставничеството на работодателя или на несъмнено от него лице – ментор, за асимилиране на на практика умения по добита специалност или компетентност.
Такъв трудов контракт може да се подписва единствено с лица, които имат подготовка, добита в системата на междинното или висшето обучение, за работа на служба, която подхожда на добитата от лицето подготовка. Освен това е регламентирано даването на спомагателни средства от бюджета на плана за разноски за осигуровки, дължими по КТ и КСО за сметка на работодателя за всеки стажант, който след приключването на 6-месечния стаж бъде нает от работодателя на неопределен трудов контракт (стимули).

Наставници по Проекта могат да бъдат избрани от работодателя негови служители/работници, назначени на трудово или служебно правно отношение. Предвидено е средства за разноски за заплащане на наставниците в размер 1/2 от минималната работна заплата да бъдат предоставени единствено в случаите при обезпечаване на претовареност по реда на член 230, алинея 1 от Кодекса на труда – образование по време на работа, като средства ще бъдат предоставени единствено за тези наставници, които са наети на трудово или служебно правно отношение при работодателя. При стажуване не се поемат разноски за заплащане на ментор.

По плана се възвръщат и разноски за публичен транспорт на пасажери с рейсове по одобрените републиканска, регионални или общински транспортни схеми или за железопътни транспорти на пасажери в случаите, когато безработното лице е приело препоръчаната от Агенция по заетостта „ подобаваща работа “ по смисъла на Закона за поощряване на заетостта. Разходите за превоз покриват цената на разходооправдателните документи (билети - до 2 транспортни средства дневно в една посока; дневни карти), съответстващи на отработените дни за първия месец от стажа/обучението по време на работа.

Участието на безработни младежи в плана би им осигурило придобиване на професионален опит и на практика умения, посредством включване в стажуване - за притежаващите професионална подготовка, както и обезпечаване на образование на разкрито работно място по плана - за младежи без подготовка и трудов опит. По този метод се основават действителни предпоставки за устойчива претовареност на включените младежи.

Работодателите могат да подават поръчки за откриване на свободни работни места за младежи с регистрация в Дирекции „ Бюро по труда ” на територията на цялата страна до привършване на финансовия запас. Постъпилите поръчки ще се обработват по реда на тяхното подаване.

Повече информация за осъществяването на плана може да откриете на формалната страница на Агенцията по заетостта    и във всички дирекции „ Бюро по труда “ в страната.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР