Продължава разследването на причините за тежката катастрофа от началото на

...
Продължава разследването на причините за тежката катастрофа от началото на
Коментари Харесай

Какво е състоянието на пострадалите при жестоката катастрофа в Пловдив?

Продължава следствието на аргументите за тежката злополука от началото на седмицата в Пловдив, при която починаха 21-годишен лидер и спътничката му на предната седалка – момиче на 20 години. Както ви показахме в „ По света и у нас “ джипът, ръководен от младия мъж, безусловно е летял по бул. „ Руски “, отсекал е две дървета и се е забил в трето. От удара колата се разцепва. Под лекарско наблюдаване остават потърпевшите при случая - мъж и жена на 22-години и пожарникар, който бе затиснат от дърво, до момента в който избавя ранените.

Подобрява се положението на 22-годишните момче и момиче, които пострадаха съществено при зверската злополука в Пловдив. Знаете - при случая, който раздруса страната предишния понеделник, на бул. „ Руски “ на място починаха млад мъж и жена. В болница остава и съществено потърпевшият при избавителната интервенция пожарникар. 56-годишният мъж бе затиснат от дърво, до момента в който се опитвал да извади заклещените в автомобила младежи. След сериозния удар той е със счупена тазобедрена става и в четвъртък по неотложност бе опериран.

Процедурата е минала сполучливо, въпреки че интервенцията е била много по-сложна от рутинна промяна на износена става, обясниха сътрудници на един от най-опитните пловдивски пожарникари - Димитър Галчев. Те са събрали и средства за лекуването му. Днес от синдикалната организация в пожарната още веднъж повдигнаха въпроса за потребността от съответна здравна застраховка на чиновниците в системата на Министерство на вътрешните работи. Успяхме да се срещне и с първия медицински екип, отзовал се стремително на място след получения на тел.112 сигнал за злополуката. Медиците споделиха, че в никакъв случай няма да не помнят видяното.

Сутринта на 13 май. В централата на незабавна помощ в Пловдив получават сигнал за тежка злополука. Светкавично дежурната нощна промяна потегля към мястото.

" Гледката беше стряскаща, ужасяваща. Имаше разцепени дървета, също по този начин и колата беше разцепена. Със сигурност ще ми остане в спомените ", сподели доктор Екатерина Троковска, доктор в Спешна помощ-Пловдив.

" Скоростта най-вероятно е била прекомерно огромна. Предполагам, че най-малко с 200 км. са карали и по тази причина се е стигнало до този случай. Гледката беше ужасяваща. Ще я помня до момента в който съм жив ", изясни Румен Балабосов, водач на кола за спешна помощ в ЦСМП – Пловдив.

Медиците викат помощ.

" Извиках още три екипа за всички четирима потърпевши, само че през това време се наложи да извикаме още един екип, откакто падна третото дърво и затисна един от пожарникарите ", сподели доктор Екатерина Троковска, доктор в Спешна помощ-Пловдив.
- Българска национална телевизия: Секунди преди този момент вие сте били под дървото.
- Д-р Екатерина Троковска: Да, тъй като трябваше да видя положението на двамата затиснати и слагах яка на едното потърпевшо момиче.
- Българска национална телевизия: И цяло знамение е, че не е се е стоварило върху вас?
- Д-р Екатерина Троковска: Да. Голям шанс, в действителност ".

Дървото обаче затиска пожарникаря Димитър Галчев, до момента в който се пробва да избави човешки живот.

" Колегите на терен, които сме, постоянно сме под висок риск за живота и здравето си, без значение кой на каква служба е и в каква основна дирекция работи. Значи, в случай че служителяТ пострада и има избор на екип, тогава сумите, които ще бъдат отпуснати за лекуването му не се признават, а пък вие сами знаете, че всяка една болница. Трябва пациентът да си избере екипа. Има едни такива недвусмислици, които не са доста добре, а пък нашата работа е такава, че ние когато сме на терен, нямаме време да ги мислим тия неща, ние не се пазим, в случай че почнем да съблюдаваме безусловно всяка една разпоредба, всяка законова наредба ние в 2/3 от случаите няма да можем да свършим работа на жителите, да ги спасим ", описа Красен Властанов, пожарникар и член на УС на СФСМВР.

Случаят с следващия потърпевш пожарникар, до момента в който извършва служебния си дълг, повдига въпроса до какъв брой ефикасни са застраховките на избавителните екипи.

" Застрахователните компании нямат интерес от високи застрахователни награди на чиновниците, тъй като ние сме рискови групи и се получава, че министерството също няма голям интерес да има високи застрахователни стойности, тъй като това пък са едни суми, които се дават, а пък не се връщат. Колегата в този момент в действителност ще получи някакви смешни пари за този проблем, за тази трудова акцидент. Застраховките.. доста са ниски в действителност, цинично ниски са стойностите ", сподели още Красен Властанов.

Пострадалият пожарникар е с огромен стаж и доста оценки. Колегите му събраха средства, с които да подкрепят лекуването му.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР