Продължава разследването на серията бомбени заплахи, които бяха отправени към

...
Продължава разследването на серията бомбени заплахи, които бяха отправени към
Коментари Харесай

Какво стои зад вълната от бомбени заплахи към медии и летища у нас?

Продължава следствието на серията бомбени закани, които бяха отправени към летища и медии у нас в сряда. До момента се знае, че за изпращане на заплашителните известия са употребявани интернет запаси на снабдители отвън територията на България. Осъществен е контакт с интернационалните правоохранителни управляващи за събиране на спомагателна информация, оповестяват от пресцентъра на Министерство на вътрешните работи.

``
реклама

Под прицела на кибертерористите бяха четирите огромни летища в страната - София, Бургас, Варна и Пловдив. Сред получателите на имейла със заканите бяха и няколко малките екрани, вестници и онлайн медии. Наложи се евакуацията на десетки чиновници. Оказа се, че България е част от всеобща офанзива, която се разпростира в Европа. „ Бяхме в планьорка и до момента в който обсъждахме значимите вести, сътрудници споделиха, че са получили електронно известие ”, описа зам.-главният редактор на „ 24 часа ” Юри Велев. По думите му имейлите са получени в 13:39 часа.

„ Ние сме терористичната група Orwell ”, се споделя в имейла. „ Информираме ви, че сме засадили взривни устройства (тринитротолуен) на територията на постройката на медийната компания 24 chasa. Детонацията може да възникне когато и да е от момента, в който отворите това писмо. Честит полет ”, написа още в известието. Съмненията на екипа на „ 24 часа ” са, че известието е превеждано от британски на български през Гугъл Translate. „ Веднага подадохме сигнал в полицията. Полицията пристигна и незабавно направи оглед.

Част от сътрудниците се изтеглиха, други продължиха работа ”, описа Юри Велков. „ Без значение къде се намираш, можеш да се свържеш с този сървър и да изпратиш имейла. Това не може да се смята за терористична опасност. Явно, че задачата е да всее ужас в хората, суматоха ”, разяснява Ростислав Петров, ръководител на Българската асоциация на сертифицирани етични хакери. „ Доскоро не бяхме толкоз забавни за хакерски атаки, до момента в който не стана случая с изтеклите данни от Национална агенция за приходите. Само можем да гадаем какви са претекстовете. Дори и деца могат да създадат сходно нещо, всеки би могъл да го е изпратил този имейл ”, разяснява Павел Георгиев, член на Българската асоциация на сертифицирани етични хакери. 
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР